Saudiarabisk teenage-flygtning modtaget i Toronto: - En meget modig ny canadier

Den 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun har fået en varm modtagelse i et koldt land.

Hun flygtede fra sin egen familie, fordi hun var bange for at skulle underkaste sig familiens strenge og fundamentalistiske fortolkning af islam. Og nu kan 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun foreløbig ånde lettet op efter lørdag at være landet i Canada, hvor hun har fået asyl.

- Det er en fornøjelse for mig at byde en meget modig ny canadier velkommen, siger den canadiske udenrigsminister Chryistia Freeland ifølge Reuters.

Selv sagde den saudiarabiske teenager ingenting. Ifølge Chryistia Freeland, fordi den voldsomme turbulens om hendes status og fremtid har tæret på kræfterne.

- Hun er helt forståeligt meget træt efter en lang rejse, og hun foretrækker at få mulighed for at falde til, inden hun udtaler sig, lyder det.

Den unge kvinde var sammen med sin familie på besøg i Kuwait, da hun besluttede sig for at flygte. Kvinden har ifølge eget udsagn frasagt sig islam og undervejs i forløbet sagt, at hun frygter, at hendes familie slår hende ihjel.

Barrikaderede sig på hotelværelse

Undervejs på rejsen fra Kuwait barrikaderede hun sig under en mellemlanding på et hotelværelse i Bangkok. Her opdaterede hun om sin situation på det sociale medie Twitter under hashtagget #SaveRahaf.

Hun blev efterfølgende overleveret til UNHCR - FN's Flygtningehøjkommissariat. Onsdag fik hun officielt status som flygtning.

Derefter tog hun et fly fra Bangkok til Seoul i Sydkorea fredag, inden hendes færd gik mod Canada, der forlods havde erklæret sig villig til at give Rahaf Mohammed al-Qunun asyl.

Fredag aften dansk tid tweetede Rahaf Mohammed al-Qunun et foto ledsaget af teksten "jeg gjorde det", som ser ud til at være taget, umiddelbart inden flyet lettede med kurs mod Canada.

Trods en fåmælt fremtoning fra den nyslåede canadier i lufthavnen understregede udenrigsministeren, at det var en glad pige, der havde sat sine fødder på nordamerikansk grund. Også selv om den varme velkomst ikke kunne mærkes ned i tåspidserne.

- Det var hendes valg at komme ud og sige hej til canadierne. Hun ville have, at de skulle se, at hun er her, og at hun er meget glad for at være i sit nye land, selvom hun nævnte, at det var koldt. Jeg fortalte hende, at det bliver varmere, lød det fra Chryistia Freeland, som også takkede for det diplomatiske fodarbejde, der var gået forud.

Hendes sag har på ny skabt international opmærksomhed omkring Saudi-Arabiens sociale regler for kvinder, der skal have tilladelse af et mandligt familiemedlem til at rejse.

Officielt har de saudiarabiske myndigheder forholdt sig tavse i sagen.