Netflix anklages for at stjæle idé til film-hit - sagsøges for 160 millioner

16x9
Netflix har haft succes med 'Bandersnatch', men er nu anklaget for at have stjålet det idémæssige forlæg. Foto: Lucy Nicholson / Ritzau Scanpix

Et forlag har anklaget tv-producenten for at have stjålet idéer og inspiration til den nye interaktive film 'Bandersnatch'.

Det er film, hvor alt kan ske. Og hvor det meste sker. For seeren kan selv ønske, hvordan handlingen skal udvikle sig undervejs. 

Men hvis det står til det canadiske forlag Chooseco LLC skal det koste tv-producenten og streamingtjeneste Netflix dyrt at have lanceret deres nye film 'Bandersnatch', der netop bygger på det anderledes fortælle-koncept.

Chooseco hævder, at Netflix har lavet lige lovlig kreative lån med titlen Choose Your Own Adventure (Vælg din eget eventyr, red.). Netflix skal bøde mindst 25 millioner dollar eller 160 millioner kroner, hvis det står til forlaget, der har købt retten til at genudgive bogserien efter at have fået licensen fra Bantam Books. Det skriver branchesitet Deadline.com.

Netflix lancerede 'Bandersnatch' i december, og den interaktive film, der er en del af den fremtidsdystopiske 'Black Mirror'-serie, har med det samme markeret sig som en succes.

Forlag føler sig misbrugt

I 'Bandersnatch har seeren mulighed for selv at påvirke handlingen på udvalgte tidspunkter, og det har været et banebrydende koncept. Men det er også her, Chooseco føler sig misbrugt.

- Chooseco og Netflix var i langvarige forhandlinger igennem flere år, men Netflix fik aldrig en licens. I mindst et tilfælde før premieren på 'Bandersnatch' har Chooseco gjort Netflix opmærksom på det ophavsretslige forhold, og vi har bedt dem om at stoppe produktionen, skriver forlaget i en pressemeddelelse.

Chooseco har angiveligt indgået en aftale med filmselskabet 20th Century Fox om en række interaktive film i stil med den serie, Netflix nu har udgivet.

Netflix har ikke reageret på anklagerne om uretmæssigt at have brugt materiale fra det litterære forlag.