Støv i beslaglagt Mercedes afslørede tyveriet af 100 kilo tung guldmønt

I foråret 2017 stjal tyve en 100 kilo tung guldmønt til en værdi af over 28 millioner kroner. I dag starter sagen mod de fire mistænkte.

På den sort-hvide videooptagelse ser man tre skikkelser klædt i sort trække hætterne godt ned over hovedet, inden de med en tung rygsæk begiver sig på vej hen ad banelegemet ved S-togstationen Hackescher Markt i Berlin.

Dermed var en af de seneste års mest omtalte og mest spektakulære indbrud i gang.

Datoen var 27. marts 2017, klokken mellem tre og fire om natten, og de tre skikkelser fulgte jernbanesporet over broen til Museumsøen, som huser nogen af Berlins mest kendte kunstsamlinger.

Deriblandt Bode-museet, der ligger klos op ad banelegemet.

Planlagt i bedste Egon Olsen-stil

Mellem klokken 3.20 og klokken 3.50 lykkedes det de tre personer at kravle uset ind gennem et vindue på første sal.

Der var tale om målrettet og velforberedt aktion, så gerningsmændene havde sørget for at medbringe alt det nødvendige: En stige, en økse, et rullebræt, en dørkile og en trillebør. Olsen-bandens Egon kunne ikke have planlagt det bedre.

For selv om museet var udstyret med alle mulige alarm-anlæg, kunne de tre skikkelser arbejde uforstyrret. Vagtmanden var nemlig netop i gang med at gå sin runde, og derfor var alarmanlægget helt rutinemæssigt blevet koblet fra.

Målet for det natlige museumsbesøg: Den kæmpestore canadiske guldmønt ”Great maple Leaf”, fremstillet af det pureste guld af Den kongelige canadiske Mønt.

Der var kun blevet fremstillet fem af dem, og det her eksemplar var udlånt til Bode-museet af en privatmand.

Vægt 100 kilo. Værdi over 28 millioner kroner.

Stjal den i trillebør langs jernbanen

Alarmen blev heller ikke udløst, da indbrudstyvene smadrede vitrinen, hvor guldmønten befandt sig. Den medbragte dørkile blev nemlig brugt til at deaktivere alarmen.

Derefter kunne de tre anonyme indbrudstyve løfte XXL-Mønten ned på rullebrættet og forsigtigt køre den hen til vinduet, hvor de var kravlet ind.

Her blev mønten kastet ned ved siden af jernbaneskinnerne og derefter løftet op i trillebøren.

Hvis de ellers havde kastet et blik på S-togsbanen, så havde morgenduelige berlinere ved 4-tiden om morgenen 27. marts 2017 kunnet iagttage tre mænd, der skubbede en tung trillebør foran sig hen langs jernbanebroen og over til Monbijou-parken. Her lod de mønten trille ned ad skråningen mod græsplænen og en ventende flugtbil.

Nogenlunde samtidig opdagede vagtmanden, at noget var galt, og slog alarm. Men da var guldtyvene for længst over alle bjerge.

Den tyvagtige vagtmand og trillebør-banden

Hvordan kunne det overhovedet lade sig gøre? Hvorfor havde ingen af sikkerhedsforanstaltningerne virket? Spørgsmålene var mange, da nyheden om Trillebør-bandens store kup erobrede avisforsiderne.

For Berlins politi stod én ting hurtigt klart. Sådan et kup krævede insiderviden. Kendskab til vagtrutinerne. Viden om, hvordan man med en særlig kile kunne løfte mønten ud af montren uden at udløse alarmen.

Derfor gik man i gang med at tjekke alle Bode-museets medarbejdere, og her blev man snart opmærksom på den nu medanklagede Dennis W. Den 20-årige var et par uger før kuppet blevet snuppet for nummerplade- og benzintyveri.

Som vagtmand var han ansat til at sørge for, at de besøgende ikke berørete de udstillede genstande. Men samtidig udspionerede han altså vagtsystemet og gav gennem en mellemmand oplysningerne videre til medlemmer af en arabisk storfamilie, der er kendt for sine mange kriminelle aktiviteter, Remmo-klanen.

Kuppet havde godt nok gjort gerningsmændene til potentielle millionærer, men det kun for en kort overgang. Politiet var på sporet af dem, og inden der var gået halvanden måned, klappede fælden.

Det gyldne støv fra en Mercedes

Som led i efterforskningen offentliggjorde politiet videooptagelsen fra S-togstationen og billeder af tyvenes efterladenskaber: Stigen, økseskaftet, trillebøren. Det endelige gennembrud kom dog først, da informanter i klanmiljøet sladrede til politiet.

Resultatet blev en stort anlagt razzia hos klanmedlemmerne i Berlin-bydelen Neukölln 12. juli 2017.

300 betjente deltog i aktionen, hvor boliger og køretøjer blev endevendt. Adskillige luksuskøretøjer blev beslaglagt. Det samme blev 130.000 euro i kontanter, en lille million kroner. Men det afgørende spor fandt politiets teknikere i en af familiens mange Mercedes'er, nemlig mikroskopisk støv fra den forsvundne mønt med dens 99,999 procent rene guld.

Selve mønten regner politiet ikke med at se igen. Den er formentlig for længst skåret i småstykker og sendt til omsmeltning.

Den tyvagtige vagtmand Dennis W. nåede at investere noget af sin del af byttet i en guldkæde til over 80.000 kroner og var i gang med at anskaffe sig en luksusbil, da politiet valgte at slå til. Også for ham sluttede tilværelsen som en holden mand efter kun nogle få uger.

Svendestykke slog fejl

Når de fire unge mænd i dag tager plads i retssal 700 i landsretten i Berlin, så er det langt fra første gang, de tre af dem er på anklagebænken.

Et billede fra Bild sidste sommer viser to brødre på 24 år og på 20 år og deres fætter på 22 år sidde storsmilende foran deres forsvarere under en retssag.

Alle tre er født ind i Remmo-klanen, som ifølge politi og anklagemyndighed i Berlin hører til en af de otte til ti arabiske storfamilier, der dominerer den organiserede kriminalitet i byen, narkohandel, røveri, afpresning og prostitution.

Remmo-klanen skal have specialiseret sig i indbrud. Et klanmedlem er blevet idømt otte års fængsel for at have sprængt boksene i en sparekasse i bydelen Mariendorf i luften. Udbyttet på over 75 millioner kroner er stadig sporløst forsvundet. Et andet medlem af klanen er sammen med et par medskyldige anklaget for at have tævet en 47-årig mand, der skyldte faderen penge, ihjel med et baseball-bat.

I avisen Bild kaldte en politimand efter anholdelsen forrige sommer de anholdte klanmedlemmer for ”3. generations indbrudstyve”, der gerne ville leve op til deres fædrene forbilleder. Tyveriet af den kæmpemæssige guldmønt ”skulle have været deres svendestykke”.

Det kan ikke dog afvises, at det spektakulære kup har givet de unge klanmedlemmer noget af den anerkendelse i miljøet, de stræbte efter. Men svendestykke eller ej, så risikerer de nu op mod 10 års fængsel.