Fremskridt i handelsstriden mellem USA og Kina, lyder det fra begge parter

16x9
Donald Trump og Xi Jinping skal forsøge at løse handelsstriden mellem USA og Kina indenmarts (Arkivfoto). Foto: Nicolas Asfouri / Ritzau Scanpix

Den langvarige handelskrig mellem USA og Kina har skabt usikkerhed på aktiemarkederne og kan få negative konsekvenser for dansk økonomi.

Fundamentet til at finde en løsning på handelsstriden mellem Kina og USA er lagt.

Det oplyser Kinas handelsministerium torsdag som konklusion på tre dages samtaler denne uge mellem de to lande.

Parterne "havde omfattende, dybe og detaljerede udvekslinger om handel", og "der blev etableret et grundlag for at nå til enighed om de bekymringer, som hver side har", hedder det i en kort meddelelse på ministeriets hjemmeside.

Kontoret for USA's Handelsrepræsentant (USTR) oplyser, at parterne drøftede måder til at opnå "gensidighed og balance" i handelssamarbejdet.

- Samtalerne havde også fokus på Kinas løfte om at købe betydelige mængder produkter og servicer fra USA, skriver USTR.

Jeg er bekymret. Bestemt. Ikke mindst fordi det her i meget høj grad handler om nogle helt vitale og samtidig lettere uforudsigelige politiske beslutninger

Jakob Vejlø, chefstrateg i Bankinvest

"Våbenhvile" i 90 dage

Det er de første direkte forhandlinger om handel mellem de to lande, siden Trump og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, i december sidste år på G20-topmødet i Buenos Aires, Argentina, blev enige om at lægge stridighederne til side i foreløbig 90 dage.

Det skete 2. december, hvor Det Hvide Hus meddelte i en erklæring, at USA ville udskyde en ellers planlagt forhøjelse af told på kinesiske varer.

"Våbenhvilen" betød blandt andet, at USA udskød en forhøjelse af toldsatsen fra 10 til 25 procent på kinesiske varer til en samlet værdi af 200 milliarder dollar.

Trump har sat 2. marts i år som tidsfrist for at få en aftale på plads. Sker det ikke, vil toldsatsen blive sat op. Han har også truet med at lægge told på hele USA's import af varer fra Kina.

Kina har løbende svaret igen på toldforhøjelser ved at øge tolden på amerikanske varer.

Får konsekvenser for dansk økonomi

Den langvarige handelskonflikt mellem USA og Kina har skabt usikkerhed på aktiemarkederne.

Det har siden årets begyndelse betydet fald på aktiemarkederne, hvilket hænger tæt sammen med den tiltagende nervøsitet hos virksomhederne, som kan spores direkte til USA’s handelskrig med Kina.

For investorerne er bekymret for, at den globale vækst vil falde - og dermed den enkelte virksomheds mulighed for indtjening.

Det forklarer chefstrateg i Bankinvest Jakob Vejlø til TV 2.

- Jeg er bekymret. Bestemt. Ikke mindst fordi det her i meget høj grad handler om nogle helt vitale og samtidig lettere uforudsigelige politiske beslutninger, siger han.

Eftersom USA er Danmarks fjerdestørste eksportmarked og aftager omkring 7,5 procent af den samlede danske vareeksport, vil handelskrigen mellem USA og Kina også få konsekvenser for dansk økonomi. Det siger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen til TV 2.

Grundlag for vis optimisme

Det kinesiske marked er vigtig for en lang række danske og europæiske virksomheder.

Ikke mindst for danske Mærsk, da syv ud af verdens ti vigtigste havne er kinesiske. Men også danske producenter som B&O og Ecco nyder godt af at sælge til velstående kinesere.

Hvis handelsstriden mellem USA og Kina skal løses, så kræver det ifølge chefstrateg i Bankinvest Jakob Vejlø, at Kinas præsident Xi Jinping leverer på nogle af de indrømmelser hans amerikanske modpart, Donald Trump, kræver.

Og Kina har også vist takter om at gå i den retning, mener Jakob Vejlø. Blandt andet har landet sænket toldsatser på en række landbrugsvarer og biler fra USA.

- Men vi skal have mere af det her, sådan at markederne og folk i erhvervslivet kan begynde at tro på en reel borgfred i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, siger han.

Om det lykkes for de to nationer at indgå en aftale inden deadline i begyndelsen af marts, er der imidlertid ingen garantier for.

- Der er grundlag for en vis optimisme, men der er stadig meget stor usikkerhed om det, mener Jakob Vejlø.

Ingen aftale endnu

De kinesiske og amerikanske økonomiske handelsteams har siden begyndelsen af december hele tiden haft tæt kommunikation.

Næsten halvvejs gennem "våbenhvilen" har det været begrænset med oplysninger om konkrete fremskridt. 

Møderne i Beijing havde ikke deltagelse af ministre. Derfor var det ikke ventet, at de ville resultere i en aftale om at afslutte handelsstriden.

USA har i flere år beskyldt Kina for at løbe fra løfter på handelsområdet.

Et ofte nævnt eksempel er, at det tog over ti år for Kina at indfri løfter om at genoptage import af amerikansk oksekød.