Foto af elever på første skoledag vækker vrede i Sydafrika

16x9
Billedet her blev sendt ud på skolens Whatsapp-gruppe af læreren. Foto: Privatfoto / Twitter

En sort sydafrikansk mor afleverede sit barn til første skoledag i 0. klasse, men da hun så, hvordan pladserne blev fordelt i klassen, blev hun vred.

Det skulle egentlig have været en stor dag, da de nye elever begyndte i 0. klasse på Laerskool Schweizer-Reneke, der ligger 300 kilometer vest for Johannesborg i Sydafrika.

Vi er meget kede af denne uheldige hændelse

Job Mokgoro, leder af Sydafrikas nordvestlige provins

I stedet er det endt med, at en lærer er blevet suspenderet og eleverne sendt hjem, mens demonstranter har taget opstilling foran skolen.

Årsagen er et billede, der blev sendt ud til forældrene, efter de havde afleveret deres børn på første skoledag.

Billedet viser, hvordan hvide og sorte børn placeres adskilt i klasselokalet i første time på første skoledag.

Og det vækker vrede i Sydafrika, hvor sorte mennesker indtil for 25 år siden ikke måtte benytte samme toiletter, bussæder og skoler som hvide mennesker.

- Det var meningen, at det skulle have været en spændende dag for mig, men det er det ikke, siger en mor til et af de nye skolebørn til avisen Times Live.

Hun vil ikke have sit navn frem af frygt for sit barns sikkerhed, da sagen nu er blevet et nationalt anliggende i Sydafrika.

Kvinden fortæller, at hun satte sit barn af ved skolen, inden dagen skulle begynde.

- Da jeg kom ind i klassen før skoletid om morgenen, var alle elevernes navne skrevet på deres pladser, fortæller hun til Times Live.

Moderen lagde i første omgang ikke mærke til, hvem hendes barn skulle sidde hos, og efter børnene var afleveret, fik hun og de andre forældre besked på at forlade skolens område.

Forældrene kunne ikke være med til selve skoledagen, men kunne få informationer i løbet af skoledagen via beskedtjenesten Whatsapp på deres mobiltelefoner.

Billedet går viralt

Klokken ni modtog forældrene så billedet, hvor de 18 hvide børn er adskilt fra de fire sorte.

- Det eneste, jeg så, var beskeder fra hvide forældre, hvor der stod "tak, tak", men ingen sagde noget om, hvordan eleverne blev adskilt, fortæller moderen til Times Live.

Efterfølgende diskuterede hun sagen med en anden forælder i klassen uden om Whatsapp, og den pågældende kontaktede så skolen for at få gjort noget ved fordelingen af siddepladser, fortæller kvinden.

Det fik skolen til at sende flere billeder ud, hvor hvide og sorte børn nu sad sammen. 

Billede fra klokken 13.30 på første skoledag.
Billede fra klokken 13.30 på første skoledag. Foto: Privatfoto / Twitter

Men skaden var sket.

Billedet af de fire sorte skolebørn i hjørnet af klassen gik viralt på de sociale medier og fik sit eget hashtag - #SchweizerReneke - på Twitter. 

Inden længe begyndte sydafrikanske politikere at blande sig.

Lederen af Sydafrikas nordvestlige provins Job Mokgoro lovede at sætte gang i en efterforskning.

- Den nordvestlige provinsregering fordømmer enhver form for racisme i de stærkest mulige vendinger, og vi er meget kede af denne uheldige hændelse, 25 år efter vi er blevet et demokrati, sagde han onsdag til avisen Potchefstroom Herald

Demonstranter ved skolen

Torsdag morgen besøgte en repræsentant for provinsregeringen skolen, mens forældre og demonstranter havde taget opstilling uden for hegnet.

Ifølge Potchefstroom Herald var der omkring 150 demonstranter klokken 10.30 torsdag formiddag.

Billeder fra stedet viser, at flere af dem sprang over hegnet til skolens område. 

Earlier today at Laerskool Sweizer Reneke

Posted by Elias Malindi on Wednesday, January 9, 2019

Ifølge avisen Times Live kørte nogle af forældrene til de hvide børn endda skolens hegn ned med deres biler for at hjælpe deres børn ud af skolen, fordi de var bange for demonstranterne, skriver avisen.

En hvid forælder ved skolen fortæller til Times Live, at de utilfredse sorte jo ikke behøver at have deres børn på skolen.

- Hvis I ikke er glade her, kan I tage jeres barn til en anden skole. Ingen tvinger jer. Nu vil de gøre det til en sag om racisme. Alle ønsker at gøre hvide til racister. Vi er ikke racister, vi ønsker bare det bedste for vores børn.

Samme holdning blev præsenteret på Twitter:

 Og en anden forælder siger til avisen, at de sorte i lokalområdet har masser af skoler at vælge imellem.

- Dette er den eneste skole i byen, der er domineret af hvide. Der er mere end ti skoler i byen. Hvis de ikke er tilfredse, kan de tage deres børn derhen.

Ifølge sorte forældre ved demonstrationen har der været klaget over racisme på skolen i omkring ti år, skriver Times Live.

Skolens ledelse afviser, at der er tale om racisme.

- Et foto taget i et klasseværelse på Schweizer-Reneke skolen, giver ikke et billede af skolens sande karakter, hedder det i en udtalelse.

Skolens bestyrelsesformand, Jozeph du Plessis, siger til Times Live, at fotografiet fra klassen blot er udtryk for et øjebliksbillede.

Provinsregeringens repræsentant Sello Lehari mødtes torsdag med skolens ledelse.

Han fortæller ifølge Potchefstroom Herald, at skolens forklaring lyder, at de fire sorte børn blev placeret i hjørnet, fordi de hverken talte engelsk eller afrikaans.

Han tilføjer, at han ikke vil acceptere forklaringen.

Der er nu iværksat en større undersøgelse af sagen, og læreren i 0. klasse er blevet suspenderet indtil videre.