Trump vil tale til nationen: Få overblikket over krigen om grænsemuren

16x9
Donald Trump taler klokken 21 lokal tid. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

Mens Donald Trump og Demokraterne kæmper om muren, giver den næstlængste nedlukning af dele af det offentlige system amerikanerne flere problemer.

USA’s præsident, Donald Trump, vil tirsdag aften tone frem på tv-skærmene overalt i landet og holde en sjælden tale til nationen.

I bedste sendetid i USA – klokken 3 om natten dansk tid – vil præsidenten i sin første tale til nationen fra Det Ovale Kontor adressere det, han kalder en ”humanitær og national sikkerhedskrise”.

Sådan en mur har intet med politik at gøre. En mur er mangel på moral mellem to lande

Nancy Pelosi, formand for Demokraterne

Det annoncerede præsidenten på Twitter mandag:

- Jeg er glad for at kunne fortælle jer, at jeg vil tale til nationen om den humanitære og nationale sikkerhedskrise ved vores sydlige grænse.

Talen kommer, mens USA er gået ind i tredje uge af en delvis nedlukning af landets offentlige system.

Den såkaldte "shutdown" er resultatet af en indædt strid mellem præsidenten og de demokratiske politikere i Kongressen.

Stridens kerne er ønsket om en mur på grænsen mellem USA og Mexico.

De amerikanske myndigheder har opført forskellige prototyper på grænsemuren ved landets sydlige grænse.
De amerikanske myndigheder har opført forskellige prototyper på grænsemuren ved landets sydlige grænse. Foto: Guillermo Arias / Ritzau Scanpix

Donald Trump har ønsket 5,7 millarder dollars – lidt over 37 milliarder kroner – til at opføre en mur ved landet sydlige grænse.

Opførelsen af en grænsemur var et af hovedløfterne fra Donald Trump under præsidentvalgkampen i 2016.

Men de demokratiske politikere nægter at finansiere muren, og derfor har præsidenten iværksat den delvise nedlukning af landets offentlige system.

Trump truede under mødet med at lukke regeringen ned, hvis hans grænsemur ikke får finansiering. Video: Kristine Amalie Linnet

Adskillige amerikanske og internationale medier spekulerer nu i, om præsidenten vil bruge aftenens tale til nationen til at erklære national undtagelsestilstand for dermed at kunne få gennemtvunget opførelsen af sin mur.

Hvis det sker, vil han dog stå overfor en række problemer og konflikter.

Vi forsøger her at svare på de centrale spørgsmål i krigen om grænsemuren:

Hvorfor vil Trump have en grænsemur?

Siden Donald Trump annoncerede, at han stillede op til posten som præsident i USA, har han nærmest fra dag ét talt for at bygge en mur på grænsen til Mexico.

Ved vælgermøderne har hans støtter råbt: "Build that wall!” (byg den mur, red.), og Donald Trump er blevet kritiseret voldsomt for under præsidentvalgkampen at sige, at mexicanske immigranter bringer narkotika og kriminalitet ind i USA, og at nogle af immigranterne er voldtægtsforbrydere.

Kort sagt mener Trump, at muren er nødvendig for at holde illegale immigranter, kriminelle og narkotika ude af USA. 

Præsidenten har udtalt, at han vil sætte sig imod finansloven for næste år, så længe der ikke er afsat penge til en grænsemur, og at han er klar til at holde dele af det amerikanske statsapparat lukket i flere år om nødvendigt.

Hvorfor er demokraterne imod?

Demokraterne i de to kamre i Kongressen har i årevis kæmpet mod Donald Trumps planer om at bygge en grænsemur.

- Vi kommer ikke til at bygge en mur. Sådan en mur har intet med politik at gøre. En mur er mangel på moral mellem to lande. Det er en gammeldags måde at tænke på, sagde Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i sidste uge.

Kort sagt mener de demokratiske politikere, at en grænsemur vil være ren symbolpolitik og en stor økonomisk byrde for de amerikanske vælgere. Selv om de flere gange har tilbudt en aftale om at give flere penge til grænsesikkerhed, mener de, at en fysisk mur er en helt forkert løsning.

Lederne af Demokraterne i Kongressen, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, har krævet, at Demokraterne får lige så meget taletid til de amerikanske seere som præsidenten efter hans tale:

Hvilke konsekvenser har striden om grænsemuren haft i USA?

Udover at bidrage til den dybe kløft, der er mellem de demokratiske og republikanske vælgere i USA, har den politiske krig om muren mod Mexico også haft helt håndgribelige konsekvenser for amerikanerne.

For lige nu befinder USA sig i den næstlængste delvise nedlukning af statsapparatet nogensinde.

I 18 dage er flere end 400.000 offentligt ansatte blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn, mens 380.000 andre er blevet sendt på orlov.

Derudover er låneansøgninger blevet forsinkede, og offentlige firmaer har været ude af stand til at få godkendelse til at rejse kapital.

Den – foreløbigt – længste shutdown i amerikansk historie begyndte i december 1995 og varede 21 dage.

Kan Trump erklære national undtagelsestilstand?

Den amerikanske præsident har flere gange talt om at erklære national undtagelsestilstand, hvis han ikke får finansiering til grænsemuren.

- Afhængig af hvad der sker de kommende dage, vil jeg måske erklære landet i national nødstilstand. Det er noget, jeg har en imponerende støtte til inden for Det Republikanske Parti, sagde præsidenten søndag.

Og en bekendtgørelse fra 1976 giver da også landets præsident magt til at tage egenhændige beslutninger i krisetider og frigøre penge udenom Kongressen.

Tirsdag den 13. marts besøgte den amerikanske præsident Donald Trump den mexicanske grænse for at se otte prototyper på den grænsemur, han vil opføre.

Ifølge Trump udgør antallet af migranter ved den sydlige grænse en national krise i et omfang, der gør, at 1976-bekendtgørelsen kan aktiveres.               

Og hvis man spørger Elizabeth Goitein, der er direktør for Liberty and National Security Program ved Brennan Center for Justice, er det ”ret nemt” for præsidenten at erklære undtagelsestilstand.

- Der er ikke ret mange grænser for hans muligheder for at gøre det sådan set, selv om der ikke rent faktisk er en nødstilstand, siger hun til NPR.

Hvad sker der, hvis han gør det?

Kongressen kan afvise præsidentens erklæring, hvis der er flertal for det i både Repræsentanternes hus og Senatet. Men det er ikke sandsynligt, da republikanerne har flertallet i Senatet.

I stedet vil kritikere kunne udfordre erklæringen ved landets domstole.

- Jeg tror, at der vil være gode muligheder for at udfordre præsidenten i retten og sige: "Hvor er nødsituationen?", siger Adam Smith, der er formand for forsvarsudvalget i Repræsentanternes Hus, til ABC. 

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er det uklart, hvorvidt Donald Trump faktisk kan få frigivet de nødvendige midler ved at erklære national undtagelsestilstand.

- Der er ikke noget oplagt historisk fortilfælde for sådan et træk. Det vil næppe komme præsidenten til gode, at han er så åben om sine motiver og har gjort det ret tydeligt, at Trump-administrationen egentlig opfinder en national nødstilstand til lejligheden for at finde penge til bygningen af dele af grænsemuren, siger han og fortsætter: 

- Mens det er nemt for Trump at erklære en national nødstilstand, er det sværere at vurdere, hvordan det mere præcist kan give ham de nødvendige penge til grænsemuren.

Over for NPR advarer Elizabeth Goitein om, at det kan betragtes som misbrug at præsidentens magt, hvis Donald Trump bruger den aktuelle situation med politisk strid og delvis nedlukning til at bruge sine beføjelser under national undtagelsestilstand.

- Nødbeføjelser er beregnet til at blive brugt til nødsituationer, ikke til at løse politiske konflikter eller at lave genveje i den politiske proces, siger Elizabeth Goitein.

Hvor ofte holder præsidenten tale til nationen?

Det er langt fra almindelig praksis, at en amerikansk præsident taler til folket i bedste sendetid.

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, sker det kun, når der er tale om meget alvorlige emner, som når der bliver erklæret krig, eller når USA igangsætter militære angreb.

Barack Obama gjorde det eksempelvis under sin præsidentperiode, da han kunne offentliggøre, at amerikanske specialstyrker havde dræbt Osama bin Laden.

Talen viser derfor noget om situationens alvor, mener Jesper Steinmetz:

- Det er simpelthen nationens sikkerhed, der er på spil. Og det er præcis den kaliber, han ønsker med sit budskab. Han vil slå på, hvor alvorlig en situation landet er i, når det gælder behovet for at få etableret en mur mellem Mexico og USA.

Og så er talen også en måde at presse sit modstanderparti, Demokraterne, og sit eget parti, Republikanerne, til at give ham pengene til muren:

- Han sætter alt på ét bræt, når han taler direkte til de amerikanske vælgere, til sine amerikanske medborgere og argumenterer for, hvorfor han ønsker den mur, og at det er vigtigt, at vælgerne lægger pres på deres lokale politikere for at få dem til at forstå hans synspunkt, siger USA-korrespondenten.