Sammenbrud i forhandlinger sender 800.000 ansatte hjem - USA er nu delvist lukket ned

Kongressen i USA er ikke blevet enige om en finanslov, der indeholder finansiering af Donald Trumps grænsemur - og præsidenten vil ikke give sig.

Den amerikanske Kongres er ikke nået til enighed om et budget for 2019 - derfor er dele af den offentlige sektor i USA lukket ned midnat lokal tid. Det er klokken seks dansk tid. 

Det betyder, at dele af de offentlige myndigheder fra midnat ikke må udbetale lønninger eller betjene borgere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hele fredagen har der været forhandlinger i budgetudvalget i Repræsentanternes Hus, men klokken 19 lokal tid meddelte det republikanske lederskab, at man vil hæve mødet og samles igen lørdag.

- Vi kommer til at have en shutdown. Der er intet vi kan gøre, for vi har brug for, at demokraterne giver os deres stemmer, oplyser den amerikanske præsident, Donald Trump, i en video, som han for få timer siden har lagt op på Twitter.

- Forhåbentligt kommer den ikke til at vare i lang tid.

Præsidenten vil ikke give sig

Sammenbruddet i de politiske forhandlinger kommer, efter præsident Donald Trump har nægtet at give sig på et krav om, at næste års budget skal indeholde finansiering af en grænsemur mod Mexico, der skal stoppe den ulovlige indvandring og narkosmugling.

Den amerikanske præsident har krævet 5,7 milliarder dollar - cirka 37 milliarder kroner - til byggeriet af muren, men Repræsentanternes Hus og Senatet har ikke kunnet blive enige om at finde pengene.

- Selv hvis Donald Trump får de cirka seks milliarder dollar, så er det en brøkdel af dét beløb, han har brug for. Så selv om han får de penge, så er det ren symbolpolitik, for han kommer ikke til at kunne få resten af pengene til at færdiggøre muren, siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Han fremhæver desuden, at mange i præsidentens eget parti heller ikke er tilhænger af at bruge så mange penge på en grænsemur, fordi eksperter fremhæver, at det er en ineffektiv og dyr måde at sikre den amerikanske grænse mod syd.

Trumps håb en umulighed i det nye år

Torsdag vedtog Repræsentanternes Hus et forslag, der indeholdt finansiering af muren, men i Senatet kunne man ikke samle de 60 ud af 100 stemmer, som det ville kræve at vedtage Husets udkast.

Republikanerne har et flertal på bare 51 ud af Senatets 100 pladser og kan altså ikke mønstre et rent republikansk flertal. Og demokratiske senatorer er over en bred kam imod at give Donald Trump penge til muren. 

- Donald Trumps forhåbninger om at få den her grænsemur er tæt på at være ikke-eksisterende i det nye år, for så har demokraterne flertallet i Repræsentanternes Hus. Det betyder, at de kan komme med lovforslag, og det er svært at forestille sig, at de kommer med et forslag, der finansierer en grænsemur, siger Mirco Reimer-Elster.

De to kamre havde  et midlertidigt budgetforslag klar, men det har Donald Trump nægtet at underskrive, da det ikke indeholdt de krævede milliarder.

Nedlukning rammer kontrol med landets grænser

Forhandlingerne i Washington fortsætter ifølge nyhedsbureauet AP lørdag formiddag lokal tid.

Den delvise nedlukning rammer ni ud af 15 ministerier og vil ifølge BBC betyde, at 800.000 offentligt ansatte fra midnat mellem fredag og lørdag er blevet tvunget til at blive hjemme eller arbejde uden løn. Alle livsvigtige funktioner som hospitaler vil dog ikke blive ramt - og heller ikke postvæsenet, der lige nu arbejder på højtryk for at levere julegaver til amerikanerne, vil blive sendt hjem. 

Jo længere en shutdown varer, jo mere upopulær bliver Donald Trump

Mirco Reimer-Elster

Til gengæld vil nationalparker, skove og flere departementer blive lukket ned øjeblikkeligt.

Ifølge avisen The Washington Post vil nedlukningen paradoksalt nok betyde, at ministeriet for national sikkerhed - der står for kontrol med landets grænser - også vil blive ramt.

- Hvedebrødsdage kan ende frygteligt

Hvornår alle de statslige funktioner kommer op og køre igen afhænger af, hvornår Kongressen kommer til enighed om et forslag, som begge kamre kan finde flertal for. Ifølge USA-eksperten bliver det tæt på umuligt for præsidenten at overbevise Demokraterne om at stemme for budgetforslaget, hvis ikke han giver noget igen. 

- Det, han kommer til at gøre, er at italesætte det som en sejr, selvom det er en åbenlyst dårlig aftale, han ender med.

Uanset aftalen kan det være relevant for Trump at få den i hus hurtigst muligt - inden længe overtager Demokraterne nemlig overtallet i Repræsentanternes Hus, og så kan det blive endnu sværere for ham at få stemt sine forslag igennem. 

-  Donald Trumps hvedebrødsdage kan ende frygteligt, lyder det fra USA-eksperten.

Tre ugers nedlukning under Bill Clinton

Det er tredje gang i år, at dele af den amerikanske regering bliver ramt af en shutdown, men det ville være en upopulær handling lige op til jul, og hvis den virkeligt bliver længerevarende, kommer det til at ramme Donald Trumps popularitet. 

- Jo længere en shutdown varer, jo mere upopulær bliver Donald Trump, lyder det fra Mirco Reimer-Elster.

Fakta: Budgetkriser og nedlukninger i USA

  • 20 gange i amerikansk historie har en budgetkrise ført til en hel eller delvis nedlukning.
  • Den længste nedlukning fandt sted i 1995 under præsident Bill Clinton. Den varede i mere end tre uger.
  • I Jimmy Carters præsidentperiode fra 1977 til 1981 var der hele seks nedlukninger, der varede mellem otte og 17 dage.
  • Den seneste længere nedlukning var i 2013 og varede i 16 dage.
  • Der har været to nedlukninger, siden Donald Trump blev præsident. I januar i år lukkede dele af regeringen i tre dage. Måneden efter skete det igen, dog kun i én dag.
  • I øjeblikket er der vedtaget et budget for 75 procent af de offentlige myndigheder - herunder militæret, efterretningstjenesterne og sundhedsvæsenet. Det er de resterende 25 procent, der fortsat forhandles om.
  • Det offentlige budget i USA skal godkendes af et simpelt flertal i Repræsentanternes Hus og efterfølgende vedtages med 60 stemmer i Senatet. I sidstnævnte har Republikaner et snævert flertal på 51 pladser.