Tidligere FBI-chef langer ud efter Trump og republikanerne: - Der er en sandhed, og de fortæller den ikke

Nogen må sige sandheden og ikke lade sig undertrykke af ondskabsfulde tweets, opfordrer James Comey.

Efter længere tid uden for offentligheden er den tidligere FBI-direktør James Comey nu tilbage i mediernes søgelys.

Mandag var 58-årige Comey indkaldt til sin anden høring i kongressen. Her stillede demokrater og republikanere spørgsmål til FBI's håndtering af både Hillary Clintons email-undersøgelse, der omhandler hendes brug af sin private mail i sin tid som udenrigsminister, og Rusland-undersøgelsen, der skal klarlægge, hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russiske aktører under valgkampen. Det skriver CNN.

Efter fem timer bag lukkede døre trådte Comey ud til den ventende presse og langede kraftigt ud mod både præsident Trump og republikanerne generelt.

- Nogen bliver nødt til at forsvare FBI. Folk, som ved bedre, inklusive republikanske medlemmer af dette organ, bliver nødt til at have mod til at stå op og sige sandheden i stedet for at lade sig undertrykke af ondskabsfulde tweets eller af frygt for at miste deres vælgerbase. Der er en sandhed, og de fortæller den ikke. Deres tavshed er en skændsel, sagde James Comey til de fremmødte journalister efter dagens høring.

Han beskylder præsident Trump og republikanerne for at skade FBI's ry.

- FBI's omdømme har fået et stort slag, fordi USA's præsident konstant har løjet om dem, erklærede James Comey.

USA's præsident Trump under en telefonsamtale med Putin i det ovale kontor 28. januar 2017, med stabschef Priebus, vicepræsident Pence, seniorrådgiver Bannon, kommunikationschef Spicer og den nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.
USA's præsident Trump under en telefonsamtale med Putin i det ovale kontor 28. januar 2017, med stabschef Priebus, vicepræsident Pence, seniorrådgiver Bannon, kommunikationschef Spicer og den nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Foto: Jonathan Ernst / Scanpix Denmark

Fyret sidste år

Comey blev i maj sidste år fyret af præsident Donald Trump med begrundelsen, at han ikke var i stand til effektivt at lede landets nationale sikkerhedstjeneste og forbundspoliti.

Fyringen vakte opsigt, fordi Comey ikke blot besluttede at genåbne Hillary Clintons email-sag 11 dage inden præsidentvalget i 2016, hvor Hillary Clinton som bekendt måtte se sig slået af Donald Trump - men Comey stod ligeledes i spidsen for en undersøgelse af, hvorvidt Rusland var indblandet i den amerikanske valgkamp. En undersøgelse, som også trækker tråde til Trumps administration.

Hullede forklaringer og selvmodsigelser

Mandagens høring af James Comey kan ende med at blive den sidste republikansk-ledede undersøgelse, fordi demokraterne efter midtvejsvalget står til at overtage flertallet i Repræsentanternes Hus i januar 2019.

Især republikanerne er kritiske over for Comeys forklaringer, som de mener indeholder flere huller og selvmodsigelser. Det gælder blandt andet FBI's afhøring af Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der efter få måneder på posten måtte træde tilbage i februar 2017 på grund af tætte forbindelser til Rusland.

Michael Cohen med sin familie, da han 12. december ankom til retten, hvor han blev idømt tre års fængsel.
Michael Cohen med sin familie, da han 12. december ankom til retten, hvor han blev idømt tre års fængsel. Foto: Jeenah Moon / Ritzau Scanpix

Comey forsvarede mandag også FBI-interviewet med Michael Flynn, ligesom han adresserede Donald Trumps ordbrug om sin tidligere advokat Michael Cohen. I weekenden kaldte præsidenten sin tidligere advokat for en "rotte" (eller en stikker, red.).

- USA's præsident kalder et vidne, som har samarbejdet med hans eget justitsministerium, for en rotte. Vi bliver nødt til at holde op med at være stumme; uanset om du er republikaner eller demokrat, bør du rejse dig op, overkomme din skam og sige fra, lød opfordringen fra James Comey.