Tysk parti hylder 'den hvide mand' i omstridt julekalender

I Tyskland har det højrenationalistiske parti AfD med en video-julekalender blæst til kamp for det, de betragter som en truet befolkningsgruppe.

Hver dag åbnes en låge i den virtuelle julekalender, og det foregår selvfølgelig til tonerne af ”I’m dreaming of a white Christmas”.

En politiker træder hen til kameraet og introducerer dagens hovedperson.

Hvide mænd er i de senere år blevet et skældsord for mange. Men ikke for os

Hver dag en ny tysk eller en international personlighed, som har skrevet sig ind i historiebøgerne. Eller som det hedder med partiets egne ord: 

- Her ved årets dejligste tid, præsenterer vi Dem hver dag for en personlighed, som på afgørende vis har præget vores vestlige civilisation.

De fleste er tyskere. Alle er de mænd, hvide mænd, og det er selvfølgelig ikke en tilfældighed.

Hver dag udgiver partiet et nyt afsnit.
Hver dag udgiver partiet et nyt afsnit. Foto: AfD

Det er AfDs medlemmer af Berlins delstatsparlament, som står bag julekalenderen.

Politikerne fra ”Alternative für Deutschland” ynder ikke bare at fremstille sig selv som dem, der forsvarer den vestlige verden mod farerne fra islam, indvandrere, venstreorienterede terrorister og emsige miljøforkæmpere.

Næh, de kæmper også imod "kønsvanviddet", så derfor er årets AfD-julehilsenen tilegnet en udsat befolkningsgruppe, nemlig hvide mænd, altsammen under hash-tagget ”Ja til hvide mænd”.

- Hvide mænd er i de senere år blevet et skældsord for mange. Men ikke for os, hedder det i introduktionen til mandekalenderen.

Det kunne lyde som satire eller et afsnit af 'The Julekalender', men det er altså ramme AfD-alvor.

Hver dag kommer der et nyt afsnit af den omdiskuterede julekalender. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Kalenderen hylder så forskellige mandetyper som Ronald Reagan – "Han besejrede kommunismen", Pave Johannes Paul ll – "Anførte den polske frihedsbevægelse" og Rudolf Diesel.

Han var opfinderen af motorteknologien af samme navn, altså dieselmotoren, som på det seneste har fået et noget blakket ry. Men ikke hos AfD, selvfølgelig, som fremhæver dieselhakkeren som en "fremtids-teknologi".

Spot og hån

Julekalenderen falder dermed godt i tråd med partiets selvforståelse.

"Ubekvem, ægte og modig", skriver de selv på deres hjemmeside.

En ubekvem sandhed eller blot et forsøg på at forsvare et kønsrollemønster, der er ligeså ramponeret som diesel-teknologien?

Uffe Dreesen

Mændene fra AfD (de har 22 medlemmer af Berlins lokalparlament, "Abgeordnetenhaus", kun to er kvinder), ser sig selv som politikere, der tør sige ting, andre ikke vover at få over læberne af frygt for at forbryde sig mod tidsåndens krav om politisk korrekthed.

Berthold Brecht er en af de mænd, der bliver hyldet i AfD's videoer.
Berthold Brecht er en af de mænd, der bliver hyldet i AfD's videoer. Foto: AfD

Georg Pazderski, lederen af AfDs gruppe i delstatsparlamentet, forklarer til det engelsksprogede nyhedssite DW.com, at hvide mænd i dag har sværere og sværere ved at finde arbejde og i det hele tage bliver hængt ud "på grund af en omfattende diskrimination fra de Grønne og de venstreorienterede".

En ubekvem sandhed eller blot et forsøg på at forsvare et kønsrollemønster, der er ligeså ramponeret som diesel-teknologien?

Under alle omstændigheder har AfDs-mandekalender fået spotten og hånen til at regne ned over partiet.

Der er dem, der har postet billeder af nazister, Ku Klux Klan-medlemmer og kendte massemordere under hashtagget "#JazuWeissenMännern" (Ja til hvide mænd).

Andre har forsøgt sig med en lidt mere satirisk linie og har sendt billeder af Harry Potter-skurken Voldemort og kyssende mænd under hashtagget "Jatilliderligemænd". Og så er der dem, der bare sender billeder af snemænd.

Dagens hvide mand, forstås.

Af gode grunde er alle låger ikke blevet afsløret endnu, men ud fra de personligheder, som indtil videre er blevet hædret med en gæsteoptræden i kalenderen, kan man lære ikke så lidt om den måde, AfD-medlemmerne opfatter sig selv.

Reformationslederen Martin Luther hyldes for at have sat en skræk i livet på de etablerede.

Albert Einstein fremhæves for at have brudt "etablerede tænkemåder" og den afdøde socialdemokratiske forbundskansler Helmut Schmidt for at have bekæmpet venstreorienteret terror.

Med andre ord opfatter AfD sig selv som en slags frihedskæmpere, der gør op med fasttømrede forestillinger om køn, race og religion.

Nogen har undret sig over, at også Apples grundlægger, Steve Jobs, er med på listen. Hans far ankom i sin tid som syrisk flygtning til USA, og er der nogen, AfD har rettet vreden mod, så er det de syriske flygtninge, der ankom til Tyskland i 2015.

Svaret fra AfD lød, at hvis Steve Jobs havde levet i dag, så ville han også være blevet diskrimineret, fordi han er en hvid mand.

Det fremgår af julekalenderen, at når det gælder mennesker, der har præget vores vestlige civilisation, så er det vigtigt at fremhæve personer som Otto von Bismarck og Ronald Reagan.

Mændene er under pres i vore tider, lyder forklaringen fra partiet. Om det så er Tysklands gamle konservative parti, Angela Merkels CDU, så har det for anden gang i træk valgt en kvindelig leder, mens Berlins AfD-politikere stadig drømmer om en hvid jul, hvor far sidder for bordenden.