Gudstjeneste på syvende uge beskytter migrantfamilie - politiet må ikke gribe ind

16x9
Siden slutningen af oktober har gudstjenesten i kirken været i gang. Foto: Koen Van Weel / Ritzau Scanpix

Ifølge en hollandsk lov må politiet ikke afbryde en gudstjeneste for at foretage en anholdelse.

En maratongudstjeneste i Bethelkirken i Haag har i mere end seks uger beskyttet en migrantfamilie fra at blive udvist.

Ifølge en særlig hollandsk lov må politiet ikke afbryde en gudstjeneste for at foretage en anholdelse. Og derfor har familien Tamrazyans fem medlemmer siden slutningen af oktober opholdt sig i Bethelkirken, hvor flere end 550 hollandske præster fra flere forskellige trosretninger på skift og døgnet rundt har bidraget.

Det skriver blandt andre New York Times.

Familien er berettiget til amnesti

Familien Tamrazyan boede i byen Katwijk sydvest for Amsterdam, efter faren af politiske årsager var tvunget til at flygte ud af Armenien i 2010. Det fortæller Derk Stegeman, der er præst og familiens talsmand, til New York Times.

I to forsøg på seks år blev Tamrazyans asyl forsøgt nægtet, og begge gange fik familien medhold i sagen.

Men den hollandske regering vandt i tredje forsøg, og familien skulle udvises, selvom de tre børn havde været i landet i mere end fem år. Og derfor var de i princippet berettiget til at få amnesti ifølge den lov, der i 2013 blev vedtaget i Holland.

Overfor New York Times har Lennart Wegewijs, der er talsmand for det hollandske justitsministerium, sagt, at regeringen ikke kan kommentere konkrete sager. Men at familier kun kan få amnesti, hvis de er villige til at samarbejde med myndighederne.

Bethelkirken i Haag er ramme for en maratongudstjeneste.
Bethelkirken i Haag er ramme for en maratongudstjeneste. Foto: Koen Van Weel / Ritzau Scanpix

Gudstjenesten fortsætter

Og nu sidder familien stadig til gudstjeneste i Bethelkirken, som efter at have diskuteret det internt sprang til for at hjælpe. Siden hen er det blevet en national bevægelse at holde gudstjenesten i gang.

Kirken har ydet psykologhjælp til familien og har givet undervisning til børnene på 15, 19 og 21 år, eftersom de ikke har været i skole eller til forelæsninger på universitet.

Flere medier har forsøgt at få familiemedlemmerne i tale, men det har de ikke ønsket. Dog har den ældste af børnene, 21-årige Haryarpi, skrevet på sin blog:

- Jeg tænker ofte, at det eneste sted, hvor jeg er sikker, er i kirken. Det føles virkelig som et tilflugtssted, skrev hun 4. november.

De hollandske præster har lovet at fortsætte gudstjenesten på ubestemt tid. 

Tamrazyan-familien modtager psykologhjælp, og børnene får undervisning i kirken.
Tamrazyan-familien modtager psykologhjælp, og børnene får undervisning i kirken. Foto: Niels Wenstedt / Ritzau Scanpix