Desperate migranter tager chancen: Sejler over til Storbritannien i gummibåde

16x9
Unge afrikanske migranter ved havnen i Ouistreham i det nordvestlige Frankrig. Foto: Charly Triballeau / Scanpix Denmark

I stedet for at springe på lastbiler på vej under Den Engelske Kanal er flere migranter begyndt at vælge den farlige søvej over til Storbritannien.

I starten af november gjorde politiet i den nordfranske landsby Wissant det første af en stribe usædvanlige fund i sandet på stranden: En gummibåd beregnet til at sejle folk over til Storbritannien i nattens mulm og mørke.

Set fra stranden i Wissant rejser de hvide klipper på den britiske kystlinje sig, som var de tæt på det blågrå vand, som afspejler efterårets regnfulde skyer.

- Kanalen ser smal ud, men der er stadig 30 kilometer over til den anden side, siger Bernard Bracq, der er borgmester i Wissant uden for Calais ifølge NRK

Sejler ud fra små strande

Den ellers ukendte landsby 20 kilometer vest for Calais er blevet en af de "havne", hvor asylansøgere forsøger at krydse en af verdens travleste kanaler for skibsfart.

Alene over de seneste to uger har fransk politi opdaget og standset 28 forsøg på at nå Storbritannien med båd.

Det er over dobbelt så mange som hele sidste år.

- De leder efter en plan b, siger borgmester Bernard Bracq.

- Men det er en dårlig plan b, for det er ekstremt farligt, siger han om de desperate migranter, der risikerer at dø af kulde, drukne eller sejle ind i andre skibe og synke. 

Droner skal afsløre migranter

Derfor har politiet taget et nyt våben i brug for at standse migranterne: Droner.

I en opgradering af sikkerhedsforanstaltningerne er de fjernstyrede luftfartøjer blevet set flyve lavt over den selvbestaltede migrantlejr i den franske havneby Calais og strande i nærheden.

- Vores mål er at stoppe folk på stranden, før de når vandet, siger Ingrid Parrot fra den franske flådes hovedkvarter for Nordsøen og Den Engelske Kanal til den britiske avis The Telegraph

Med droner kan man afsøge meget større områder end med biler og både. Og kameraerne i dronerne kan give politi, flåde og kystvagt et livebillede af situationen.

- Derudover har vi i de seneste tre uger øget antallet af skibe og helikoptere i området for at afskrække migranterne fra at forsøge at sejle ud på havet, forklarer hun.

Iranere samlet op på strand i Kent

Men trods droner og ekstra kystbevogtning lykkes det nogle at kommer over til Storbritannien.

Onsdag blev fire iranere samlet op i Lincolnshire, og dagen før blev to samlet op i Kent efter at have krydset et af verdens travleste handelsstræder i dagslys. 

Det er uklart, hvorfor sejlads i gummibåde pludselig er blevet en yndet metode.

Men Fabien Sudry, der er sikkerhedsansvarlig i den nordlige Pas-de-Calais-region, har noteret sig, at der er ankommet en del flere iranere i den seneste tid.

De har som regel flere penge end de unge afrikanere, der ellers har befolket Calais i tusindvis, og det kan forklare, at menneskesmuglere er ved at skabe sig en forretning på de franske kyster.

Fisker: - Hvad havde vi selv gjort?

Den nye fremgangsmåde blev for alvor kendt for et par uger siden.

Det skete, da ejeren af en fiskekutter i den lille fiskerby Boulogne-sur-Mer et stykke vest for Wissant blev ringet op om natten af kystvagten, der havde set hans båd sejle ved den engelske kyst.

Båden blev bordet af de britiske myndigheder, der fandt 17 personer ombord, deriblandt tre børn.

Men selv om ejeren Pascal Deborgher er bange for, at bådens motor ikke overlevede den farlige sejlads, er han fuld af sympati for de migranter, der heldigvis gjorde.

- Hvis der var krig her, og vi havde behov for at redde vores familier, hvad ville vi så gøre? spørger Pascal Deborgher retorisk.