For første gang har en kvinde født et barn fra død donors livmoder

16x9
Lægerne på hospitalet das Clinicas da FMUSP i São Paolo holder verdens første barn fra en afdød donors livmoder 15. december 2017. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Ti gange tidligere har læger forsøgt at gennemføre en graviditet med en livmoder fra en afdød donor, blandt andet i USA, Tjekkiet og Tyrkiet.

En kvinde, der har modtaget en livmoder fra en afdød donor, har for første gang nogensinde født et sundt barn.

Det rapporterer brasilianske forskere onsdag ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Hidtil er der blevet gennemført 11 fødsler med transplanterede livmodere. Der har dog i alle tidligere tilfælde været tale om levende donorer.

Det nye gennembrud fandt sted i december 2017. Her fødte en kvinde, der var født uden livmoder på grund af en sjælden sygdom, en sund pige.

Forsøgt ti gang tidligere

Resultaterne blev onsdag publiceret i lægetidsskriftet The Lancet, skriver nyhedsbureauet AFP.

Indtil for nylig har den eneste mulighed for kvinder med ufrugtbare livmodere været adoption eller anvendelsen af surrogatmødre.

Den første succesfulde fødsel med en transplanteret livmoder fandt sted i Sverige i 2013. Siden er der blevet gennemført ti andre - dog altså alle fra livmodere fra levende donorer.

Ti gange tidligere har læger forsøgt at gennemføre en graviditet med en livmoder fra en afdød donor, blandt andet i USA, Tjekkiet og Tyrkiet.

Men det var altså et hold af brasilianske læger, der første gang lykkedes med eksperimentet.

En "medicinsk milepæl"

- Vores resultater viser vejen for en ny mulighed for kvinder med ufrugtbare livmodere, siger Dani Ejzenberg, der står i spidsen for holdet af læger bag gennembruddet.

Han betegner resultaterne som en "medicinsk milepæl", da det potentielt vil kunne hjælpe mange ufrugtbare kvinder fremover.

- Antallet af mennesker, der er villige og har forpligtet sig til at afgive deres organer, når de dør, er langt større end antallet af levende donorer, siger Dani Ejzenberg.

- Det giver os en potentielt langt bredere population af donorer, tilføjer han.