Britisk studerende sad indespærret som spion: - Det føltes som tortur

16x9
Mathew Hedges er nu genforenet med kæresten hjemme i England. Foto: Daniela Tejada / Handout / Ritzau Scanpix

Under sit fangeskab blev han igen og igen truet med tortur.

Den 31-årige ph.d.-studerende Matthew Hedges havde netop vinket farvel til sin mor i lufthavnen i Dubai, da vagterne omringede ham.

De gav ham bind for øjnene, håndjern på og trak ham med ud af lufthavnen. Det blev begyndelsen på knap seks måneders fangenskab i Abu Dhabi. 

I sidste uge blev han dog benådet fra den livstidsstraf, han modtog for at være britisk spion under sit ophold i De Forenede Arabiske Emirater. En anklage, som han i dag nægter sig skyldig i.

I et interview med den britiske avis The Times forklarer han om sin tid i fangenskab.

Trusler om tortur

I over fem måneder svarede Matthew Hedges på de samme spørgsmål hver eneste dag. I op til 15 timer om dagen krævede forhørslederne svar på alle tænkelige spørgsmål om hans afhandling om De Forenede Arabiske Emiraters sikkerhedstruktur i kølvandet på det arabiske forår.

Hvor havde han oplysningerne fra, ville de vide.

Fra frit tilgængelige kilder, forsøgte han sig, men på intet tidspunkt troede de ham. De stillede de samme spørgsmål igen og igen og igen.

- Jeg blev aldrig fysisk tortureret. Det var på det psykologiske plan. Det føltes som tortur, siger han og fortæller om, hvordan vagterne truede med at flytte ham fra politistationen i Abu Dhabi til en militærbase.

- Du får tæsk, bliver tortureret og du kommer aldrig til at se dagslys igen, husker han, at de sagde.

Panikanfald

Som månederne gik, tog beskyldningerne mod den ph.d.-studerende brite til.

Det sled på Matthew Hedges, der fik panikanfald, som strakte sig over flere dage. Han havde selv magten til at stoppe det, lod forhørslederne forstå. De tilbød Hedges en vej ud, hvis han som agent ville spionere for De Forenede Arabiske Emirater hjemme i England.

- Hvordan skulle jeg kunne skaffe de informationer, spørger han i interviewet med The Times.

Afhøringslokalets fluorescerende lys gav ham migræne, og han begyndte at tvinge sig selv til at kaste op flere gange om dagen for at lukke stressen ud af kroppen, fortæller han.

På det tidspunkt var han så tynget af angsten, at han knækkede. Han talte forhørslederne efter munden og tilstod at være spion for den britiske efterretningstjeneste MI6.

Matthew Hedges blev onsdag 21. november idømt livsvarigt fængsel for at have spioneret mod De Forenede Arabiske Emirater for en fremmed magt.

- Det var svært at acceptere. Jeg frygtede for mig selv og min familie, siger Hedges, der nægter at have ageret som britisk spion under sit ophold i Abu Dhabi.

Reddet af sin mor

Uden for murene voksede presset på De Forenede Arabiske Emirater.

Til Matthew Hedges held var hans mor ikke gledet helt ud af synsvidde, da vagterne tog ham i terminalen i Dubai. Hun kontaktede derfor ambassaden, som satte gang i diplomatiet.

Efter knap seks måneders intensivt diplomatisk pres fra britisk side, blev Hedges i sidste uge løsladt. Han er nu hjemme i England.