19 hemmelige afhøringer kan redde tidligere Trump-rådgiver fra fængsel

Michael Flynn har hjulpet efterforskningen så godt på vej, at han bør slippe for fængselsstraf, mener efterforskningslederen.

En af Trumps tidligere toprådgivere ser nu ud til at kunne slippe for fængsel efter at have løjet om sine forbindelser til Rusland.

Det drejer sig om den forhenværende sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der sidste vinter tilstod at have løjet for FBI om et telefon-møde med den russiske ambassadør en måned før Trumps indsættelse i Det Hvide Hus. En løgn, der ellers ville kunne sende den tidligere sikkerhedsrådgiver fem år i fængsel.

Det skriver The Wall Street Journal.

Efter at have ladet sig afhøre 19 gange af holdet bag den såkaldte Mueller-efterforskning opfordrer lederen af efterforskningen nu til, at Flynn slipper for fængselsstraf.

Hemmelige afhøringer

Flynn har ”hjulpet væsentligt” i efterforskningen af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg, skriver lederen af efterforskningen, Robert Mueller, til domstolen.

Det vides endnu ikke, hvad den tidligere sikkerhedsrådgiver har delt med efterforskerne i de 19 afhøringer, men Flynn skal også have bidraget til at kaste lys over efterforskningen af en separat og hidtil uoplyst sag.

Det siger noget om alvoren i sagen, lyder det fra TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Det viser noget om, hvor alvorligt det potentielt er, og hvor alvorligt det potentielt er for præsident Trump, siger Jesper Steinmetz fra Washington.

Han fremhæver, at en del passager i dokumenterne er overstreget, så det ikke er muligt at læse substansen i Flynns vidneudsagn. Bag overstregningerne kan der gemme sig vidneudsagn om nye sager, som kan trække endnu flere myndigheder ind i efterforskningen, lyder vurderingen fra TV 2s korrespondent.

"En god fyr"

Det er ikke hvem som helst, der har afgivet forklaring til Mueller.

- Han var i en kort periode national sikkerhedsrådgiver, han var en helt central strategisk rådgiver for Donald Trump, og så var han en af de første, som bakkede Donald Trump op, siger Jesper Steinmetz og genopfrisker et møde mellem den forhenværende FBI-direktør James Comey og præsident Trump.

På vejen ud fra mødet, der fandt sted kort efter Trump indsættelse i Det Hvide Hus, opfordrede præsidenten FBI til at gå stille med dørene omkring Michael Flynn og kaldte ham "en god fyr".

- Donald Trump har da i hvert fald engang ment, at Michael Flynn ikke er en, som man ikke skulle kigge i kortene, men det er lige præcis det, der sker nu. Vi ved stadig ikke, hvad der er fundet i de kort, men det skal vi nok få at vide på et eller andet tidspunkt, siger Jesper Steinmetz.

Særtilfælde

Det er langt fra alle Trumps tidligere rådgivere, der er lykkedes med at få straffrihed for at samarbejde.

I sidste uge sendte efterforskerne Trumps tidligere kampagneleder Paul Manafort videre til domsfældelse.

I Manaforts tilfælde skete det dog med beskyldninger om, at den forhenværende kampagnechef har løjet for holdet, der efterforsker den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Der ventes at falde dom i sagen mod Flynn den 18. december.