Toldkrig sat på pause: - Kineserne har tvunget amerikanerne i knæ

USA udskyder en planlagt forhøjelse af told på kinesiske varer for 200 millarder dollar.

USA's præsident, Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping, er blevet enige om at udskyde en planlagt forhøjelse af told på kinesiske varer. 

Det bekræfter Det Hvide Hus natten til søndag.

En toldsats på import for 200 milliarder dollar fra Kina skulle fra nytår have været forhøjet til 25 procent fra de nuværende ti procent. 

Foreløbig er forhøjelsen udskudt i 90 dage, fremgår det i en erklæring fra Det Hvide Hus. Det skal give landene tid til at arbejde frem mod en permanent aftale.

Stort fremskridt

TV 2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard kalder aftalen for et stort fremskridt.

- Kina reagerede voldsomt og meget mere voldsomt, end vi har gjort i Europa overfor den amerikanske handelskrig, så hvis man virkelig skal udpege en sejrherre, så skal det nok være i Beijing, siger han fra fra G20-mødet i Buenos Aires og konkluderer, at "det er kineserne, der har tvunget amerikanerne i knæ".

Han ser det dog som en sejr for Trump, at det tilsyneladende er lykkedes at sætte en midlertidig stopper for den handelskrig, han selv pustede liv i.

Enige om samarbejde

Kina har som del af aftalen lovet at købe "en endnu ukendt, men meget stor mængde landbrugs-, energi- industriprodukter" i USA. 

Det skal ske i et forsøg på at nedbringe USA's handelsunderskud over for Kina. 

Netop den del af aftalen kan få konsekvenser for de europæiske økonomier, forklarer TV 2s internationale korrespondent.

- Det har gjort meget ondt på amerikanerne, at kineserne har vendt sig mod Europa, når det drejer sig om indkøb af industrivarer. Europæiske diplomater frygter, at kineserne nu vil skrue op for indkøbene fra USA for samtidig at skrue ned for indkøbene i Europa, siger Svenning Dalgaard og udpeger taberen som: "dig, mig og alle andre europæere.

Langvarrig strid

USA og Kina har bekriget hinanden på handel gennem det meste af 2018, og netop handelsstriden var på forhånd udpeget som det altoverskyggende diskussionspunkt, da de to statsledere mødtes til en arbejdsmiddag i forlængelse af G20-topmødet i Buenos Aires.

Aktuelt er import fra Kina til en værdi af 250 milliarder dollar ramt af den ekstra afgift. Kina har svaret igen ved at forhøje tolden på amerikanske varer til en værdi af 110 milliarder dollar.

Handelsstriden mellem de to lande har fået eksperter til at advare om følgerne for den globale økonomi.

For tidligt at konkludere

Selv om der nu er tegn på bedring i forholdet mellem de to parter, advarer Svenning Dalgaard mod at drage for hurtige konklusioner på mødet.

- Det skal vise sig, hvad præsidenten skriver på Twitter, når han kommer op i flyvemaskinen for at flyve tilbage til Washington, siger han og genopfrisker sommerens G7-topmøde i Canada.

Trump havde knap underskrevet mødets sluterklæring, før han med et tweet fra flyvemaskinen trak sig fra aftalen og anklagede de canadiske værter for mødet for at tale hadsk om USA.

- Her tror jeg dog, at han vil stå fast. Det vil kun være i landets interesse. Det har kostet dem dyrt, siger Svenning Dalgaard fra Buenos Aires.