Bush bisættes i dag: Ellemann glemmer aldrig, da dronningen gav ham en æske med fluer

Den afdøde George H. W. Bush vil gå over i historien som en af de rigtig store præsidenter, mener Uffe Ellemann-Jensen.

George W. Bush er en af fire personer, der forventes at holde mindetale, når hans far, tidligere præsident George H. W. Bush, onsdag får sin statsbegravelse.

Ceremonien foregår i Washington National Cathedral, hvortil kisten og familien ankommer kort før klokken 17 dansk tid.

Det er forventet, at den nuværende præsident, Donald Trump, vil være til stede sammen med sin hustru, Melania Trump. Han skal sidde sammen med den afdødes familie og de tidligere præsidenter, der stadig lever.

Efter ceremonien i Washington D.C. flyves kisten til Houston i Texas.

George H. W. Bush blev 94 år. I anledning af hans død delte Uffe Ellemann-Jensen nogle af sine anekdoter om den tidligere præsident med TV 2s seere og læsere.

Lystfisker med humor

Det var i dagene, inden USA gik ind i den første golfkrig i det, der er blevet døbt Operation Ørkenstorm. Dronning Margrethe var på statsbesøg USA, og daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var med.

Den tidligere Venstre-formand har mødt George H. W. Bush mange gange. Han beskriver den tidligere amerikanske præsident som et fantastisk, varmt og interesseret menneske, der var internationalt orienteret.

- Så havde han en vældig humoristisk sans. Og så var han lystfisker, siger Uffe Ellemann-Jensen til TV 2.

Interessen for at fiske var ofte et samtaleemne de to imellem, når de mødtes til NATO-møder.

”Hvad har du fanget for nyligt?” ville George Bush ofte vide, når han så Uffe Ellemann-Jensen.

Engang førte fiskesnakken til et slipsenålsbytte. Uffe Ellemann-Jensen havde en slipsenål med en krog, som præsidenten kunne lide.

- Så den gav jeg ham selvfølgelig. Så fik jeg den her, fortæller Uffe Ellemann-Jensen og holder sit marineblå slips frem for sig og viser den slipsenål, han har valgt på dagen, hvor det blev meddelt, at USA's 41. præsident er død.

- Han tog sin egen af. Seal of the president of the United States. Det er sådan et kært minde om en fantastisk præsident.

Uffe Ellemann-Jensen viser den slipsenål frem, som han fik af George H.W. Bush.
Uffe Ellemann-Jensen viser den slipsenål frem, som han fik af George H.W. Bush. Foto: TV 2

Gaven fra dronningen

Men dengang i januar 1991, da dronning Margrethe var på statsbesøg, holdt Bush en tale, hvor han roste dronningen og Danmark for at sende korvetten Olfert Fischer afsted som dansk bidrag til Golfkrigen.

Om aftenen var der stor statsmiddag i Det Hvide Hus. Og dronning Margrethe havde taget en privat gave med til George Bush, som han, i modsætning til officielle gaver, måtte beholde.

Det var en lille æske med danske fiskefluer.

Der var dreng nok i ham til, at han kunne stå dér afslappet og snakke om fiskefluer, mens alt det må have kørt i hovedet på ham

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister

- Og jeg glemmer det aldrig. Før middagen var vi oppe i privaten. Han hiver mig hen i et hjørne og står og siger: ”Kan du ikke fortælle mig? De fluer her, hvad bruger I dem til?” og ”Hvor bruger man dem?”, fortæller Uffe Ellemann-Jensen.

- Samtidig med, at han må have haft hovedet fuld af den krig, der rent faktisk startede to dage efter det her, fortsætter han.

- Men der var dreng nok i ham til, at han kunne stå dér afslappet og snakke om fiskefluer, mens alt det må have kørt i hovedet på ham.

George H. W. Bush i 1992.
George H. W. Bush i 1992. Foto: Luke Frazza / Ritzau Scanpix

Trumps modsætning

Golfkrigen betragtes af mange som en succesfuld krig, hvor koalitionen af 35 lande med FN-mandat og USA i spidsen drev Saddam Husseins Irak ud af Kuwait.

George H. W. Bush var også præsident i 1989, da Berlinmuren faldt og senere jerntæppet. Men han fik kun én periode som præsident, fordi han i 1992 tabte præsidentvalget til Bill Clinton på indenrigspolitik.

Bush var et velopdragent menneske. Han stolede på, at USA skulle gå i spidsen fra det, man kalder the moral high ground

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister

Det er i høj også på grund af hans internationale engagement, at den tidligere FN-ambassadør og CIA-direktør vil gå over i historien som en af de rigtig store præsidenter, mener Uffe Ellemann-Jensen.

- Han stod i spidsen for at lave hele det sæt af spilleregler, der skulle skabe dén nye verdensorden, som vi jo alle sammen gik og glædede os over dengang. Så frem til. Og som derefter blev ødelagt. Først af Putin i Moskva. Og siden af ham, der sidder i Det Hvide Hus for øjeblikket, som jo i enhver henseende er det modsatte af, hvad Bush var.

- Bush var et velopdragent menneske. Han stolede på, at USA skulle gå i spidsen fra det, man kalder the moral high ground. Altså det skulle være en udenrigspolitik, der var baseret på værdier, moralske principper.

Lod Saddam Hussein sidde

Men der findes også dem, der mener, at George Bush begik en fejl i Golfkrigen. Han fortsatte ikke ind i Irak og fjernede Saddam Hussein, som blev siddende på præsidentposten, indtil den invasion af Irak, USA indledte i 2003, da George Bush junior var præsident.

Det kan diskuteres, om det var fejl, siger Uffe Ellemann-Jensen. Men det kunne også have givet en vældig ballade, hvis de amerikanske styrker var fortsat til Bagdad, siger han.

- Han havde et klart FN-mandat for det, der blev gjort. Alt var sådan set i orden, og ingen havde forestillet sig, at Saddam var så stor en bandit, som det senere viste sig, han var. Og så måtte sønnen jo ind og fjerne ham. Så ja, det kan diskuteres.

George Herbert Walker Bush sad som præsident i perioden 1989-1993. Han blev 94 år.