Argentina holder vejret inden topmøde - beder borgerne holde sig væk

Fredag klokken 15 bliver den største G20-demonstration afholdt i hjertet af Buenos Aires.

Det er ikke engang en uge siden, at der gik et kollektivt suk gennem Argentina.

Landets mest ventede fodboldkamp mellem de to storhold River Plate og Boca Juniors måtte udskydes på ubestemt tid, da hooligans smadrede det ene holds spillerbus på vej til stadionet i Buenos Aires.

Kaosset har været stort siden, og selvom det hedder sig, at sikkerhedschefen i Buenos Aires selv valgte at gå på grund af urolighederne, er hans pludselige opsigelse blevet tolket som en fyreseddel.

G20 i Buenos Aires

To af Buenos Aires' tre lufthavne er lukket under G20. Den eneste funktionsdygtige for menigmand ligger 35 kilometer uden for centrum.

Flere metro-, tog- og buslinjer vil være delvist indstillet eller helt aflyst under G20.

Kina har doneret 87 metaldetektorer til Argentina, som skal sikre topmødet ved kritiske punkter.

33 demonstrationer og andre forsamlinger er anmeldt imod G20 i løbet af fredagen og lørdagen, hvor mødet afvikles.

Timingen kunne derfor være bedre, når landets præsident, Mauricio Macri, fredag byder velkommen til det første G20-stormøde på latinamerikansk jord.

Mødet samler verdens 19 største økonomier og EU for en weekend. Magtfulde mænd, Tysklands Angela Merkel og Storbritanniens Theresa May vil diskutere frihandel, russisk aggression i Ukraine, fremtidens jobs, klima, skattely, fødevaresikkerhed og ligestilling.

Tilsammen repræsenterer de 80 procent af verdens handel, og 65 procent af verdens befolkning kan finde deres lands leder repræsenteret i Argentina.

Men der har allerede været slingren i det argentinske værtsskab.

Blandt andet da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som en af de første ankom til Buenos Aires onsdag.

Her glemte værterne at have officielle repræsentanter klar til at tage imod Macron og fru Brigitte ved det franske fly.

Som konsekvens blomstrede Frankrigs førstepar på landingsbanen i nogle minutter.

Vi vil prompte besvare ethvert forsøg på vold - hurtigt og hårdt

Patricia Bullrich, sikkerhedsminister

To forbløffede lufthavnsfunktionærer hilste pænt på, inden landets vicepræsident, Gabriela Michetti, der er lam fra taljen og ned, kom rullende i sin kørestol på den røde løber:

- Der var en fejl i protokollen, lød det undskyldende fra hende.

Velkommen til Argentina, Monsieur le Président.

Argentinas regering til sine borgere: Se at komme væk

Sikkerheden spiller en stor rolle, og man har taget ekstraordinære midler i brug for at holde ro og orden.

22.000 politifolk skal sikre, at man undgår scener ala dem fra forrige G20-møde, hvor Hamburgs gader stod i brand.

Dertil har regeringen gjort fredag til en national fridag. Dermed håber man at minimere generne for Buenos Aires-borgerne, der ellers skulle igennem adskillige sikkerhedstjek for at komme til arbejde.

De midlertidige afspærringer ses overalt. Torsdag eftermiddag var centrum af den ellers så normalt pulserende millionby reduceret til et opholdssted for duer, hjemmeværnsfolk, journalister og politi.

Det er bestemt ikke alle indbyggere, der ser den store fidus i, at Buenos Aires er G20-vært – på trods af den ekstra fridag.

En lukkedag mere betyder tabt omsætning, og de erhvervsdrivende bliver ikke kompenseret.

Landets sikkerhedsminister, Patricia Bullrich, var derfor konstruktiv, da hun forsøgte at komme utilfredsheden i møde i et interview forleden.

Her forsvarede hun den indgribende disposition.

- Vores anbefaling er, at man udnytter den ekstra lange weekend til at tage væk ud af Buenos Aires – helst torsdag efter arbejde.

Samtidig understregede hun, at myndighederne er klar til hvad som helst:

- Vi har taget alle sikkerhedsforanstaltninger, og vi vil prompte besvare ethvert forsøg på vold - hurtigt og hårdt.

Allerede torsdag blev store dele af Buenos Aires lukket ned.
Allerede torsdag blev store dele af Buenos Aires lukket ned. Foto: TV 2
Gaderne er nærmest øde flere steder i byen.
Gaderne er nærmest øde flere steder i byen. Foto: TV 2

-  Husk nu at møde op til demonstrationen!

Den store sikkerhedstest for de argentinske myndigheder bliver dog den demonstration, der finder sted fredag klokken 15 argentinsk tid.

Myndighederne har gjort sit for at inddæmme det område, hvor man kan ytre sin utilfredshed.

Det bliver på ganske få boulevarder, at i alt 65 argentinske og 22 udenlandske organisationer har meddelt deres ankomst.

Der har dog gennem de seneste uger været kritiske røster imod G20, og bygninger og facader langs Buenos Aires’ boulevarder har været plastret til med mere eller mindre kreative slogans og karikaturer.

Bygninger og facader langs Buenos Aires’ boulevarder har været plastret til med mere eller mindre kreative slogans og karikaturer.
Bygninger og facader langs Buenos Aires’ boulevarder har været plastret til med mere eller mindre kreative slogans og karikaturer. Foto: TV 2

Og torsdag eftermiddag blev der således også givet en lille forsmag på, hvad der venter fredag. Omkring 1000 mennesker samlede sig ved det argentinske parlament.

Her var der kapitalismekritik på programmet.

- Husk nu at møde op i morgen. Det er vigtigt, at vi siger klart nej til kapitalismen, gjalder en kvinde i en skrattende mikrofon.

En af dem, der hylder budskabet, er 21-årige Jeronimo Douglas.

Han studerer antropologi og betegner sig selv som socialist og antikapitalist.

Han vifter med et skilt, der opfordrer Argentina til ikke at betale sit lands store udlandsgæld, og bærer en trøje, der bærer den socialistiske bevægelses forbogstaver.

- Jeg er imod G20, for det kan ikke passe, at 20 ledere træffer beslutninger på vegne af alle andre lande og henover hovederne på befolkninger. Og mødet anerkender ledere, der er fascister, kvindehadere og fyldt med had som Brasiliens Jair Bolsonaro og USA’s Donald Trump. I morgen vil vi gå igennem byen og vise verden, at vi er imod det her, siger han og understreger, at han kun vil demonstrere på fredelig vis.

En kvinde, venezuelanske Alejandra Rodriguez, vimser rundt ikke så langt væk derfra, hvor flest er forsamlet. Hun er i gang med en performance-dans.

- G20 burde gøre noget for folket og huske folket. Lige nu er det kun en klub for de rigeste, siger hun.

Alejandra Rodriguez er performancekunstner og skeptisk over for magteliten.
Alejandra Rodriguez er performancekunstner og skeptisk over for magteliten. Foto: TV 2

Der er dog ikke kun sure miner at spore i Buenos Aires.

Nede ved en stor afspærret indfaldsvej har en anseelig mængde af byens kinesere samlet sig. De er kommet for at byde præsident Xi Jinping velkommen. De er fåmælte og i fuld vigør med at få de røde faner op og bannere på kinesisk og engelsk i vater.

- Vi er bare kommet for at byde vores præsident velkommen. Det er ikke, fordi han ikke har været her før, vi kan bare godt lide at sige velkommen, lyder det på spansk fra en af de fremmødte.

G20 starter fredag og slutter officielt lørdag aften.
G20 starter fredag og slutter officielt lørdag aften. Foto: TV 2