Trump aflyser møde med Putin

16x9
Arkivfoto fra mødet mellem Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki. Foto: Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix (arkiv)

USA's præsident vil først mødes med Putin, når den aktuelle konflikt mellem Ukraine og Rusland er løst.

Sammenstødet mellem Rusland og Ukraine ved Kertjstrædet får nu Donald Trump til at aflyse sit møde med Vladimir Putin ved det globale G20-topmøde i Argentina.

Det skriver USA's præsident på det sociale medie Twitter.

- Baseret på den kendsgerning, at de ukrainske skibe og sejlere ikke er blevet returneret fra Rusland, har jeg besluttet, at det vil være bedst for alle parter at aflyse mit planlagte møde i Argentina med præsident Vladimir Putin, skriver præsidenten.

Trump bryder sig ikke om "aggression"

Han tilføjer, at han ser frem til et betydningsfuldt møde i fremtiden, når den seneste konflikt mellem Ukraine og Rusland er løst. 

Onsdag luftede Trump kritik af Rusland for "aggressive" handlinger over for Ukraine. 

- Jeg bryder mig ikke om den aggression. Jeg vil på ingen måde have den slags aggression. Det er helt sikkert, sagde Trump ifølge avisen The Washington Post onsdag.

Kontroversen bunder i et sammenstød søndag, hvor tre ukrainske skibe blev beskudt af Rusland, da de forsøgte at passere Kertjstrædet ved halvøen Krim, som blev annekteret af Rusland i 2014. Skibene blev efterfølgende indfanget af Rusland, som tilbageholder 24 besætningsmedlemmer samt fartøjerne.

Ukraine: Vi trues af en storkrig med Rusland

Episoden har fået Ukraines regering til at indføre 30 dages undtagelsestilstand i landet. Som modsvar har Rusland bebudet, at man vil opsætte nye missilsystemer på Krim-halvøen. 

Onsdag afviste Vladimir Putin at afholde et telefonmøde med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko. Begrundelsen fra Kreml lød, at man mener, at Ukraine har iscenesat konfrontationen, som skal hjælpe Petro Porosjenko til at blive genvalgt som præsident. 

Omvendt lyder det fra ukrainsk side, at undtagelsestilstanden er udtryk for, at man bliver truet på flere fronter af Rusland.

- Undtagelsestilstand betyder ikke krig, sagde præsidenten i en tale i nationalforsamlingen onsdag.

Men han advarede også om, at situationen ikke er ufarlig:

- Ukraine trues af en storkrig med Rusland, lød det fra Porosjenko, som sagde, at Rusland har sendt meget militær til den russisk-ukrainske grænse.

Både FN og NATO har udtrykt bekymring over eskaleringen af konflikten mellem Ukraine og Rusland.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har på vegne af alle NATO-lande udtrykt fuld støtte til Ukraine.