14 års fængsel for bombeangreb mod Dortmunds spillerbus

16x9
Spillerbussen tilhørende den tyske fodboldklub Borussia Dortmund blev ramt af flere eksplosioner, da den forlod hotellet for at køre mod stadion. Foto: PATRIK STOLLARZ / Scanpix Denmark

Et forsøg på at bombe Borussia Dortmunds spillertrup i april 2017 sender en 29-årig tysk-russer bag tremmer.

Retten var ikke i tvivl. En 29-årig mand er blevet idømt 14 års fængsel for drabsforsøg i sagen om et bombeangreb mod Borussia Dortmunds spillerbus. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den tysk-russiske Sergei W. var tiltalt for 28-dobbelt forsøg på drab og legembeskadigelse efter attentatet for 595 dage siden.

Spillerne var på vej til stadion for at spille en Champions League-kamp mod Monaco, da angrebet skete. 

Ville spekulere i aktiefald

Den dømte mand blev anholdt 10 dage efter angrebet. Under de efterfølgende retshandlinger forklarede Sergei W., at han havde en plan om at udføre et attentat mod Dortmund-spillere for at få klubbens aktiekurs til at falde. Den tysk-russiske mand havde forinden lånt flere hundredtusinde kroner for at kunne investere efter et kursfald.

Sergei W. tilstod inden retssagen, at han anbragte tre sprængladninger i en hæk. Han hævdede at have forberedt de tre eksplosioner på en sådan måde, at "der ikke kunne forventes skader på mennesker." 

Sergej W. boede op til angrebet på det samme hotel, som Dortmund-spillerne. Han forsøgte at få det til at fremstå, som om angrebet var begået som et led i terror fra islamiske terrorister.

29-årige Sergei W. havde ifølge sit udsagn i rette til hensigt at spekulere i faldende aktiekurs, da han rettede en bombe mod Dortm,unds spillere i april 2017.
29-årige Sergei W. havde ifølge sit udsagn i rette til hensigt at spekulere i faldende aktiekurs, da han rettede en bombe mod Dortm,unds spillere i april 2017. Foto: Wolfgang Rattay / Scanpix Denmark

Den daværende Dortmund-spiller Marc Bartra blev såret af metalsplinter og beskadigede sit ene håndled. Også en motorcykelbetjent blev såret, da han fik sprængt trommehinderne ved eksplosionen.

Den offentlige anklager plæderede for en livstidsstraf til den 29-årige bombemand, fordi han "gik efter at slå så mange mennesker som muligt ihjel.

Forsvarsadvokat Carl Heydenreich argumenterede omvendt for, at hans klient forsøgte at sprede panik, men ikke at såre eller slå folk ihjel og bad derfor retten om at idømme hans klient en del mindre end ti års fængsel, inden dommen på de 14 års fængsel faldt.

Retssagen har varet 11 måneder, og både spillere og den daværende træner, Thomas Tuchel, har vidnet.