Ministre på stribe går af i protest mod Brexit-udkast

Flere af Mays regeringsmedlemmer går af. Aftalen gør ikke Storbritannien til en suveræn nation, er begrundelsen.

Flere regeringsmedlemmer i Storbritannien er torsdag gået af i protest mod premierminister Theresa Mays udkast til en Brexit-aftale.

Det drejer sig om Brexit-minister Dominic Raab, viceminister for Nordirland Shailesh Vara, minister for arbejde og pension Esther McVey samt Rehman Chishti, der er næstformand i Mays konservative parti.

Raab skriver i sit opsigelsesbrev, at udkastet er "en meget reel trussel mod Storbritanniens integritet".

Dominic Raab overtog ministerkontoret for kun fire måneder siden fra David Davis, der også gik i protest mod Theresa Mays Brexit-strategi i forhandlingerne med EU.

Desuden har den konservative politiker Ranil Jayawardena, der arbejdede som privatsekretær i justitsministeriet, også trukket sig.

Brexit-juniorminister Suella Bravermann og ministerassistent for uddannelsesministeren Anne-Marie Trevelyan er henholdsvis den sjette og syvende politiker, der har forladt deres poster.

Det har de alle skrevet på Twitter.

Overblik: De har trukket sig

Flere opsigelser i vente?

Opsigelserne var ventet i kølvandet på en ophedet debat om Brexit de seneste mange måneder og et kabinetmøde onsdag i Downing Street 10.

Mødet varede fra om eftermiddagen og trak ud til sen aften, før det lykkedes May at samle opbakning i sin regering til at gå videre med aftaleudkastet.

Aftaleudkastet er 585 sider langt og kan læses her. TV 2 har dog allerede samlet et overblik over tre af de vigtigste elementer, som kan læses her:

Ifølge Skys politiske reporter Tamara Cohen kan der endda forventes flere opsigelser i løbet af dagen.

Den ellers ukendte Shailesh Vara var den første til at sige op, men hans opsigelsesbrev afspejler mange af de bekymringer, som flere andre konservative ministre og parlamentsmedlemmer har luftet.

Ministre vil have Storbritannien ud af EU

Vara skriver, at det britiske folk stemte tydeligt for at forlade EU, og det må regeringen føre ud i livet.

- Men den aftale, der er lagt frem, gør ikke det, idet den efterlader Storbritannien på en mellemvej uden nogen tidsfrist for, hvornår vi vil blive en suveræn nation, lyder kritikken fra viceministeren.

Så selvom Theresa May onsdag sikrede sig opbakning, står udfordringerne stadig i kø.

- May sidder på det yderste af stolen

Til mødet var Mays kabinet af konservative ministre, og det næste skridt er nu, at det britiske Underhus skal stemme om den.

Og Ole Helmersen, der er lektor med speciale i britisk politik ved Copenhagen Business School (CBS), vurderer, at hun går en svær periode i møde.

- Hun sidder nok lidt på det yderste af stolen. Den ene ting er, at der er rygter om mistillidsvotum. Den anden ting er, at hun ikke kan være sikker på at få aftalen igennem parlamentet, når de skal diskutere det i december, siger Ole Helmersen til Ritzau.

- Hun har vundet en første sejr ved at få den igennem regeringen, men der venter stadig en formentlig overordentlig vanskelig proces gennem parlamentet.

May skal først og fremmest undgå et oprør i sit eget parti, hvor man ikke er enig.
Efter EU-topmødet 25.november skal parlamentet så godkende. Og der kan det kan det blive et nej og ny forhandling, de kan godkende eller de kan beslutte en ny folkeafstemning. Alt kan ske.
Den kan også blive afvist i de andre 27 lande i EU, da aftalen er en ny traktat og alle lande har sin egen proces til den slags. Der ventes dog ingen vanskeligheder på EU-siden.
De fleste regner med, at aftalen er sikret, når/hvis, der kommer et ja fra parlamentet i London. Men det er et åbent spørgsmål.

Labour griner af Mays forsvar

Premierminister Theresa May forsvarer torsdag udkastet i parlamentet.

Det vil "slå os tilbage til start", hvis parlamentet stemmer imod, siger hun og tilføjer, at hun har taget "de rigtige valg, ikke de nemme valg". 

Derudover siger May, at udkastet ikke er den endelige aftale, men at det var nødvendigt at offentliggøre teksten for at sikre en "smidig og ordentlig" proces.

Netop det får mange oppositionsmedlemmer til at bryde ud i latter.

Labours Brexit-ordfører, Keir Starmer, sagde fra morgenstunden på Sky News, at Mays Brexit-udkast er et "elendigt stykke forhandlingsarbejde", og at Labour vil stemme imod.

Brexit-udkastet omhandler vilkårene for selve skilsmissen, mens forhandlingerne om forholdet mellem EU og Storbritannien efter skilsmissen først vil begynde, når udtrædelsen er en realitet.