Rapport: USA's krig mod terror har kostet 500.000 livet

16x9
George W. Bush erklærede krig mod terrorisme den 16. september 2001 - få dage efter World Trade Center blev ramt af to fly. På billedet forsvarer han sin kurs mod terrorisme ved sin sidste tale i Det Hvide Hus. Foto: Saul Loeb / Scanpix Denmark

Både oprørere, civile og soldater fra alle sider er talt med i opgørelsen.

Omkring en halv million mennesker har mistet livet i Irak, Afghanistan og Pakistan som følge af USA's "krig mod terror", der blev lanceret efter angrebene 11. september 2001.

Det konkluderer en ny rapport fra Watson Institute for International and Public Affairs på Brown University.

Rapporten sætter dødstallet til mellem 480.000 og 507.000, men siger, at det faktiske dødstal sandsynligvis er højere.

Markant stigning

Det nye dødstal "er en stigning på mere end 110.000 sammenlignet med den seneste optælling for kun to år siden i august 2016", skriver Brown University i en erklæring.

- Selv om krigen mod terror ofte er overset af den amerikanske offentlighed, presse og politikere, viser det øgede dødstal, at denne krig er langtfra aftagende. Denne krig forbliver intens, står der videre.

Dødstallet omfatter oprørere, lokalt politi og sikkerhedsstyrker samt civile og amerikanske soldater og deres allierede.

Kan inkludere flere civile

Rapportens forfatter, Neta Crawford, siger, at mange af de omkomne, der af USA og lokale styrker er blevet betegnet som militante, rent faktisk kan have været civile.

- Vi kommer måske aldrig til at kende det samlede direkte dødstal fra disse krige, skriver Crawford.

- For eksempel kan titusindvis af civile være blevet dræbt i tilbageerobringen af Mosul og andre byer fra ISIS (en anden forkortelse for Islamisk Stat, red.), men deres kroppe er sandsynligvis aldrig blevet bjærget.

Rapporten anslår, at mellem 182.272 og 204.575 civile er blevet dræbt i Irak, 38.480 i Afghanistan og 23.372 i Pakistan.

Næsten 7000 amerikanske soldater er blevet dræbt i Irak og Afghanistan.

Dødstallet omfatter ikke mennesker, der er døde som indirekte følge af krigene, herunder af sygdom.