Svindelmistænkte Britta Nielsen er anholdt
Anholdelsen fandt sted i Johannesburg i Sydafrika mandag morgen.
Den hovedmistænkte i sagen om svindel for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen er blevet anholdt.
64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der går under navnet Britta Nielsen, blev anholdt mandag morgen omkring klokken 05.30 i en lejlighed i Johannesburg, Sydafrika.
Det oplyser SØIK i en pressemeddelelse.
- Pilen har i en længere periode peget mod Sydafrika, men også andre lande. Vi har så haft et hold dernede, der har bistået de lokale myndigheder med at finde den hovedmistænkte. Anholdelsen forløb ganske stille og roligt, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis til TV 2.
TV 2 har været i kontakt med det nationale politi i Sydafrika, der oplyser, at anholdelsen fandt sted på et hotel i forstaden Sandton på baggrund af efterlysningen hos Interpol.
- Hun var i besiddelse af et kontantbeløb, da vi anholdt hende. Det er forventet, når folk er på flugt og ikke ønsker at blive sporet, siger talspersonen Vishnu Naidoo.
Han vil ikke sætte præcise tal på, men betegner det som "et betydeligt beløb".
Har forsøgt at holde sig skjult
Anna Britta Troelsgaard Nielsen fremstilles mandag i grundlovsforhør ved en domstol i Randburg, Johannesburg.
- Vi ønsker, at hun skal forblive i politiets varetægt, så vi kommer til at modsætte os muligheden for, at hun kan blive løsladt mod kaution, siger Vishnu Naidoo til TV 2.
Ifølge de danske myndigheder er anholdelsen resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem SØIK og en række internationale myndigheder. Vurderingen fra SØIK er, at den mistænkte har forsøgt at skjule sig fra myndighederne.
- Der er ingen tvivl om, at hun gennem nogen tid har vidst, at hun var eftersøgt internationalt, og hun har haft alle muligheder for at henvende sig til os, men det har ikke været tilfældet. Vi har gjort, hvad vi kunne for at opspore hende, og det er så lykkedes i morges, siger Thomas Anderskov Riis.
Sideløbende har politiet beslaglagt en række værdier i flere forskellige lande, som kan være relevante i sagen. De vil ikke på nuværende tidspunkt oplyse, hvor stor en del disse værdier udgør af de 111 millioner kroner.
Mand anholdt i sidste uge
Foruden Anna Britta Troelsgaard Nielsen er tre andre personer - to kvinder og én mand - sigtet i sagen. De er alle tre mistænkt for hæleri af særlig grov beskaffenhed.
SØIK meddelte i sidste uge, at manden var blevet anholdt i Sydafrika - samme land, hvor den 64-årige hovedmistænkte altså nu er anholdt.
- Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis i pressemeddelelsen.
Selvom Danmark har en udleveringsaftale med Sydafrika, kan processen med at få lavet en aftale dog komme til at tage lang tid, vurderer TV 2s retsreporter Janni Pedersen.
- Man skal ind og kigge på, om det, hun er sigtet for i Danmark, også er ulovligt i Sydafrika. Men alle retsakter og det efterforskningsmateriale, man har mod hende, skal oversættes til engelsk, og derefter skal de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om hun kan blive udleveret, siger Janni Pedersen.
Millionsvindel over 16 år
Anna Britta Troelsgaard Nielsen har været internationalt efterlyst i sagen, der kom frem i offentligheden i begyndelsen af oktober.
Hun var i 40 år ansat i Socialstyrelsen og er mistænkt for at have udnyttet sin stilling til at overføre store pengebeløb til sin egen konto over en årrække. I alt mistænkes hun for at have svindlet Socialstyrelsen for 111 millioner kroner.
TV 2 har tidligere kunnet beskrive, hvordan den 64-årige kvinde gennem årene har brugt penge på blandt andet dyre heste i Tyskland og Holland, en ødegård i Sverige og på ejendomme i Sydafrika.
Ifølge myndighederne er der afsløret svindel i Socialstyrelsens tilskudsadministration over en periode på 16 år fra 2002 til 2018. Der er foregået over 274 udbetalinger fra satspuljemidler til Anna Britta Troelsgaard Nielsens private konti.
Efterfølgende er det kommet frem, at Bagmandspolitiet allerede i 2012 modtog en underretning om, at der var foretaget en række mistænkelige transaktioner til hendes private konti. SØIK efterforskede dog aldrig sagen, og dermed kunne svindlen fortsætte frem til i år.
Ministre er lettede over anholdelse
Det var socialminister Mai Mercado (K), der 9. oktober i år orienterede offentligheden om svindelsagen.
Hun udtrykker mandag morgen lettelse over anholdelsen af den efterlyste kvinde.
- Godt at det lykkedes politiet. Ser frem til, at vi nu kan komme helt til bunds i sagen om svindel med mio. af kroner, der skulle være gået til udsatte. Og at de rette bliver stillet til ansvar! skriver ministeren på Twitter.
Også justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udtrykker tilfredshed med, at det er lykkedes at opspore og anholde den hovedmisstænkte i svindelsagen.
- Så klappede fælden! Flugten er forbi. Godt arbejde af SØIK. Anholdelsen af den hovedmistænkte betyder, at der nu er håb for, vi kan finde resten af de forsvundne millioner. Svindel med vores alle sammens midler skal straffes hårdt og konsekvent, skriver han på Twitter.