21-årig aktivist forhindrede udvisning på fly - nu bliver hun retsforfulgt

16x9
Elin Ersson forhindrede udvisningen af en afghansk mand. Foto: Facebook

Den svenske aktivist nægtede at sætte sig på sin plads, før den udviste mand var ude af flyet.

Den 21-årige svenske aktivist Elin Ersson blev verdensberømt, da hun i juli forhindrede et fly i at lette fra Göteborg til Istanbul. Om bord var en udvist 50-årig afghansk mand, der var blevet nægtet asyl i Sverige.

Fredag meddeler politiet, at Elin Ersson vil blive tiltalt for brud på den svenske luftfartslov. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Aktionen blev omtalt i medier verden rundt, da Elin Ersson filmede episoden og sendte den live på Facebook. Elin Ersson nægtede at sætte sig på sin plads og forhindrede dermed flyet i at lette.

Fik lov til at forlade flyet

I videoen forklarede Elin Ersson flypersonalet og de andre passagerer, hvorfor hun protesterede mod udvisningen.

- Der er en mand, som er ved at blive udvist til Afghanistan, hvor han sandsynligvis vil blive slået ihjel. Jeg sætter mig ikke ned, indtil den her person har forladt flyet, sagde den unge aktivist i Facebook-videoen.

Videoen sluttede med, at den afghanske asylansøger fik lov til at forlade flyet, og kort efter forlod også Elin Ersson flyet.

Efterfølgende blev hun både kritiseret og hyldet for sin indsats for at redde den afghanske asylansøger, og samtidig blev episoden meldt til svensk politi, der startede en efterforskning af sagen.

Nægter sig skyldig

Fredag meddelte politiets anklager James von Reis så, at Elin Ersson nu vil blive tiltalt ifølge svensk luftfartslov.

- Jeg mener, at hun har været skyldig i en forbrydelse, så jeg er nødt til at retsforfølge hende. Ikke mindst fordi hun nægter at have begået en forbrydelse. Så må vi lade en domstol afgøre skyldsspørgsmålet, siger James von Reis.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra Elin Ersson.

Herunder kan du se videoen fra Elin Erssons aktion.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Posted by Elin Ersson on Monday, July 23, 2018