Trump freder vicejustitsminister efter rygter om fyring

16x9
Donald Trump (tv.) og Rod Rosenstein (th.). Foto: Kevin Lamarque / Ritzau Scanpix

Der har været sået tvivl om Rod Rosensteins fremtid, da medier har anklaget ham for at forsøge på at få afsat Donald Trump fra præsidentposten.

Rygterne har længe svirret om, at USA's præsident, Donald Trump, ville fyre sin vicejustitsminister, Rod Rosenstein.

Men nu kan Rosenstein igen trække vejret roligt.

Ifølge nyhedsbureauet AP har Trump valgt at frede sin vicejustitsminister.

Donald Trump siger, at han "kommer godt ud af det" med Rosenstein, og at han ikke har tænkt sig at lave nogen ændringer i sin stab.

Udtalelsen kommer, efter de to herrer mandag havde haft tid til at snakke sammen i en halv times tid om bord på præsidentens Air Force One-fly på vej til en konference i Florida.

Ville afsætte Trump

Rosenstein har ifølge amerikanske medier længe været i fare for at miste sit job i Trumps administration.

The New York Times har tidligere beskrevet, hvordan Rod Rosenstein sidste år ifølge avisens kilder skulle have bedt nogle ministre og embedsmænd i Det Hvide Hus om at lave lydoptagelser, der kunne påvise den kaotiske arbejdsgang under Trumps ledelse. Dermed skulle vicejustitsministeren have forsøgt at rekruttere ministre til at igangsætte den 25. tilføjelse i USA's forfatning, som gør det muligt at afsætte en præsident, hvis præsidenten ikke kan varetage sit embede.

Rod Rosenstein har imidlertid benægtet beskederne og kaldt dem "unøjagtige og faktuelt ukorrekte".

Vicejustitsministeren har i stedet fortalt, at udtalelserne skulle ses som sarkastiske kommentarer.

Offentlig skydeskive

Rod Rosenstein er på mange måder en interessant person i amerikansk politik, fordi han er manden, der har udpeget den tidligere FBI-chef Robert Mueller til at lede Rusland-undersøgelsen, som blandt andet efterforsker, om der var en forbindelse mellem Rusland og Trumps valgkampagnestab under præsidentvalgkampen i 2016.

En mulig fyring af Rod Rosenstein er af de amerikanske medier blevet udlagt som et forsøg fra Trump på lukke ned for undersøgelsen.

Rod Rosenstein er desuden den person, der sidder med magten over, hvad der skal ske med Rusland-undersøgelsen, når den er afsluttet.

Derfor har Rosenstein længe været mål for Donald Trumps offentlige vrede og private trusler, og præsidenten har tidligere beskyldt ham for at medvirke til "den værste politiske heksejagt nogensinde" i forbindelse med Ruslands-undersøgelsen.