Trumps hån mod kvindeligt vidne skaber vrede hos afgørende senatorer

Republikanske senatorer kæmper for at skabe flertal for at godkende dommer Kavanaugh, men Trumps optræden på vælgermøde gør det ikke lettere.

Præsident Donald Trump har måske skabt ny spænding om godkendelsen af den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh.

Tirsdag brugte han tid på et vælgermøde på at udstille Christine Blasey Ford, der i senatet har forklaret, at dommeren sexoverfaldt hende for mange år siden, da de begge var studerende.

Og det er ikke blevet godt modtaget hos nogle af de republikanske senatorer, der er tungen på vægtskålen, når der skal stemmes om at godkende Brett Kavanaugh.

- Præsidentens kommentarer, der hånede Dr. Ford var fuldstændigt upassende og efter min mening ganske uacceptable, siger den republikanske senator Lisa Murkowski fra Alaska ifølge netavisen the Daily Beast.

Hendes kollega, den republikanske senator Susan Collins fra Maine, har ifølge tv-stationen CNN kaldt præsidentens kommentarer for ’slet og ret forkerte’.

Og en tredje republikansk senator, Jeff Flake fra Arizona, har kaldt Trumps omtale af kvinden for ’afskyvækkende’.

Mange andre senatorer, både republikanere og demokrater, har været ude og kommentere på præsidenten udtalelser, men der samler sig særlig interesse om udtalelserne fra de tre. De anses nemlig for at være de yderste, afgørende stemmer, hvis der skal samles et flertal i Senatet for at udnævne Brett Kavanaugh til en af landets ni magtfulde højesteretsdommere.

50 stemmer

Regnestykket, som amerikanske politikere, journalister og politiske iagttagere går så meget op i disse dage, ser således ud:Der er 100 medlemmer i det amerikanske senat, hvoraf 51 er republikanere og 49 er demokrater. Langt de fleste republikanere vil stemme for at godkende Kavanaugh, mens langt de fleste demokrater vil stemme imod ham.

Brett Kavanaugh i senatet sidste torsdag.
Brett Kavanaugh i senatet sidste torsdag. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Kavanaugh behøver bare støtte fra 50 senatorer for at blive godkendt. Hvis senatets afstemning ender 50 – 50, er det nemlig vicepræsident Mike Pence, der bliver tungen på vægtskålen – og så bliver Kavanaugh godkendt.

Fire er på vippen

Ifølge det politiske analysemedie FiveThirtyEight er der fire republikanske senatorer, hvis stemmeafgivning kommer til at afgøre udfaldet af afstemningen. Ud over de tre ovennævnte er det senator Bob Corker fra Tennessee, der kunne tænkes at stemme imod Kavanaugh.De to kvindelige senatorer Susan Collins og Lisa Murkowski har tidligere brudt partilinjen og har blandt andet stemt mod at afskaffe sundhedssystemet Obamacare. Og de menes at have forbehold overfor at godkende en højestreretsdommer, der er så konservativ og så klart imod fri abort som Kavanaugh.

Christine Ford, der har anklaget dommer Brett Kavanaugh for seksuelle overgreb, i senatet torsdag
Christine Ford, der har anklaget dommer Brett Kavanaugh for seksuelle overgreb, i senatet torsdag Foto: Pool / Ritzau Scanpix

De to andre republikanere Bob Corker og Jeff Flake har tidligere vist sig kritiske overfor præsidenten – og de forlader begge politik ved næste valg, så de behøver ikke bekymre sig om de republikanske vælgeres vrede, hvis de sætter en kæp i hjulet på udnævnelsen af Kavanaugh. Det var Jeff Flake, der tog initiativ til, at FBI skal undersøge beskyldningerne mod Brett Kavanaugh, før senatet skrider til afstemning om hans udnævnelse.

Hvis blot to af disse fire senatorer vælger at stemme mod Kavanaugh, kan der skabes flertal imod ham. Hvis - vel at mærke - demokraterne kan holde sammen og få alle deres 49 senatorer til at stemme imod ham. Og det er faktisk ikke helt sikkert, skriver FiveThirtyEight. For demokratiske senatorer, der er på valg i november i konservative stater, tør måske ikke at lægge sig ud med vælgerne i hjemstaten.

Ingen af de fire republikanske senatorer har offentligt lagt sig fast på, hvordan de vil stemme, når sagen kommer til afstemning i senatet i løbet af denne uge.