KOMMENTAR: Rosenstein har været skydeskive for Trumps vrede i månedsvis. Torsdag bliver hans skæbne afgjort

16x9
Rod J. Rosenstein Foto: Joshua Roberts / Scanpix Denmark

Det ville være fyringen, som ifølge kritikere kunne udløse en ’konstitutionel krise’ i USA. I dag var det i tre timer tæt på.

Donald Trumps tid som præsident har budt på mange ’wow, sker det her virkelig’-øjeblikke. Tre kaotiske formiddagstimer denne mandag bød på endnu et.

Spørgsmålet spredte sig som en steppebrand: Er en af de mest spektakulære og kontroversielle fyringer siden Præsident Nixons såkaldte ’Saturday night massacre’ under Watergate-skandalen ved at udspille sig for rullende kameraer?

Hovedpersonen i dramaet ville under enhver anden præsident være en totalt ukendt embedsmand. Hans navn er Rod J. Rosenstein - erklæret republikaner, karriereembedsmand og vicejustitsminister. I dag var han måske, måske ikke ved at blive fyret af den amerikanske præsident. Måske ville han selv sige op.

De anonyme kilder, der fodrede dramaet, pegede i forskellige retninger.

Lad os bare slå fast med det samme. Dramaet endte i en timeout, sparket til hjørne indtil på torsdag, hvor Præsident Trump – som lige nu er travlt optaget med at mødes med verdensledere ved FN’s generalforsamling i New York – vil holde et møde med vicejustitsminister Rosenstein. Her vil de have ”en udvidet samtale om de seneste nyhedshistorier,” skrev talskvinden i Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, i en meget kort udtalelse.  

Men hvorfor dramaet? Hvorfor ’wow’?

Jo, det handler om hemmelige optagelser af præsidenten, om muligt politisk forræderi og ikke mindst om Ruslandsundersøgelsen. Den undersøgelse der kigger på, om der var et samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen under valgkampen, og om Rusland forsøgte at påvirke samme valgkamp. Den undersøgelse som Præsident Trump har kaldt en ’heksejagt’ utallige gange.

Rod J. Rosenstein – ham der måske, måske ikke var ved at blive fyret i dag, og som måske i stedet bliver det på torsdag - er nemlig manden, der sidder med magten over, hvad der skal ske med Ruslandsundersøgelsen, når den er afsluttet. Uanset resultatet er det i øjeblikket hans job at bestemme, om Kongressen blot skal have to linjers kort sammenfatning, eller om hele rapporten skal frigives.

Det er en rolle, der har gjort Rosenstein til skydeskive for Trumps offentlige vrede og private trusler i månedsvis.

Trump har tidligere beskrevet Rosenstein, som "højt respekteret" og "en meget smart mand". I dag er præsidenten vendt 180 grader og ser Rosenstein som en del af "den dybe stat". En gruppe af magtfulde embedsmænd og tidligere Obama-ansatte i FBI og justitsministeriet, der ifølge Trump forsøger at ødelægge hans administration indefra. For Rosensteins vedkommende ved at holde liv i "den værste politiske heksejagt nogensinde" - Trumps betegnelse for Ruslandsundersøgelsen. 

Men usikkerheden om hans fremtid eksploderede i fredags.

Her kom det frem, at Rosenstein i maj 2017 ifølge The New York Times havde leget med tanken om at lave hemmelige optagelser af præsidenten og samtidig indhente støtte til at fjerne Trump ved at iværksatte det 25ende forfatningstillæg. Nogle kilder siger, at Rosenstein var sarkastisk – andre at udtalelserne var udtryk for den stemning, der var i FBI, i de stressfyldte dage efter Trump havde fyret bureauets daværende chef, James B. Comey.

Rosenstein selv afviste i fredags, at han seriøst havde overvejet at lave hemmelige optagelser af præsidenten.

”Historien i New York Times er upræcis og faktuelt ukorrekt,” skrev Rosenstein.

I en opfølgende udtalelse et par timer senere skrev Rosenstein, at han "aldrig forfulgte eller autoriserede optagelser af præsidenten, og enhver hentydning til, at jeg skulle have advokeret for at fjerne præsidenten, er absolut falsk.”

Men det lukkede altså ikke historien. Langt fra. Spol frem til i dag, hvor dramaet omkring måske-fyringen af Rosenstein bliver katapulteret ind i nyhedsstrømmen med historien om, at "kilder tæt på Rosenstein siger, at vicejustitsministeren er på vej til det Hvide Hus og forventer at blive fyret."

En fyring som ville være en bombe. Både republikanere og især demokrater har advaret Trump om at tage det skridt. Det ville blive set som et åbenlyst forsøg på at gribe magten over Ruslandsundersøgelsen for egen politiske vinding. Et skridt der ifølge kritikerne vil udløse en konstitutionel krise.

”Jeg vil gerne gøre det krystalklart for præsidenten,” sagde den demokratiske leder i Senatet, Charles E. Schumer, tidligere i år. ”Hr. Præsident, ethvert forsøg på at fjerne Rod Rosenstein vil udløse præcis samme konstitutionelle krise, som hvis du fyrede den særlige anklager Mueller (Robert Mueller, der leder Ruslandsundersøgelsen, red.). Gør det ikke. Gå ikke ned af den sti. For vores lands skyld.”

Men ikke kun Trumps modstandere vifter med advarselslamperne. Også en af hans største støtter, Fox News værten Sean Hannity, vil have præsidenten til at holde igen – om end af en helt anden grund.

”Jeg har en besked til præsidenten i aften. Under ingen omstændigheder… nul omstændigheder… skal præsidenten fyre nogen her. Det er et komplot mod præsidenten. Folk, der håber, han bliver vred og gør noget, de så kan bruge imod ham politisk,” sagde Sean Hannity i weekenden. En af Trumps favoritpersonligheder på tv, en person han ofte taler i telefon med for at få en føling med stemningen i baglandet.

Men det er et spørgsmål, der deler vandene – også internt i Trump-lejren. Andre Fox News personligheder har i weekenden opfordret præsidenten til at fyre Rosenstein. En af Trumps største støtter i Kongressen, Paul A. Gosar fra Arizona, har tidligere beskrevet vicejustitsministeren, Rod Rosenstein, som en ’forræder mod nationen.’

(Og Ja, det er den Paul A. Gosar med de seks søskende, der i en ny valgvideo opfordrer vælgerne i Arizona til at stemme på deres brors demokratiske modkandidat ved midtvejsvalget.)   

Ifølge flere kilder, som har udtalt sig til amerikanske medier, så tilbød Rosenstein i et møde med stabschefen i Det Hvide Hus i fredags at sige op. Andre siger, at Rosenstein aldrig vil gå frivilligt, og præsidenten kommer til at fyre ham.

Hvad, der kommer til at ske, finder vi – måske - ud af torsdag, hvor de to mødes. En dag der i øvrigt allerede byder på et ’wow, sker det her virkelig’-øjeblik, når Trumps valg til højesteretsdommer, Brett Kavanaugh, i en høring skal forsvare sig mod anklager om seksuelle overgreb begået som teenager. Både Trumps nominerede og kvinden bag anklagen vil svare på spørgsmål ved en høring i Senatet.

En sag, der i høj grad har optaget Trump de seneste dage. Nu har han også måske, måske ikke en fyring på programmet. Amerika gør sig klar til at spænde sikkerhedsbæltet til en nyhedsdag af orkanstyrke torsdag.

Det er dog værd at huske, at Trump – trods sin historik med at fyre folk i reality-tv – er notorisk kendt for at have svært ved at sige ’you’re fired’ til folk personligt.