KOMMENTAR: - Jeg er ikke en konspiratorisk person, sagde Trump og sendte et tweet...

16x9
Donald Trump. Foto: Mike Segar / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Er det stadig en konspirationsteori, hvis et flertal er enige med præsidenten?

Donald Trump, der i 2011 brød igennem den politiske lydmur ved at stille sig i spidsen for konspirationen om, at tidligere præsident Obama ikke var født i USA, har i et nyt interview sagt, at han ikke kan lide at bruge ordet ”Deep State". Fordi det lyder så ”konspiratorisk.”

- Og tro det eller ej, fortsatte Trump til mediet The Hill.

- Jeg er ikke en konspiratorisk person.

Mindre end et døgn efter interviewet sendte præsidenten et tweet, der hyldede en ny bog skrevet af det tidligere republikanske kongresmedlem Jason Chaffetz.

Bogen hedder ’The Deep State’ og beskriver, hvordan en hær af ansigtsløse bureaukrater angiveligt arbejder for at ødelægge Trumps dagsorden.

Men nej, siger præsidenten, han er ikke konspiratorisk.

- Tro det eller ej, siger Donald Trump. 

Den samme Donald Trump som påstod, han så tusindvis af muslimer juble på tagene i New Jersey den 11. september 2001.

Som luftede ideen om, at Ted Cruz’ far var involveret i mordet på John F. Kennedy.

Som fastholdt, han havde haft det største publikum til en præsidentiel indsættelse nogensinde.

Som mente, at Obama havde aflyttet Trump Tower under 2016-kampagnen.

Som sagde, at mellem tre og fem millioner illegale stemte ved valget.

Som siger, at mainstream-medier er det amerikanske folks fjende.

Som senest har påstået, at det officielle dødstal i Puerto Rico som følge af orkanen Maria er blevet overdrevet af Demokraterne for at "få ham til at se så dårligt ud som muligt".

Her står vi så. "Deep State lyder konspiratorisk", siger præsidenten, som trods en tvivlsom historik på området ikke selv er det.  

Millioner af amerikanere er med Trump

Og måske det hænger sammen. For er det en konspiration, når et flertal er enige i budskabet? Eller når præsidenten har millioner af amerikanere med sig?

’The Deep State’ er ideen om en skjult gruppe af regeringsansatte, mediebosser og militære magthavere, der i al hemmelighed modarbejder præsidenten.

I en meningsmåling fra Mammoth University fra marts måned svarede 74 procent af amerikanerne, at der helt sikkert (27 procent, red.) eller sandsynligvis (47 procent, red.) eksisterer en sådan gruppe. I et usædvanligt eksempel på tværpolitisk enighed var ikke-hvide amerikanere og medlemmer af våbenlobbyen NRA de mest overbeviste om eksistensen af den dybe stat.

Og blev deres mistanke ikke bekræftet for et par uger siden, da en højtstående medarbejder i Trump-administration skrev et anonymt indlæg i New York Times og sagde, at en gruppe af ’voksne’ arbejdede på de indre linjer for at tøjle præsidentens værste impulser.     

Hvad med medierne? Et flertal af voksne amerikanere, inklusive 9 ud af 10 republikanere, siger, at de personligt har mistet tillid til nyhedsmedierne de seneste år. Præcis Donald Trumps pointe: Medierne er ikke til at stole på.

Illegale stemmer ved 2016-valget? 47 procent af republikanere svarede i en måling fra marts måned, at de troede, tre til fem millioner illegale havde stemt ved valget. 35 procent svarede, de var i tvivl. Et lille fald fra året før.

Dødstallet på Puerto Rico? En måling viser, at en fjerdedel af amerikanere er med præsidenten og svarer, at de tror mere på hans tal end det tal, myndighederne officielt har anerkendt.

Birther’-præsidenten

Og så var der tidligere præsident Obamas fødested. Blev han i virkeligheden født i Kenya og hans amerikanske fødselsattest fabrikeret?

Tilbage i 2011 stillede Trump bare spørgsmålet. Det gjorde andre højtstående republikanere også – men byggematadoren og reality-stjernen Donald Trump var den, der bed sig hårdest fast.

Den såkaldte ’birther’-bevægelse havde fundet deres officielle talsperson. Sherif Joe Arpaio fra Maricopa County, Arizona – som på det tidspunkt var landskendt for sin hårde linje mod illegale immigranter og for at tvinge indsatte til at gå i lyserødt undertøj – nedsatte i august 2011 en fem-mands arbejdsgruppe, der skulle undersøge autenciteten af Obamas fødselsattest.

Seks måneder senere annoncerede Arpaio, at fødselsattesten var en "computer-genereret forfalskning". I New York printede Donald Trump en AP-artikel om "resultatet" og lavede en håndskreven note til sheriffen.

I den stod der: 

- Joe. Godt gået – du er den eneste med modet til at gøre det her – fortsæt den gode kamp.

Trumps håndskrevne note til sheriffen.
Trumps håndskrevne note til sheriffen. Foto: imgur.com

Men nej, siger Trump, han er ikke konspiratorisk. For er det stadig en konspiration, hvis millioner af amerikanere er enige med præsidenten (som siden har trukket i land, red.) og hans teori?

En måling fra YouGov fra december 2017 viste, at 51 procent af republikanere – et smalt flertal – troede, at præsident Obama blev født i Kenya. Blandt erklærede Trump-vælgere var det 57 procent, som sagde, at det "helt sikkert er sandt" eller "formentlig er sandt", at USA’s tidligere præsident kom fra Kenya.

Amerika – et konspiratorisk samfund

Barack Obama blev født i Honolulu på Hawaii den 4. August 1961. Hvis man altså vælger at tro på det. Eller gør som præsidenten og blot siger, at man stiller spørgsmål og ikke er konspiratorisk.

Alt er muligt i et Amerika, hvor en undersøgelse fra Chapman University i Californien viste, at omkring halvdelen af alle amerikanere tror på en eller anden version af en konspirationsteori.

- Vi fandt tydeligt bevis for, at USA er et stærkt konspiratorisk samfund, sagde hovedforfatteren, Christopher Bader, og fortsatte:

- Vi ser en grad af paranoia i svarene. Meget sigende troede knap en tredjedel af respondenterne, at regeringen skjulte oplysninger om ”the North Dakota crash”. En teori, som vi spurgte til, men som vi selv havde fundet på.