Supertyfon i Filippinerne skaber store ødelæggelser

Tusindvis af filippinere er flygtet fra vindstødene og de vandmasser, der forventes at komme som eftervirkning af tyfonen Mangkhut.

Supertyfonen Mangkhut raser i disse timer over Filippinerne.

Hvad er en supertyfon?

  • Så snart en tyfon tilhører kategori tre eller derover på en femtrinsskala, kalder man den en supertyfon.
  • En tyfon er det samme, som på engelsk hedder en 'hurricane', og som på dansk hedder en tropisk orkan.
  • En tyfon opstår ved, at en klump af tordenbyger bevæger sig væk fra Ækvator. Når den bevæger sig væk fra Ækvator, kan den begynde at snurre rundt.
  • En tyfon lever udelukkende af varmt havvand. Den bliver derfor stærk, fordi havvandet i det vestlige Stillehav er usædvanlig varmt.

Og den har allerede haft store konsekvenser.

Ødelagte tagkonstruktioner i massevis, flyvende tagplader af tin i luften og nedlagte elledninger. Det er blot nogen af de ofre, som Mangkhut indtil videre har taget med sig på dens vej ind over det filippinske landskab.

De lokale katastrofemyndigheder har endnu ikke overblik over skaderne, men rapporterer om store ødelæggelser, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hustage sikres mod tyfonen, Mangkhut
Hustage sikres mod tyfonen, Mangkhut Foto: Francis R. Malasig / Ritzau Scanpix

Der er ingen meldinger om døde som følge af supertyfonen. Men myndighederne i landet er i højeste alarmberedskab, og de seneste par dage har der foregået en massiv evakuering af indbyggere fra højrisikoområdet i den nordøstlige del af landet.

Tyfonen er aftaget en anelse i styrke, efter at den har ramt land. Tyfoncentret i Hawaii har derfor nedgraderet den til en kategori 4-storm. Den gik i land klokken 20 dansk tid i den nordøstlige del af Filippinerne.

800.000 evakueres

I alt vil i omegnen af 800.000 mennesker blive evakueret af supertyfonen, anslår de de filippinske katastrofemyndigheder.

Det forventes, at tyfonen vil miste en smule fart ind over land, men vindens kraft vil stadig være ekstrem ødelæggende. Det siger en regeringsmeteorolog ifølge nyhedsbureauet AP.

- Tyfonen kan løfte biler, og du kan hverken stå eller kravle imod denne vind, udtaler meteorolog Rene Paciente.

Supertyfonens Mangkhuts vindstyrke bliver sammenlignet med tyfonen Haiyan, der i 2013 kostede flere end 6000 menneskeliv i Filippinerne. Men den daværende tyfons bane ramte det centrale Filippinerne, hvor befolkningstætheden er større. Derfor ventes Mangkhut ikke at være lige så voldsomt ødelæggende som tyfonen i 2013.

Tyfonen Mangkhut kan ende med at gøre stor skade på Filippinerne.
Tyfonen Mangkhut kan ende med at gøre stor skade på Filippinerne. Foto: Ritzau Scanpix

Fem millioner liv i fare

Tusindvis af filippinere er flygtet fra vindstødene og de vandmasser, der forventes at komme som eftervirkning af den enormt kraftige orkan.

Fillippinernes meteorologiske institut har tidligere fredag advaret om stormflod på op til seks meter i centeret og lige nord for supertyfonens øje.

Filippinerne forlader i stor stil deres hjem i det nordlige Filippinerne på grund af tyfonen Mangkhuts hærgen.
Filippinerne forlader i stor stil deres hjem i det nordlige Filippinerne på grund af tyfonen Mangkhuts hærgen. Foto: Scanpix Denmark

Tyfonen gik i land kort før midnat filippinsk tid ved øen Luzon i kystbyen, Baggao. Befolkningstætheden i det bjergrige område er ikke helt så stor som i den sydlige del af landet, men supertyfonens hærgen henover øriget menes stadig at bringe fem millioner menneskers liv i fare.

Supertyfonen trækker et enormt bredt regnområde med sig på cirka 900 kilometer og kombineret med den sæsonbestemte monsunregn, giver tyfonen kraftig regn, der kan medføre omfattende jord- og mudderskred.

Gaderne er lagt øde i det nordlige Filippinerne efter tyfonen Mangkhuts hærgen.
Gaderne er lagt øde i det nordlige Filippinerne efter tyfonen Mangkhuts hærgen. Foto: Scanpix Denmark

Ekstrem voldsom orkan

Mangkhut startede som en ekstrem voldsom kategori 5-orkan, og var dermed den kraftigste af sin slags på skalaen. Der er målt vindstød af op til 255 kilometer i timen. Siden er den blevet nedgraderet til en kategori 4-orkan.

Ifølge et center for tyfon-varslinger, der ligger i Hawaii, er der tale om en supertyfon og vindstød, der svarer til en kategori 5-storm fra Atlanterhavet.

Orkanen Florence, der fredag har ramt USA's østkyst i delstaten North Carolina, er til sammenligning en kategori 1-orkan. Under den famøse danske decemberorkan i 1999 blev der målt en rekordvind over land på 137 kilometer i timen.

Supertyfonens videre rute fortsætter efter beregningerne mod Hong Kong og Kina i løbet af de næste par dage.

Det er dog forventningen, at Mangkhut vil tabe lidt af sin fart ud over havet på vej mod det kinesiske fastland.