Tag afsted nu - I risikerer livet ved at vente, advarer guvernør om orkan

Flere stater har erklæret undtagelsestilstand, og amerikanerne hamstrer varer i frygt for den kommende orkans ødelæggelser.

Orkanen Florence nærmer sig den amerikanske østkyst med hastige skridt.

Med sig bringer den store mængder regn og en anslået vindhastighed på over 200 kilometer i timen, som udover en masse ødelæggelse kan resultere i forhøjede vandstande og store bølger.

I delstaterne North- og South Carolina, som ventes at blive blandt de hårdest ramte, er mere end en million indbyggere bosiddende ved kysten blevet opfordret til at forlade deres hjem, og budskabet fra myndighederne er klart:

Tag afsted. Nu.

- Du sætter sit liv på spil ved at blive her. Du skal ikke forvente at tage afsted, når først vinden og regnen begynder, siger North Carolinas guvernør, Roy Cooper, ifølge CNN.

Ifølge Reuters er Florence torsdag morgen, dansk tid, blevet nedjusteret til en kategori-2-orkan på en fem-trins-skala, men den er vokset i størrelse og betragtes fortsat som både ekstremt farlig og livstruende.

De evakuerede er blevet placeret på blandt andet skoler. Her ses en evakueret familie på en skole i Burgaw, North Carolina.
De evakuerede er blevet placeret på blandt andet skoler. Her ses en evakueret familie på en skole i Burgaw, North Carolina. Foto: Caitlin Penna / Ritzau Scanpix

Guvernør: Det er et monster

Det er stadig forbundet med usikkerhed, præcis hvilken kurs orkanen Florence vil tage, når den går i land i USA. Ifølge de seneste vurderinger kan flere end 10 millioner amerikanere blive påvirket af det voldsomme vejr, skriver nyhedsbureauet AP.

Det har fået panikken til at brede sig hos beboerne i North- og South Carolina, og med god grund, mener guvernør Roy Cooper.

- Orkanen er et monster. Det er stort, og det er ondt. Det er en yderst farlig, livstruende, historisk orkan, har han udtalt ifølge The Telegraph.

Indbyggerne i flere delstater arbejder for at stormsikre deres huse, inden orkanen ramme. Blandt andet ved at sætte træplader for vinduerne som her i Wrightsville Beach, North Carolina.
Indbyggerne i flere delstater arbejder for at stormsikre deres huse, inden orkanen ramme. Blandt andet ved at sætte træplader for vinduerne som her i Wrightsville Beach, North Carolina. Foto: Jim Lo Scalzo / Ritzau Scanpix

Alligevel er det langt fra alle, der følger myndighedernes anbefalinger. Ifølge CNN frygtes op mod 1000 ud af cirka 6300 indbyggere at forblive i den lille by Carolina Beach, der kun ligger omkring 1,5 meter over havniveau.

- Vores klitter er hårdføre, men de vil ikke være i stand til at holde en væg af vand som denne tilbage. Der vil næsten med sikkerhed komme oversvømmelser, siger borgmester Joe Benson til CNN.

Supermarkeder bliver tømt

Der er varslet stormflod på hele strækningen fra Edisto Beach i South Carolina op til grænsen mellem North Carolina og Virginia. En strækning på omkring 700 kilometer.

Orkanen Florence vil kunne hæve vandstanden til mellem 4,0 og 5,5 meter omkring Cape Lookout og Morehead City i North Carolina.
Orkanen Florence vil kunne hæve vandstanden til mellem 4,0 og 5,5 meter omkring Cape Lookout og Morehead City i North Carolina. Foto: TV 2 VEJRET

Orkanen skønnes at blive den største til at ramme North- og South Carolina siden 80'erne. Og indbyggerne har de seneste dage forsøgt at forberede sig på det værste.

Folk er helt ude af sig selv

Nadine Schrock, butikchef på tankstationen BP

Supermarkederne har været overrendt, og ting som flaskevand, batterier og krydsfiner er revet ned ad hylderne.

For ingen ved præcis, hvilke ødelæggelser og forstyrrelser i infrastrukturen orkanen vil føre med sig, skriver BBC.

Se private optagelser fra et fyldt supermarked, hvor folk hamstrer vand på flaske, øverst i artiklen.

Orkanen Florence rammer snart de amerikanske kyst med høj vindstyrke

Toppen af isbjerget

Det er ikke kun i supermarkederne, at folk er ved at forberede sig på den kommende orkan. Også tankstationer har oplevet lange køer de seneste dage.

I byen Wilmington, North Carolina, hvor Florence formodes at gå i land, har de haft svært ved at imødekomme den øgede efterspørgsel, og det er ikke faldet i god jord, fortæller butikschefen, Nadine Schrock, hos den lokale tankstation BP.

- Folk er helt ude af sig selv, og flere var oprevet over, at vi var løbet tør, siger hun til Reuters.

Her står kunderne i kø for at få opfyldt deres benzinreserver ved en forhandler i South Carolina.
Her står kunderne i kø for at få opfyldt deres benzinreserver ved en forhandler i South Carolina. Foto: Randall Hill / Ritzau Scanpix

Men den efterspørgsel, der har været på benzin indtil videre, er kun toppen af isbjerget, hvis man spørger chefen for olieanalyser hos det amerikanske selskab Gasbuddy, Patrick DeHaan.

- Der vil være mange flere, der kommer for at købe benzin, inden orkanen. For når den først har ramt, kan strømafbrydelse nedlægge tankstationerne, siger han til Reuters.

Fem stater i undtagelsestilstand

Frygten for orkanens ødelæggelser har onsdag fået guvernøren i den amerikanske stat Georgia, Nathan Deal, til at erklære undtagelsestilstand i alle statens 159 amter. I forvejen har også North Carolina, South Carolina, Maryland og Virginia erklæret undtagelsestilstand.

Selvom orkanen Florence er blevet nedjusteret i styrke, forventer guvernøren i North Carolina, Roy Cooper, at titusinder af hjem og forretninger i staten vil blive oversvømmet.

Præsident Donald Trump og vicepræsident Mike Pence har de kommende dage aflyst planlagte valgkampagner og er blevet i hovedstaden Washington D.C. for at kunne følge situationen.

Trump har ad flere omgange slået fast, at myndighederne står klar med hjælp til de steder, det måtte blive nødvendigt. Han opfordrer beboere i de berørte områder til at følge myndighedernes anvisning og evakuere.

- Den skal tages seriøst. Det her er en stor orkan, siger Trump ifølge AP.

Orkanen forventes at ramme den sydlige kyst i North Carolina sent torsdag eller tidligt fredag, oplyser det amerikanske orkancenter National Hurricane Center.