Junckers store tale - sådan er EU's tilstand lige nu

16x9
Formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, leverede onsdag sin store årlige tale om unionens tilstand. Foto: Vincent Kessler / Ritzau Scanpix

Jean-Claude Junckers store årlige tale om unionens tilstand blev akkompagneret af et demokratisk drama om Ungarn og Orbán.

Hvordan er EU's tilstand?

Svaret vil nok variere alt efter, om du spørger Jørgen fra Danmark, Juan fra Spanien, eller en anden af de 500 millioner andre borgere i EU.

Onsdag fik vi så svaret fra Jean-Claude fra Luxembourg. I sin årlige tale om "Unionens tilstand" fremlagde den garvede politiker og formand for EU-Kommissionen, med efternavnet Juncker, nemlig sin tilstandsrapport for det europæiske fællesskab anno 2018.

I sin tale tog Juncker fat på nogle af de største udfordringer, som EU ifølge ham står over for. Lige fra Brexit og terror til "giftig" nationalisme.

- Det var måske ikke den mest karismatiske tale, Juncker leverede, men til gengæld én som med helt konkrete forslag tager fat i nogle af EU's største problemer, for eksempel når det handler om migration, hvidvask og valghacking, siger TV 2s Europa-korrespondent, Lotte Mejlhede.

  • Hvidvask: Styrket tilsyn med bankerne, fremlagt blandt andet på baggrund af sagen om Danske Bank
  • Migration: En styrkelse af EU's ydre grænser, hvor 10,000 mand skal patruljere fra 2020 frem for de nuværende 1,500, samt en mere effektiv procedure for hjemsendelse af afviste asylansøgere.
  • Sommertid: At afskaffe det årlige skifte mellem sommertid og vintertid.
  • Beslutninger: En reform af den måde, visse udenrigspolitiske beslutninger træffes på, så alle EU-lande fremover ikke behøver være enige.
  • Valg: At sikre valghandlinger i Europa mod udenlandsk indblanding, ikke mindst fra Rusland.

Til at tackle nogle af udfordringerne havde Juncker medbragt intet mindre end 18 konkrete forslag om alt fra sommertid til migration.

Forslag, som Kommissionen håber kan skabe mærkbare forbedringer for europæerne allerede inden valget til Europa-Parlamentet i maj 2019.

- Vores arbejde vil fortsætte over de næste måneder, så vores uperfekte union bliver mere og mere perfekt for hver dag, lød det fra Juncker.

Ungarsk uro

Juncker leverede sin tale i franske Strasbourg, hvor Europa-Parlamentet i denne uge er samlet. Mindre end 24 timer inden sin tale var Juncker dog, i selvsamme bygning, blevet overhalet af virkeligheden, hvad angår unionens tilstand.

Blafrende brud på europæiske værdier - eller et overgreb mod det ungarske demokrati: Her kan du høre tre danske europaparlamentarikere i debat om Orbáns Ungarn

Et flertal i Europa-Parlamentet har stemt for at indlede den såkaldte artikel 7-procedure mod Ungarn for overtrædelser af EU's grundlæggende værdier. Video: Mads Anneberg

Her blev der afholdt en højspændt debat om Ungarn, som er i søgelyset for at tilsidesætte flere af EU's fundamentale værdier såsom domstolenes uafhængighed, ytringsfriheden og rettigheder for asylansøgere og migranter.

Talen om unionens tilstand - på engelsk: State of the Union - er den ottende af sin slags i EU.

Den har dermed et par hundrede år mindre på bagen end sin inspirationskilde og pendant på den anden side af Atlanten, den amerikanske præsidentens årlige tale til folket, som George Washington holdt første gang i 1790.

- Situationen med Ungarn er lige præcis et tegn på unionens tilstand og på splittelsen mellem øst og vest, siger Lotte Mejlhede.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, var selv mødt op for at svare på anklagerne, og han sagde blandt andet, at de var en "fornærmelse mod det ungarske folk".

Junckers budskab var, at unionen fremover skal tale med én stemme. Men når det er nødvendigt for ham at pointere det, er det fordi, han nu efter at have været kommissionsformand i fire år må sande, at EU har været splittet på kryds og tværs; mellem øst og vest og nord og syd. Ikke mindst på migrationspoilitiken, men også på en lang ræke andre områder. Og situationen med Ungarn er symbolet på den splittelse og på, at der stadig er en verden til forskel på, hvad man anser for grundlæggende værdier i øst og i vest.

Det forhindrede dog ikke Parlamentet i onsdag at stemme for en anbefaling om, at Ungarn skal disciplineres gennem EU-traktatens artikel 7. En proces, som også Polen er på vej gennem, og som i værste fald kan ende med, at et land fratages sin stemmeret i EU.

Juncker selv fik også leveret en slet skjult bredside til Orbán ved at sige, at Kommissionen vil bekæmpe alle angreb mod retsstaten, og at den fortsat er "meget bekymret over udviklingen i visse medlemslande."

Midlertidig solidaritet ikke nok

Jean-Claude Juncker har meldt ud, at han ikke genopstiller som formand for Kommissionen, og onsdagens tale var dermed hans sidste af slagsen.

Den 63-årige luxembourger leverede sin første tale om unionens tilstand den 9. september 2015. Dengang sagde han, at EU "ikke var i en god tilstand", og at det var "tid til at handle og få styr på flygtningekrisen", som netop da var på sit højeste.

Tre år er gået siden dengang, og dette års tale fremhævede at tallene for, hvor mange migranter, der ankommer i Europa, er reduceret drastisk med 80 procent på ruterne over Middelhavet.

- Vi har gjort mere fremskridt, end hvad der ofte anerkendes, sagde Juncker.

Ikke desto mindre er migrationsspørgsmålet endnu ikke løst, hvilket dog ifølge Juncker hænger sammen med, at medlemslandene ikke kan blive enige om en afbalanceret migrationsreform:

- Vi kan ikke blive ved med at skændes om at finde ad-hoc-løsninger hver gang, et nyt skib ankommer. Midlertidig solidaritet er ikke nok.

8 vigtige emner i talen

Hvidvask af penge

I talen gjorde Jean-Claude Juncker opmærksom på, at EU-kommissionen i dag har foreslået strammere kontrol med de europæiske banker, så man kan forhindre hvidvask af penge.
Det sker efter adskillige sager om hvidvask i Europa - heriblandt sagen om Danske Banks hvidvask af store milliardbeløb i en filial i Estland. 

Sikkerhed

Ifølge Jean-Claude Juncker skal EU sikres fra de mange trusler, vi står overfor. Kun et stærkt og samlet EU kan beskytte vores indbyggere mod interne og eksterne trusler - såsom terror og klimaforandringer.
 

Brexit

Briternes farvel til EU blev også drøftet i talen. Jean-Claude Juncker understregede, at den britiske regering må forstå, at når de forlader Unionen, så kan de ikke bevare de samme privilegier som et medlemsland.

Nationalisme

Jean-Claude Juncker addresserede også den højredrejning, flere lande i EU har oplevet. Ifølge ham skal vi modsætte os den form for overdreven nationalisme, der spreder had og ødelægger alt på sin vej. I stedet skal vi tage den form for patriotisme til os, der bruges til at gøre gode ting og aldrig bruges imod andre.
 

Handelskrig med Trump

Trumps handelskrig med EU fik også et par ord med på vejen. I juli blev Juncker og Trump enige om, hvad der skal til for at undgå en handelskrig. For Juncker var den aftale et bevis på, at EU opnår bedre resultater, når vi taler med én stemme. 

Arbejdskraft

Formanden talte også om, at der aldrig før har været så mange mennesker i job i Europa som nu. 239 millioner har ifølge Jean-Claude Juncker et arbejde. Alene siden 2014 er der blevet skabt 12 millioner nye job.  

Euroen

Euroen er ifølge formanden en succes, selvom valutaen er under 20 år gammel. Men der skal fremover gøres endnu mere for "cementere dens status som en international valuta".

Afrika

Forholdet til Afrika skal ifølge Jean-Claude Juncker ændres, så det bliver mere ligeværdigt. Afrika har ikke brug for velgørenhed, men i stedet fair partnerskaber. Det skal således være slut med at se relationen mellem Afrika og EU som et "donor-modtager"-forhold.