Frygt for flydende giftaffald og døde dyr i gaderne, når orkan rammer USA

16x9
Efter orkanen Floyd i 1999 flød druknede grise rundt i en oversvømmet vej i North Carolina. Foto: Alan Marler / AP Photo

I delstaten North Carolina frygter befolkningen en gentagelse af katastrofen i 1999, hvor utallige druknede dyr flød rundt i gaderne.

I hastigt og frygtindgydende tempo er orkanen Florence på vej mod den amerikanske østkyst.

Orkanen er på sin færd taget til i styrke og har udviklet sig til en kategori-4-orkan. Frygten er, at den i løbet af det næste døgn, vil udvikle sig til en kategori-5, der er højeste niveau. Det har fået de amerikanske myndigheder til at beordre tvungen evakuering af mere end én million borgere.

- Stormen er et monster. Den er stor og ondskabsfuld, siger North Carolinas guvernør Roy Cooper ifølge BBC

- Den er en ekstremt farlig, livstruende og historisk orkan. 

Borgerne i delstaterne North Carolina, South Carolina og Virginia kan forvente, at der både er fare for livstruende stormstød og forhøjet vandstand med risiko for oversvømmelser langt ind i landet. 

Lossepladser kan blive oversvømmet

Det er særligt den øgede mængde vand, som myndighederne og befolkningen er bekymrede over. For udover at bygninger og vejbaner kan blive ødelagte, kan vandet have langt større og katastrofale følger. 

Computermodeller har forudsagt, at der vil komme mere end én meter regn regn ud over det lavtliggende landskab. Regnen kan eksempelvis oversvømme grisestalde, lossepladser og kul-aske-beholdere. 

Det kan danne et affaldshav, som kan skylle ind i private hjem og true drikkevandsbeholdningen, skriver nyhedsbureauet AP.

Den amerikanske myndighed for miljøbeskyttelse, EPA, oplyser til CNN, at de lige nu overvåger situationen på ni lossepladser for gift affald af frygter for, at giftige kemikalier vil blive skyllet ud i naturen, hvis oversvømmelserne rammer.

Lokalbefolkningen har, ifølge AP, deres gode ret til at bekymre sig, for det er sket før.

Sø af døde grise

I september 1999 gik orkanen Floyd i land i North Carolina. Med sig havde den over 61 centimeter højt vand, som lagde sig over det allerede våde område, efter at den forrige orkan, Dennis, havde været på visit. 

Resultatet var grufuldt og blev omtalt som den værste naturkatastrofe i delstatens historie.

Landskabet, som normalt var præget af tobaksplantager og frodige marker, var nu forvandlet til søer, hvor kroppe fra døde høns, grise og andre husdyr flød rundt og koncentrationen af giftstoffer fra affald, gødning og benzin var så høj, at områder var ødelagt i længere tid. 

Dengang var Floyd en kategori-2-orkan, hvilket får eksperter til at grue for, hvilke følger orkanen Florence, der kan nå at blive mere end dobbelt så kraftig, kan have.

Fabrikker lukker

Orkanen, der ventes at tage til i styrke, inden den rammer kysten, befinder sig onsdag morgen omkring 1075 kilometer fra Cape Fear i North Carolina. Den forventes derfor at gå i land natten til fredag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Med udsigten til massive oversvømmelser har mange landmænd i North Carolina har været nødt til at høste deres afgrøder før tid.

North Carolina står for USA's største produktion af tobak og den næststørste svinekødsproduktion.

Smithfield Foods, der er USA's største svineproducent, planlægger at lukke to fabrikker i North Carolina, inklusive verdens største svineslagteri, på grund af orkanen, skriver Reuters.