Trump frygter for landets sikkerhed efter anonym kronik

16x9
Vicepræsident Mike Pence (til venstre) siger, at de nu vil undersøge, om der har fundet en kriminel handling sted. Foto: Shawn Thew / Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident er fortsat meget optaget af at finde frem til den anonyme medarbejder, og om der har fundet en kriminel handling sted.

Det er fortsat en velbevaret hemmelighed, hvem der er forfatter til den kronik, der onsdag i sidste uge blev trykt i New York Times.

En kronik, der trak overskrifter, da der ifølge den anonyme kilde i Det Hvide Hus aktivt snakkes om at afsætte præsidenten.

Donald Trump kaldte selv kronikken for ”fejlagtig”, men den har alligevel skabt bekymringer, fortæller landets vicepræsident:

- Vi vil først og fremmest finde ud af, om der har fundet en kriminel handling sted, sagde vicepræsident Mike Pence søndag i et interview med Fox News, skriver The Guardian.

- Jeg tror, at præsidentens bekymring er, at vedkommende (skribenten bag kronikken red.) har ansvar inden for national sikkerhed.

Der kan være risiko for, at den nationale sikkerhed bliver kompromiteret

Kellyanne Conway, personlig rådgiver for Donald Trump.

Justitsminister skal stå bag undersøgelse

Pence bakkes op af Trumps personlige rådgiver Kellyanne Conway, der i et interview med CNN søndag aften redegjorde for Trump-administrationens bekymringer.

- Der kan være en risiko for, at den nationale sikkerhed bliver kompromitteret. Men det afhænger af, hvad der ellers er blevet videregivet af personen. Du ved ikke, hvad en person, der kan finde på dette, ellers kan finde på, sagde Conway.

Kronikken blev publiceret i New York Times onsdag og den anonyme forfatter, der skulle være en højstående embedsmand i administrationen, skriver, at han/hun og dennes kollegaer er så foruroligede over præsidentens "utilregnelige" og "amoralske" adfærd, at de aktivt arbejder på at undergrave ham.

Avisen forklarede, at det er usædvanligt at publicere en anonym kronik, men at det skete for at beskytte vedkommendes identitet, og fordi vedkommende kan risikere at miste sit job.

Trump affejede kritikken og skrev, at det var ”kujonagtigt” ikke at turde lægge sit navn til, og krævede personen udleveret.

Fredag fortalte Trump, at han ønsker, at justitsminister Jeff Sessions skal stå i spidsen for en undersøgelse, der skal klarlægge, hvem der er forfatteren.

Vil tage løgnedetektor-test

Spørger man USA-analytiker Mirco Reimer-Elster gør forfatteren USA en bjørnetjeneste ved at komme med så harsk en kritik og samtidig være anonym:

- For med det anonyme indlæg i New York Times har vedkommende i sidste ende primært bidraget til at styrke præsident Trumps paranoia og åbnet op for en klapjagt, der i sidste ende underminerer de selv samme kræfter, der ifølge skribenten er med til at sikre nationens velvære, skriver Mirco Reimer-Elster i et blogindlæg på TV 2.

Jeg ville tage den uden at tøve

Vicepræsident, Mike Pence

Flere af Trumps nærtstående folk har afvist, at de skulle være personen bag og flere har kaldt personen bag "fej, illoyal og handlende imod amerikanske interesser".

Forsvarsminister James Mattis og udenrigsminister Mike Pompeo har også begge afvist.

Vicepræsident Mike Pence har været på tale som den mest sandsynlige person bag artiklen, men han sagde søndag, at han var villig til at tage en løgndetektortest:

- Jeg ville tage den uden at tøve, og jeg ville samarbejde om alle de undersøgelser, som det måtte være ønsket, sagde han Mike Pence til Fox News, skriver nyhedsbureauet AP.