Koreanske familier genforenes efter 65 år - men kun i 11 timer

16x9
Sydkoreanske 91-årige Moon Hyun-sook er en af dem, som mandag skal genforenes med sin familie. Foto: Kim Hong-ji / Ritzau Scanpix

180 koreanske familier får mandag lov til at se hinanden igen i Nordkorea efter at have været adskilt i mange årtier.

Koreakrigen, der varede fra 1950 til 1953, splittede millioner af familier ad.

Langt størstedelen har ikke set hinanden siden krigens afslutning for 65 år siden. Mandag bliver 180 udvalgte familier kortvarigt genforenet i den nordkoreanske bjergby Mount Kumgang.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her får familierne 11 timer sammen, før de igen skal rejse tilbage til hver deres land. Ifølge Reuters ender familiernes afsked ofte i et "smertefuldt farvel".

I Sydkorea, hvor familierne udvælges ved lotteri, havde flere end 57.000 mennesker registreret sig som overlevende fra krigen i håb om at blive udvalgt til et kortvarigt familiemøde.

91-årige Moon Hyun-sook er en af de udvalgte. Hun glæder sig til at skulle se sine søstre igen efter så mange år væk fra hinanden.

- Jeg er over 90 år nu, så jeg ved ikke, om jeg snart skal dø. Jeg er meget glad for, at jeg er blevet udvalgt denne gang. Jeg føler, at jeg kan svæve, fortæller Moon Hyun-sook til Reuters.

Opblødning mellem de to naboer

De korte familiegensyn har fundet sted flere gange siden 1985. Sydkorea har gentagne gange opfordret til flere genforeningsmøder, men politiske spændinger og et ofte anstrengt forhold mellem de to lande har betydet, at møderne flere gange er blevet aflyst.

Ved et møde i januar udtalte Sydkoreas minister for genforening, Cho Myoung-gyon, at Sydkorea ønskede at genforene de splittede familier. Alene det, at Nordkorea accepterede Sydkoreas invitation til dette møde, blev opfattet som et tegn på opblødning mellem de to naboer.

Mandagens genforening af 180 koreanske familier er den første i tre år og udløber af den aftale, der blev underskrevet af de nord- og sydkoreanske ledere, Kim Jong-un og Moon Jae-in, ved et historisk topmøde i april.

I alt har 18.800 nord- og sydkoreanere haft mulighed for kortvarigt at blive genforenet med deres familier.

Nord- og sydkoreanerne blev separeret, da Korea blev delt i to i 1946, og op mod 132.600 personer er fortsat registreret som separerede efter krigen. Heraf er 41,2 procent i 80'erne, mens 21,4 procent er i slutningen af 90'erne, viser tal fra Sydkoreas ministerium for genforening.

Mange venter forgæves på genforening

Tiden er derfor ved at løbe ud for tusindvis af koreanere, der måske aldrig når at se deres familiemedlemmer igen.

En af dem er 85-årige Jung Kea-hyun. Han har 21 gange forgæves ansøgt om at blive genforenet med sine brødre, som han blev adskilt fra under krigen.

- Du er nødt til at opleve det for at forstå det. Du kan tale med mig og høre min historie, men har du nogensinde været adskilt fra din familie? Forestil dig ikke at se dem i 65, 70 år, siger han til CNN.

Ved sidste genforeningsmøde i 2015 var det ældste familiemedlem 101 år.

Ifølge Røde Kors måtte fire sydkoreanere denne gang melde fra i sidste øjeblik, da der opstod helbredsmæssige problemer. Røde Kors har siden år 2000 arrangeret genforeningerne mellem syd- og nordkoreanske familier.

Mere end 75.000 koreanere er allerede døde uden at være blevet genforenet.