Vrede pårørende boykotter statsbegravelse efter brotragedie

16x9
Begravelsesceremoni i Genova for ofrene for brokollapset. Foto: Antonio Calanni / Ritzau Scanpix

Italienske præster forstår de familier, der har valgt ikke at deltage i lørdagens begravelsesceremoni. Yderligere tre personer blev i nat fundet døde.

Efter tirsdagens tragiske hændelse i Genova, hvor en motorvejsbro pludselig kollapsede, er der lørdag formiddag statsbegravelse for nogle af ofrene i byens store messehal, Fiera di Genova.

Italiens præsident Sergio Mattarella, premierminister Giuseppe Conte og flere andre ministre vil deltage i ceremonien, som Genovas ærkebiskop Angelo Bagnasco vil forestå.

Ifølge de sidste meldinger fra de italienske myndigheder har tragedien kostet 41 liv og et par personer er stadig meldt savnet. De seneste dødsofre blev fundet natten til lørdag. Der er tale om mor, far og en datter på ni år.

Familien blev fundet i en bil under en gigantisk betonblok under den sammenstyrtede Morandi-bro. Familiemedlemmer havde længe frygtet det værste, efter parrets mobiltelefoner var blevet sporet til at befinde sig i området ved broen.

Redningsarbejdere fortæller, at de personer, de fandt i nat klokken to, var helt uigenkendelige, og at bilen, der kørte i, var helt mast sammen. Men der er så godt som ingen tvivl om, at det drejer sig om de den savnde familie Cecalas, og indenfor de næste timer ventes retsmedicinere at komme med en endelig bekræftelse.

Til italienske medier fortæller en bror til den savnede far, at man siden tirsdag har tryglet myndighederne om at finde frem til bilen. Men redningsfolkene har haft store vanskeligheder med at arbejde på den netop del af ulykkesstedet, hvor bilen befandt sig.

Amputeret ceremoni

Mens nogle således i dag formentlig endelig vil få vished om deres kæres skæbne, er det for andre dagen, hvor der skal siges farvel. Men dagens stort anlagte offentlige begravelsesceremoni bliver en meget amputeret en af slagsen. Omkring halvdelen af de berørte familier har således valgt at blive væk fra ceremonien i protest mod regeringen. Det skriver den italienske avis La Stampa.

Jeg stoler ikke længere på denne stat

Denise Vittone, søster til en af de afdøde

Familierne til 17 af ofrene har nægtet at deltage, og derudover har yderligere syv familier endnu ikke besluttet, om de vil deltage.

Og det giver ifølge TV 2s Italien-korrespondent, Eva Ravnbøl, god mening. Hun fortæller, at der hersker en stor mistillid til den italienske regering.

- Mange italienere - ikke mindst de berørte familier - er meget vrede på myndighederne og mener, det er staten, der har ansvaret for deres familiemedlemmers død, siger hun.

Derfor har mange familier i stedet valgt at begrave deres nærmeste ved private ceremonier fredag, lørdag og søndag.

- Staten har slået min søn ihjel

Eva Ravnbøl fortæller at der allerede har været afholdt en række meget følelsesladede begravelser blandt andet i Torre del Greco, en forstad til Napoli.

Her blev fire unge mænd begravet fredag. De døde alle, da broen kollapsede, imens de var på vej på ferie i bil til Frankrig.

- Hele bydelen var mødt op for at tage en tårevædet afsked med de fire drenge. Lige inden tragedien havde de ringet hjem og fortalt, at de var i højt humør .Alle folk i bydelen er rasende på politikerne og mener, at statsbegravelsen er en farce, da myndighederne ikke har sørget for at broen var tryg at færdes på, siger Eva Ravnbøl og fortsætter:

- En far til en af de fire unge dræbte napolitanske drenge har udtalt under den lokale begravelse, at "det er staten, der har slået min søn ihjel", fortæller korrespondenten.

Ikke et nummer i dødsstatistikken

Samme udmelding lyder fra flere af de efterladte ifølge den italienske avis, La Stampa.

- Jeg stoler ikke længere på denne stat, siger Denise Vittone, der er søster til en anden af de afdøde og som valgte ikke at deltage i statsbegravelsen.

Faren til et andet offer har ifølge avisen udtalt, at hans søn ikke skal være "et nummer i dødsstatistikken" som følge af den italienske stats fejl.

Passerede broen med hjertet oppe i halsen

Eva Ravnbøl fortæller, at flere italienske præster offentligt har udtalt, at de forstår de familier, der har valgt ikke at deltage i den offentlige begravelsesceremoni.

De mener, at man må acceptere den enkelte families valg og indse, at der findes stor utilfredshed med myndighedernes ageren.

- Det er svært at se repræsentanter for regeringen stå og vise deres medfølelse, når man er vred og fortvivlet og mener, at tragedien er helt igennem uretfærdig, siger Eva Ravnbøl. 

Hun fortæller, at mange folk i Genova mener, at brokollapset ikke var er tilfælde, men derimod en ventet katastrofe, der kunne have været undgået. Og der har været med til at gøre harmen mod regeringen endnu større.

- Mange i Genova følte, at broen var farlig at passere, og at man gjorde det med hjertet i halsen, siger Eva Ravnbøl.

Frygt for nye kollaps

Brokatastrofen har skabt frygt for, at anden ældre infrastruktur vil kunne styrte sammen andre steder i landet.

Desuden har den italienske transportminister i klare vendinger opfordret Autostrade, der driver broen, til at gå i gang med genopførelsen af Morandi-broen - og gøre det for firmaets egne penge:

- Firmaet bag den sammenstyrtede motorvejsbro i Genova skal øjeblikkelig påtage sig opgaven med at genopbygge broen, siger han.

Autostrade nægter imidlertid at have misligeholdt motorvejsbroen og siger, at den har investeret over 1 milliard euro om året siden 2012.