Lykke Friis deler morsom anekdote om Kofi Annan

Den tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, er død. Han blev 80 år gammel.

Tidligt lørdag morgen sov den syvende FN-generalsekretær Kofi Annan ind efter kort tids sygdom. Det oplyser hans familie på Twitter

Han blev 80 år gammel. 

I et opslag på Facebook mindes Lykke Friis, tidligere minister og prorektor på Københavns Universitet, og nu udenrigskorrespondent for Berlingske, "en statsmand med hjertet på det rette sted". 

Hun deler også en lille humoristisk anekdote, hun engang hørte Kofi Annan fortælle.

Pause i Italien

Den fandt sted i Italien, hvor han var taget på ferie med sin kone, efter han var gået af som FN's general sekretær, for at få en pause fra hverdagen med medierne.

Derfor håbede han - og ikke mindst hans kone - på, at han ikke ville blive genkendt, da han gik i den lokale kiosk for at købe avisen, fortalte Kofi Annan engang til Lykke Friis og fortsatte: 

- Kioskejeren fór over til mig - “hvor dejligt at se Dem her i min kiosk”, og jeg nåede lige at tænke “åh nej, my cover is blown. Nu ved journalisterne også snart, hvor jeg er - da han tilføjede “Mr. Morgan Freeman” - og så åndede jeg lettet op.

En statsmand med hjertet det rette sted - og humor - er gået bort. Glemmer aldrig da jeg hørte ham i København - mener...

Posted by Lykke Friis on Saturday, August 18, 2018

Første sorte afrikanske leder i FN

Kofi Annan voksede op i Ghana i Vestafrika, som søn af en guvernør. 

På Twitter oplyser Kofi Annans familie, at han er død efter kort tids sygdom.

Annan var særdeles veluddannet med akademiske grader fra prestigefyldte universiteter i Ghana, Schweiz og USA. I 1962 blev han ansat i Verdenssundhedsorganisationen WHO og steg herfra hastigt i graderne.

Kofi Annan arbejdede næsten hele sit voksenliv i FN-systemet og blev den første sorte afrikanske leder for organisationen. Han var generalsekretær fra 1997 til 2006. 

I 2001 modtog han sammen med FN Nobels fredspris for 'sit arbejde for en bedre organiseret og fredelig verden', og i sin tid som leder af FN nåede Kofi Annan blandt andet at sætte fokus på menneskerettigheder, opstille de såkaldte millennium-mål for udvikling og at gøre fremskridt i kampen mod sygdomme som aids og malaria.

Efter han stoppede i FN stiftede han Kofi Annan Foundation, som gjorde en stor indsats for at løse kriser i hele verden, blandt andet i Syrien.