Præsident: Jeg er blevet angrebet af eksploderende droner

Venezuelas præsident siger, at han har overlevet et attentatforsøg.

Midt i en tale ved en militærparade i Venezuelas hovedstad, Caracas, blev præsident Nicolás Maduro pludselig afbrudt.

På tv-billeder ser man, at han midt i en talestrøm afbryder sig selv og kigger forskrækket op i luften. Til venstre for ham ser man præsidentfruen Cilia Flores dukke sig. Derefter klipper producenten over til billeder af soldater i militærparaden.

- En flyvende ting eksploderede foran mig. Det var en temmelig høj eksplosion. Først troede jeg, at det var noget pyroteknik, der var gået i stykker, fordi jeg stoler på mine sikkerhedsfolk, men derefter lød der en anden eksplosion, siger Nicolás Maduro i en tale på tv ifølge BBC. 

Droner pakket med eksplosiver

Landets kommunikationsminister siger ifølge BBC, at der var tale om to flyvende droner, som var pakket med eksplosiver.

Syv soldater blev såret i angrebet, men præsident Maduro kom ikke noget til.

På billeder efter angrebet kan man se, at præsidentens sikkerhedsfolk holder nogle store, sorte skjold op foran præsidenten for at beskytte ham. 

Maduro skyder efter angrebet skylden på Colombias præsident, Juan Manuel Santos: 

- Angrebet var et forsøg på at dræbe mig. De forsøgte i dag at snigmyrde mig. Jeg tvivler ikke på, at navnet Juan Manuel Santos står bag dette angreb, siger Maduro. 

Beder Trump om hjælp

Han siger også, at flere personer allerede er anholdt, og at den foreløbige efterforskning peger på, at det er personer med bopæl i den amerikanske delstat Florida, som har været med til at planlægge og finansiere angrebet.

Derfor sender han også en opfordring til USA's præsident, Donald Trump, om at hjælpe med at "bekæmpe disse terroristgrupper".

Beskyldningerne benægtes af repræsentanter fra Colombias regering, og Maduro har ikke i skrivende stund præsenteret dokumentation for anklagerne.

På billeder fra venezuelansk fjernsyn ser man præsidenten og præsidentfruen kigge forskrækket op mod et ukendt objekt.
På billeder fra venezuelansk fjernsyn ser man præsidenten og præsidentfruen kigge forskrækket op mod et ukendt objekt. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

I juni 2017 blev der kastet granater ned på Venezuelas højesteret fra en helikopter. Her kaldte Maduro det også for et terrorangreb. Det viste sig at være en elitepilot, Oscar Pérez, som stod bag angrebet.

Pérez opfordrede i sin aktion venezuelanerne til at protestere mod præsident Maduros regering.

Et land i dyb splittelse

Landet er også ramt af dyb politisk splittelse, hvor der de seneste år har været flere voldelige sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og modstandere af Maduro. 

Af oppositionen beskyldes den venstreorienterede Maduro for at have kørt landets økonomi i sænk. Sideløbende søger flere tusinde venezuelanere i disse år væk fra landet, da der er mangel på basale ting som medicin og fødevarer.

Soldater flygter fra militærparaden, efter to objekter eksploderede.
Soldater flygter fra militærparaden, efter to objekter eksploderede. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Og når apoteker og supermarkeder har varer på hylderne, skal betalingen falde i dollar, som de færreste har råd til at få fat i på grund af den tårnhøje inflation, der har reduceret Venezuelas møntfod til en form for matadorpenge.

Årsagen til den økonomiske ruin skal findes i faldet i olieprisen i 2014, der ramte olieafhængige Venezuela meget hårdt. 

Sammenlignes med Zimbabwe

Samtidig har Nicolás Maduros socialistiske styre ikke formået at bekæmpe korruption eller gøre op med en politik, hvor der bruges flere penge, end der kommer ind i skatter og andre indtægter. 

Maduro mener, at krisen skyldes en "økonomisk krig" med arvefjenden USA.

I juli sammenlignede Den Internationale Valutafond (IMF) situationen i Venezuela med krisen i Tyskland i 1920'erne og krisen i Zimbabwe i 00'erne. IMF vurderer, at Venezuelas økonomiske kollaps er blandt de værste i 60 år. 

Maduro kom til magten i 2013 som afløser for den afdøde og i store dele af befolkningen afholdte præsident Hugo Chávez. 

I maj i år blev Nicolás Maduro genvalgt ved et omstridt præsidentvalg, som landets største alliance af oppositionsparter kaldte en "farce" og derfor boykottede.