Test af potensmiddel på gravide stoppet efter 11 spædbørn døde

16x9
Behandlingen på de gravide kvinder gik ikke som håbet. Foto: Maria Hedegaard / Scanpix

Fostre i risiko for at dø af underernæring kan have fået lungesygdom af lægemiddel.

Sildenafil, der er det aktive stof i Viagra, er i et stort forsøg i flere lande blevet brugt som eksperimentel medicin til at behandle gravide, hvis moderkage ikke tilfører nok ilt og næringsstoffer til deres ufødte barn.

I Holland har forskere ved Amsterdam University Medical Center imidlertid stoppet deres forsøg, da flere af de involverede mødre fødte børn med en lungesygdom, hvoraf flere efterfølgende døde. Det skriver CNN.

De gravide mødre var en del af en forsøgsrække, der skulle vurdere sikkerheden og virkningen af sildenafil på ufødte børn, der led af alvorlig væksthæmning, og som derfor risikerede at dø kort efter fødslen.

Skulle hjælpe fostret

Håbet var, at lægemidlet kunne åbne flere blodkar i moderkagen og dermed hjælpe fostret til at udvikle sig.

Men de hollandske forskere opdagede, at der var en sammenhæng mellem behandling med sildenafil og en sygdom i blodkarrene i lungerne.

Sygdommen svarer i princippet til at have forhøjet blodtryk i lungerne og medfører en øget risiko for at dø.

Det fatale hollandske forsøg

  • 183 kvinder har deltaget i forsøgsrækken, der har været afviklet på 11 forskellige steder i Holland og har kørt siden 2015.
  • 93 kvinder er blevet behandlet med stoffet, mens 90 kvinder har tilhørt kontrolgruppen, der har fået behandling med placebo.
  • 19 spædbørn, der blev født af kvinder, som blev behandlet med sildenafil, døde.
  • 11 af dem på grund af lungesygdom.
  • 6 spædbørn blev født med lungesygdommen, men overlevede.
  • 9 babyer, der blev født af kvinder i kontrolgruppen, døde senere, men ingen af dem havde lungesygdommen.
  • 3 børn af mødre i kontrolgruppen havde lungesygdommen. De overlevede alle.

Bruges over hele verden

I en udtalelse fra forskningsgruppen lyder det, ifølge CNN, at sildenafil af og til bliver brugt til at behandle kvinder med underernærede fostre, og at denne praksis bør stoppe.

De kliniske forsøg med sidenafil foregik, indtil hollænderne afbrød forsøget, også i Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.

Doktor Katie Groom, der er professor i fostersygdomme ved University of Auckland, siger til CNN, at hverken lungeproblemerne eller dødsfaldene er set i forsøgene i Australien, New Zealand eller Storbritannien.

Alligevel gennemgår forskerne nu alle forsøgspersonernes data for at sikre sig, at de ikke har overset noget.

I Canada blev forsøgsrækken først begyndt i 2017, og kun 21 kvinder er blevet indrulleret, men også her er forsøgene altså indstillet og kvinderne bedt om at stoppe med at tage både medicin og placebo.

Heller ikke her er der set sammenhæng mellem behandlingen og lungesygdom eller dødsfald.

Abstinenser kan være årsag

Årsagen til sygdommen kan paradoksalt nok være, at medicinen er et effektivt middel mod højt blodtryk i hjerte/lungesystemet hos voksne.

- Ved første gennemgang kan det derfor synes usandsynligt, at sildenafil er årsagen til problemet. Det er imidlertid biologisk plausibelt, at abstinenser fra lægemidlet ved fødslen har ført til en rebound-effekt i lungens blodforsyning, siger Katie Groom.

Hun mener med andre ord, at barnet har fået medicinen overført igennem moderkagen, og fødslen dermed har betydet en pludselig og faktisk afbrydelse af medicinering til barnet, hvilket har ført til komplikationen.

Ifølge lægen kan forskelle i doser, timing og anden medicinsk behandling være årsagen til, at det hollandske forsøg har haft et andet udfald end forsøgene i de andre lande.

Lægemidlet bliver produceret af lægemiddelvirksomheden Pfizer, hvis talsperson Dervila Keane har skrevet til CNN, at virksomheden ikke har noget at gøre med studiet og henvist yderligere spørgsmål til forskerne bag studiet.