Video af voldelig bodyguard presser Macron

Frankrigs indenrigsminister skal udspørges om sag, der førte til fyring af sikkerhedsvagt for præsidenten.

Den franske præsident Emmanuel Macron er under stigende pres fra sine politiske modstandere i en sag om en sikkerhedsvagt, der fredag blev fyret, efter at han i maj optrådte voldeligt over for en demonstrant.

Sagen, der har vakt opsigt og nu truer selveste præsidenten, er en video, som er dukket op fra arbejdernes international kampdag den 1. maj. Traditionen tro gik demonstranter på gaden over hele verden - også i Paris, hvor protesterne især gik mod Macrons beskæftigelsesreform.

Benalla med Macron ved en tidligere lejlighed.
Benalla med Macron ved en tidligere lejlighed. Foto: Eric Feferberg / Ritzau Scanpix

Minister skal udspørges

I videoen ses sikkerhedsvagten Alexandre Benalla iført en politihjelm komme stormende og angribe en mandlig demonstrant, som i forvejen er tilbageholdt af politiet. Benalla, som ud over politihjelmen er iført en hvid hættetrøje, hvor den lyse hætte stikker ud under overtøjet, fortsætter med at slå demonstranten i hovedet og smide ham mod jorden, indtil meddemonstranter begynder at råbe af ham, hvorefter han fortrækker til en cafe.

Sagen betegnes af flere medier som den hidtil mest skadelige i Macrons tid som præsident, og lørdag meddelte lederen af det franske underhus, at Macrons indenrigsminister mandag skal udspørges om sagen i et åbent samråd.

Indenrigsminister Gérard Collomb er blevet voldsomt kritiseret som følge af sagen. Oppositionspolitikere har sagt, at hans job er i fare, efter skriverier i pressen om at han kendte til sikkerhedsvagten Alexandre Benallas voldelige optræden.

Alexandre Benalla under angrebet mod demonstranten.
Alexandre Benalla under angrebet mod demonstranten. Foto: Naguib-michel Sidhom / Ritzau Scanpix

Bad om tilladelse

Benalla selv har ligesom præsidenten ikke kommenteret sagen. Det har Macrons stabschef, Alexis Kohler, derimod. 

Han har forklaret, at Alexandre Benalla to dage forud for 1. maj-demonstrationerne havde fortalt stabschefen, at han gerne ville deltage sammen med politiet for at se, hvordan en stor demonstration blev håndteret.

- Han bad om min tilladelse. Jeg gav ham den, men jeg gjorde det klart, at han var med som observatør, siger Alexis Kohler, ifølge Daily Mail.

- Dagen efter demonstrationen blev jeg via en kollega informeret om, at hr. Benalla var blevet genkendt som en af de involverede i politiets operationer, og jeg så videoerne. Samme dag tog jeg kontakt til ham og spurgte, om det var ham.

Da Benalla svarede bekræftende, var det tilsyneladende Macron selv, der lod sikkerhedsvagten suspendere - omend Benalla fortsatte med at arbejde i Elysee-palæet. Dog i en administrativ funktion. 

Men det var før videoen fandt vej til offentligheden. 

Alexandre Benalla iført politihjelm og med den hvide hættetrøje stikkende ud under 1. maj demonstrationerne.
Alexandre Benalla iført politihjelm og med den hvide hættetrøje stikkende ud under 1. maj demonstrationerne. Foto: Naguib-michel Sidhom / Ritzau Scanpix

Forlanger svar fra Macron

At Collomb nu skal forklare sig, stiller dog ikke oppositionen tilfreds.

Både højre- og venstresiden i det franske parlament forlanger, at Macron redegør for regeringens stillingtagen, efter at avisen Le Monde i denne uge offentliggjorde en videooptagelse, som viser sikkerhedsvagten slå og trampe på en demonstrant under en 1. maj-aktion i Paris.

- Hvis Macron ikke forklarer sig, så vil Benalla-sagen blive til Macron-sagen, skriver Marine Le Pen, leder af højrefløjspartiet Rassemblement National, lørdag i et tweet.

Laurent Wauquiez, leder af partiet Republikanerne, beskylder Macrons regering for at "forsøge at dække over sagen", mens venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon sammenligner den med Watergate-skandalen, som i 1974 tvang præsident Nixon til at gå af som USA's præsident.

Alexandre Benalla uden politihjem under 1. maj urolighederne.
Alexandre Benalla uden politihjem under 1. maj urolighederne. Foto: Philippe Wojazer / Ritzau Scanpix

Sikkerhedsvagt fyret

Den 26-årige Benalla blev suspenderet uden løn i maj.

Fredag fyrede Macron så sin tidligere sikkerhedsvagt, men i politiet og blandt politikere har der været dyb undren over, at sagen ikke førte til en øjeblikkelig afskedigelse.

Det franske politi har iværksat en efterforskning i forbindelse med voldshandlingen. Benalla er også anklaget for at have udgivet sig for at være politimand, fordi han var iført en af politiets hjelme under demonstrationen.

Emmanuel Macron med sin bodyguard Alexandre Benalla i 2017.
Emmanuel Macron med sin bodyguard Alexandre Benalla i 2017. Foto: Pascal Rossignol / Ritzau Scanpix