Komiker Trevor Noah provokerer fransk ambassadør: - Afrika vandt VM

Den sydafrikanske Daily Show-vært Trevor Noah har åbnet en provokerende debat om de nykårede verdensmestres etnicitet og identitet.

Var det Frankrig, som for nylig vandt VM i fodbold, eller var det Afrika?

Svaret har Trevor Noah, studievært på det amerikanske satire-program 'The Daily Show', nu selv givet med et provokerende twist.

- Afrika vandt VM, slog Noah fast forleden i 'The Daily Show'.

Den sydafrikansk-fødte komiker fik efterfølgende leveret endnu et hug ned i den politiske ukorrekthed.

- Jeg har fattet det. De siger, det er et fransk hold. Men se bare på de fyre der; man får ikke den farve af at hænge ud i det sydlige Frankrig, venner, lød det fra Noah.

Fransk ambassadør sendte kritisk brev

Den mørke farve kan nykårede verdensmestre som Pogba, Mbappé, Umtidi, Kanté og Dembélé ikke løbe fra. Og rundt regnet 80 procent af den franske bruttolandsholdstrup anno 2018 har familiære rødder udenfor Frankrig.

De franske verdensmestre mødte præsident Macron efter hjemkomsten fra Rusland.
De franske verdensmestre mødte præsident Macron efter hjemkomsten fra Rusland. Foto: Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Spørgsmålet er, om det overhovedet er relevant at diskutere etnicitet og ophav, når man stiller op for et landshold.

Nej, mener den franske ambassadør i USA, Gerard Araud, der efter programmet skrev til Trevor Noah.

- Jeg hørte dig kalde verdensmestrene for 'et afrikansk hold', Intet kunne være mindre sandt, skrev ambassadøren.

- Ved at kalde dem et afrikansk hold, benægter du dem retten til at være franske. Det legitimerer sågar, selv om det ikke er tilsigtet, en ideologi, der hævder, at farven hvis er den eneste måde at være fransk på.

Komiker svarede igen med tegneserie-fransk

Nu har Trevor Noah så svaret igen på ambassadørens opsang. 

- Jeg kunne have været mere løgnagtig. Jeg kunne have kaldt dem et skandinavisk hold, siger han.

Det skete endnu engang for rullende kameraer i hans talkshow, hvor tv-værten gik i retorisk omstillingspil. Først ved at læse Gerard Arauds brev op med påtaget fransk tegneserie-accent, så med pointer, der forsvarede det moderne, multi-kulturelle samfund. Og retten til at være både det ene og det andet.

- Hvis man ser på en irer i New York, kan han jo sagtens fejre sin irskhed på Saint Patrick's Day og være stolt af at være amerikaner samtidig. Du kan være puertoricaner og fejre den puertoricanske nationaldag. Det er sådan noget, jeg elsker ved at være amerikaner, lød det fra Trevor Noah, der som - farvet - sydafrikaner selv har holdt med Frankrig under VM-slutrunden.

- Jeg elsker spiller som Pogba og Kanté, det gør jeg virkelig. Og jeg vil sige, at afrikanere verden over elsker dem. De elsker deres afrikanskhed og så det, at de også er franske. Og hvorfor kan man i øvrigt ikke være begge dele?, spørger Trevor Noah.

Landshold har vakt debat

Diskussionen om landshold og etnicitet har gennem de sidste 20 år også været et emne med politiske over- og undertoner i Frankrig.

Landsholdet med tilnavnet Les Bleus har siden VM-slutrunden i 1998 i Frankrig været brugt og misbrugt af fløjene i fransk politik. Enten som et eksempel på vellykket integration eller som et udtryk for, hvordan Frankrig er blevet et multi-kulturelt samfund med de problemer og modsætningsforhold, det kan medføre.

Det samme tema har også været på spil i Tyskland, hvor Der Nationalelf også har taget form med navne som Mesut Özil, Skhodran Mustafi og Emre Can, der afspejler en anden samfundsrealitet end Rummenigge, Breitner og Brehme gjorde det.

- Det er dårlige integrationsforbilleder, har kritikken lydt fra dele af den tyske offentlighed. Selv fra egne rækker i det tyske fodboldforbund, skriver Stuttgarter Nachrichten.

Også herhjemme har der været politiske røster i forbindelse med fejringen af de franske verdensmestre. Og igen med netop etniciteten i politisk fløjspil.

- Jeg er træt af at læse om franske fodboldspillere, “der har afrikanske rødder”. Både fra den ene og den anden fløj. De drenge er franskmænd, der har vundet VM i fodbold. Uanset baggrund, skrev SF's gruppeformand Jacob Mark på Twitter efter VM-finalen.

Spørgsmålet er dog, om det franske landshold ikke har en rig historie på spillere med rødder i andre lande.

Det mener Abdourahman Waberi, en fransk-djiboutiansk forfatter.

- I 1950erne var det franske landshold præget af polakker, siden kom der spaniere og italienere til og nu, i post-kolonialismen, ser vi så alle spillerne med migrantrødder i Afrika, skriver Abdourahman Waberi rfi.fr.