Myndigheder offentliggør video fra dramatisk redningsaktion af fodbolddrenge

Thailandske fodbolddrenge blev fragtet ud på bårer fra grotten, som de var indespærret i.

En video lagt ud af Thai Navy Seals, de thailandske specialstyrker, viser for første gang i detaljer, hvordan den dramatiske redningsaktion af de 12 thailandske fodbolddrenge og deres fodboldtræner foregik.

Drengene fra fodboldholdet havde været fanget flere kilometer inde i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand i over 17 dage, før de søndag, mandag og tirsdag blev reddet ud af klippesystemet. 

På videoen ser man redningsmandskabet arbejde dybt inde i grotten for at redde en af drengene ud. Drengen bæres og føres gennem vandet i grotten på en båre og med luftflaske tilkoblet. 

Kompleks redning

Senere i videoen skiftes der fra levende billeder til still-billeder af redningsaktionen. På et billede ser man, at en båre med en af drengene bliver firet på en wire op gennem de smalle passager i grotten. Drengen er dækket til med varmefolie. 

På et andet billede ser man redningsarbejderne gå op ad en trappelignende afsats inde i grotten, mens vandet pibler hen over stenene. 

Alt i alt får man på videoen et endog rigtig godt billede af, hvor omfattende og kompleks redningsaktionen har været for de involverede dykkere, Navy Seals og hundredevis af frivillige. 

Efter 17 dage langt inde i en mørk, kold og våd grotte er hele det thailandske fodboldhold 'De Vilde Vildsvin' nu blevet reddet.

Drengene skal komme sig

De 12 fodbolddrenge skal blive på hospitalet i Chiang Rai i 7-10 dage, og derefter skal de forblive i deres hjem i 30 dage for at komme sig, oplyser hospitalet, hvor drengene er indlagt, ifølge Reuters.

Den storstilede redningsaktion var i gang i dagevis, hvor man drænede store vandmasser ud af grotten, og søndag igangsatte man så selve redningsaktionen.

Både søndag og mandag blev fire drenge reddet ud af den mørke grotte. 

Tirsdag eftermiddag dansk tid blev de sidste fire fodbolddrenge og deres træner hjulpet ud af grotten i live, ligesom man også har fået fragtet de dykkere og den australske læge, der har opholdt sig sammen med drengene de seneste dage, ud.

Efter 17 dages indespærring i en mørk og kold grotte blev hele det thailandske fodboldhold 'De Vilde Vildsvin' dermed reddet.

Specialstyrker hyldes

Den spektakulære redningsaktion, eksekveret af 13 internationale grottedykkere og fem medlemmer af Thai Navy Seals, har onsdag morgen fået den thailandske premierminister, Prayuth Chan-ocha, til at udtale sig. 

- På vegne af den thailandske regering vil jeg gerne takke alle, der har været involveret i aktionen, siger han i en tale, der blev sendt på nationalt tv. 

USA's præsident Donald Trump har ligedeles reageret på sociale medier og udtrykt sin anerkendelse af den den storstilede redningsindsats.

- På vegne af USA, tillykke til de thailandske specialstyrker og deres succesfulde redning af de 12 drenge og deres træner fra den farefulde grotte i Thailand. Sikke et smukt øjeblik - alle befriet, godt arbejde.

Araya Hargate, en af de mest kendte skuespillerinder Thailand, har på sin Instagram-profil delt en tegneserie, der illustrerer redningen af drengene i grotten. 

- Når alt kommer til alt ... så er verden ikke så dårligt et sted endda, skriver skuespillerinden.