Myndigheder giver status på de 12 fodbolddrenges helbred

Efter 17 dage i en underjordisk grotte er lægerne ved at danne sig et billede af de 12 fodbolddrenges helbred.

De har det efter omstændighederne godt.

Men hvordan de 12 thailandske fodbolddrenge og deres fodboldtræner, der har været indespærret af indtrængende vandmasser i Tham Luang-grotten, reelt vil reagere på lang sigt, vil man først kunne danne sig et fyldestgørende overblik af i den kommende tid.

De indledende meldinger fra de thailandske myndigheder onsdag morgen går dog på, at fodbolddrengene er sluppet endog meget heldigt fra deres langvarige ophold i grotten. 

Hverken de 12 drenge eller deres 25-årige fodboldtræner viser tegn på stress, forlyder det fra Thongchai Lertwilairattanapong, en talsmand fra de thailandske sundhedsmyndigheder. 

Ingen af drengene, der slap ud af grotten i den anden gruppe mandag, har fået infektioner eller andre sygdomme undervejs. Drengene, der slap ud af grotten i den tredje gruppe tirsdag, har heller ikke haft lave kropstemperaturer, da de blev reddet, oplyser talsmanden.

Til gengæld har de fleste af drengene "i gennemsnit tabt to kilo" i deres fangenskab inde i grotten, siger talsmanden på et pressemøde. 

Holdes under observation

Alle de reddede er overført til et hospital i Chiang Rai. 

De pårørende til de 12 fodbolddrenge og træneren har stadig til gode at være i direkte fysisk kontakt med deres kære og må bære kittel, ansigtsmaske og hårnet fra deres plads bag en glasvæg. 

Lægerne i Thailand har dog onsdag morgen givet grønt lys for familiebesøg på hospitalet.

Tirsdag formiddag dansk tid blev de sidste fire drenge og deres 25-årige fodboldtræner reddet ud af den grotte, de har været indespærret i siden 23. juni.

Og nogle timer senere var de sidste tre dykkere og den australske læge, som havde taget ophold i hulen efter opdagelsen af det forsvundne fodboldhold, også tilbage i sikkerhed.

Dermed var en storstilet redningsaktion nået til vejs ende, efter at internationale grottedykkere og thailandske specialstyrker søndag og mandag fik reddet to gange fire drenge ud af det ufremkommelige mørke.

Ifølge The Guardian forventer man, at det vil vare i hvert fald en uge, inden man kan begynde at overveje en eventuel udskrivelse.

De første bulletiner går som nævnt på, at drengene fysisk har det godt.

- De er fodboldspillere, så deres immunsystem har været stærkt, konstaterer fysiologen Jesada Chokedamrongsu, der har været med under de indledende undersøgelser af de i alt 13 personer som udsendt fra det thailandske sundhedsministerium.

Underkastet undersøgende lægeblikke

Drengene, som blev reddet ud henholdsvis søndag, mandag og tirsdag, har været underkastet lægernes undersøgende blikke.

Man har blandt andet haft fokus på, om deres syn har lidt overlast på grund af de mange dage i mørke og er i gang med at gennemføre detaljerede test.

Næste punkt har været at se på det ernæringsmæssige. Først efter at have været 10 dage under jorden uden mad og drikke, nåede et redningshold ind i hulen med blandt andet lidt energiholdige rationer og varmefolie.

Derfor er ernæringstilstanden også et fokuspunkt, men selv om drengene har udtrykt ønske om en god gang Pad Krapow (hakket oksekød med masser af chili og basilikum og ris, red.), har den stået på skånekost med proteintilskud og grøntsager.

Man har også lavet blodtest for at se, om der er infektioner, som skal under behandling. Blodprøverne er sendt til specialister i Bangkok til nærmere undersøgelse.

Psykiater skal ind over

Der har været en mistanke om infektioner, fordi de første drenge, der slap ud af hulen søndag, har haft et forhøjet antal hvide blodlegemer. To af drengene har også vist symptomer på lungebetændelse efter opholdet i det fugtige grottesystem, men er under behandling.

- De har været under behandling og responderet fint på den indtil videre. De taler normalt og har ikke feber. Stemningen er fornøjet, og de er lettede over at være sluppet ud, men vi skal også have en psykiater til at se på dem, siger Jesada Chokedamrongsuk.

De to af drengene, som har vist tegn på lungebetændelse, vil skulle være på medicin i mindst syv dage, siger Thongchai Lertwilairattanapong, fra de thailandske sundhedsmyndigheder. 

Ifølge en øjenvidneberetning fra The Guardian, der har set drengene gennem en glasvæg på hospitalet samme med de pårørende, ligger drengene delvist blændede for at skåne øjnene for det voldsomme lysskift og for at vænne dem til livet udenfor grotten igen. 

Redningsaktionen i Thailand kostede et enkelt menneskeliv, da dykkeren Saman Kunan omkom under de indledende forberedelser med at få drengene hentet op fra jordens indre.

Onsdag morgen har den Thailands premierminister Prayuth Chan-ocha også udtalt sig om redningsaktionen. 

- På vegne af den thailandske regering vil jeg gerne takke alle, der har været involveret i aktionen, siger han.