Italiensk landsby har verdensrekord i 100-årige - og opskriften er enkel

16x9
Amina og Antonio. Foto: TV 2

Den italienske by Acciaroli er et af de steder i verden, hvor mennesker lever længst. To af dem vil gerne dele hemmeligheden bag et langt liv.

Amina er 95 år gammel og Antonio 102. De smiler til hinanden og ser forelskede ud. De har været gift i 67 år og er stadig vilde med at være sammen. De bor i det hus, Antonio blev født i i 1916.

Vi spiser godt og vi tager den med ro

Amina Ferullo, 102 år

I deres lille by, Acciaroli syd for Napoli, har de verdensrekord i 100-årige. Hemmeligheden? Frisk fisk, hjemmedyrkede grøntsager, havluft, kærlighed, landsbystemning og god tid.

Dette lille fiskerleje er en perle i området Cilento, syd for Amalfikysten. Klimaet er mildt og behageligt, alle kender hinanden og mødes flere gange dagligt på byens torve og markeder. De hjælper hinanden med indkøb og tjenester og elsker at tage den med ro.

Amina Ferullo og Antonio Vassallo mødte hinanden, da de var helt unge. Antonio tjente i Mussolinis hær i 30’erne og var blandt andet udsendt til Etiopien i en årrække. Da han kom hjem, blev han fuldtidsfisker og gift med Amina.

De fortæller, at de var meget fattige dengang. Der var hverken elektricitet eller rindende vand i den lille by, men Antonio sejlede ud hver dag, og der var altid fisk på bordet. Fisk, grønt og tørrede figner.

Vi keder os aldrig

Amina Ferullo, 102 år

De fik to børn, Marina og Angelo. Når Antonio havde held til at sælge nogle fisk, lagde han fortjenesten i en lille skål midt på bordet. Som regel omkring 10 lire. De blev brugt til skolebussen, som fragtede børnene til nabobyen.

Står op klokken 5

Amina mistede sin mor, da hun var seks år. Det vil sige for næsten 90 år siden. Savnet lever hun stadig med hver dag, og da hun fortæller om sin smukke og kærlige mor, fælder hun en tåre. Senere reciterer hun et rørende digt om hende.

Aminas mor døde for 90 år siden, men hun savner hende stadig. Video: Eva Ravnbøl

Hun havde to mindre søskende, og de blev alle tre sendt ud på landet hos bedsteforældrene, hvor de skulle hjælpe på gården. Amina nåede kun at gå i skole i ét år, og det er hun stadig vred over. Alligevel har hun været god til at skrive og digte hele livet. Hun har endda fået et diplom som “byens bedste poet”.

Hun viser gerne sine kladdehæfter frem og fortæller om alle de teaterstykker, hun både har skrevet til og optrådt i.

Hvordan holder man sig så godt i den alder?

Amina forklarer, at hun ligesom alle andre i byen spiser fisk og lokale råvarer. Der er hjemmedyrkede grøntsager og frugt nok til hele byen. Mange af de ældre har en køkkenhave lidt udenfor byen under en viadukt. Der begynder de dagen ved 5-tiden om morgenen, fortæller nogle damer på en bænk ved torvet. Der produceres også vin og olivenolie i området. Alle har slægtninge, der kan forsyne dem med al den slags.

Vi holder sammen med de mænd, vi nu har. Ikke noget med sidespring

Amina Ferullo, 102 år

Antonio og Amina spiste i mange år ansjoser om morgenen sammen med daggammelt brød med jomfruolie, tomater og oregano. Da der ikke altid bliver leveret ansjoser længere, består morgentraktementet nu mest af det sidste.

Brød og kærlighed

Frokost spiser de ved 12-tiden, og da jeg besøger dem, står der en lille gryde med nogle dejlige blæksprutter i tomatsugo og simrer over svag ild på komfuret.

Antonio fortæller, at han elsker aubergine, peberfrugter, blomkål, broccoli og bønner.

Her i dette lille kulinariske paradis er der ikke noget, der hedder forarbejdet mad. Alt laves fra bunden og pibler op af jorden eller havet lige udenfor døren. Kylling og kanin er også på menuen engang imellem, når en gårdejerkusine kommer forbi.

Fisk er en af hemmelighederne bag et langt liv. Video: Eva Ravnbøl

Hvorfor er I så glade her i byen, Amina?

 - Vi spiser godt, og vi tager den med ro. Og vi holder sammen med de mænd, vi nu har. Ikke noget med sidespring, der er blevet så moderne.

- Vi er også glade, fordi vi har så mange venner og familiemedlemmer i byen. Vi keder os aldrig, og vi ses hver dag.

- Mit motto er: "EN SMULE BRØD og MEGET KÆRLIGHED".

En gruppe forskerne fra San Diego i Californien og fra Rom har prøvet at undersøge, hvorfor folk bliver så gamle i Acciaroli. Gennemsnitligt otte år ældre end i resten af Italien, hvor de i øvrigt også har en høj levealder. Kvinder bliver gennemsnitligt 92 år og mænd 86 år.

Forskerne er nået frem til, at de mange fisk (særligt ansjoser), det gode klima, middelhavskosten, sunde krydderurter som rosmarin, gode relationer og et roligt tempo i hverdagen, udgør opskriften på det lange og gode liv.