Erdogan erklærer sig som vinder af præsidentvalg

16x9
Recep Tayyip Erdogan vinker til sine tilhængere i Istanbul. Foto: Bulent Kilic / Ritzau Scanpix

Udfordreren mener, at der er tale om stemmefusk.

Recep Tayyip Erdogan fortsætter som Tyrkiets statsoverhoved.

Sådan lyder meldingen fra hovedpersonen selv på baggrund af et uofficielt valgresultat, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg er af nationen blevet betroet opgaven og pligten som præsident, siger Erdogan fra sin præsidentbolig i Istanbul. 

Resultatet viser angiveligt, at et flertal på 52,8 procent af tyrkerne har givet ham et nyt mandat som landets præsident til det tyrkiske præsidents- og parlamentsvalg søndag. Dermed er han direkte valgt i præsidentvalgets første runde. 

Recep Tayyip Erdogan har i mere end 15 år været en ledende figur i tyrkisk politik, først som premierminister og siden som præsident. Selv har han på sine valgmøder proklameret sin succes. Han har fortalt, at han har reformeret Tyrkiet til et moderne land med bedre hospitaler og mere offentlig transport, skriver CNN.

I sin tale fra præsidentboligen lyder samme sejrsklang.

Præsidenten fortæller blandt andet, at regeringen ikke vil gå nogen skridt tilbage, når det gælder den tyrkiske økonomi og demokrati. Samtidig vil han - ligesom han lovede under valgkampen - sikre tyrkerne bedre rettigheder og mere frihed.

- Det er tid til at kigge mod fremtiden, siger Erdogan søndag.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ses på en skærm, mens han taler til sine tilhængere i Istanbul.
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ses på en skærm, mens han taler til sine tilhængere i Istanbul. Foto: Alkis Konstantinidis / Ritzau Scanpix

Vent og se, der kommer en anden runde

Men den siddende præsident skal passe på med at kigge for langt frem.

Under årets præsidents- og parlamentsvalg er han blevet udfordret af Muharrem Ince, som er republikanernes topkandidat. Og noget tyder på, at han ikke har opgivet kampen, fortæller TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen.

For mens Erdogan efter sin tale er rejst mod valgkommissionen i Tyrkiets hovedstad, Ankara, har Muharrem Ince udtalt sig.

- Han hævder, at det resultat, som statsmedierne offentliggør fra valgresultatet, er forkert. At når der bliver talt ordentligt sammen, vil man kunne se, at der vil komme en runde til, siger hun.

Det er kørt helt op i en spids nu

Ulla Terkelsen, TV 2-korrespondent

Hvis det officielle valgresultat viser, at Erdogan ikke har formået at få over 50 procent af stemmerne - og dermed vinde et flertal i parlamentet og præsidentembedet - skal landet ud i en anden runde den 8. juli. Og her kan Erdogan meget vel komme til at stå over for Muharrem Ince.

Ifølge Ulla Terkelsen er det dog ikke nogen usædvanlig sag, at der bliver sat spørgsmålstegn ved valgresultater i Tyrkiet.

- Det er kørt helt op i en spids nu, siger hun.

Bevæbnet politi til stede på valgstederne

Om der er blevet svindlet med de afgivne stemmer, vil Europarådets observatører i samarbejde med Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) redegøre for i deres vurdering mandag.

En af observatørerne Nikolaj Villumsen, som også er Enhedslistens europarådsordfører, er skeptisk. 

-  Jeg har været på mange valgobservationer, men jeg har aldrig oplevet noget så voldsomt, og noget der ligner det her til tilnærmelsesvis, siger han til TV 2 og fortæller, at han ved det første valgsted blev afvist og forhindret i at komme inden for af bevæbnet politi.

Det skete igen ved et andet stemmested.

Valgobservatører er blevet stoppet af tyrkisk politi og forhindret i at overvære valghandlinger i forbindelse med det tyrkiske valg.

Har du haft indtryk af, at der har været noget galt med selve valghandlingen?

- Det, vi kunne se, var, at der ved stort set alle valgsteder stod bevæbnet politifolk midt inde i stemmelokalet. Det er i strid med reglerne. Vi oplevede også, at stemmeboksene ikke var ordentligt forseglet. Det var meget let at åbne dem, hvis man senere hen ville tage stemmer ud eller putte andre stemmer ind. Det er selvfølgelig dybt bekymrende, siger Nikolaj Villumsen.

Skulle det hidtil offentliggjorte resultat vise sig at holde stik, kommer der til at ske forandringer i landet. Tyrkiets premierminister vil blive erstattet af to eller tre vicepræsidenter, og præsidenten vil kunne indføre undtagelsestilstand og afsætte parlamentet.

Men inden det kommer så langt, vil troværdigheden af valgresultatet blive udfordret. Det vurderer forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Jakob Lindgaard.

- Nu er det store spørgsmål, i hvor høj grad resultatet bliver udfordret. Ince har sagt, at han vil samle nogle store mængder nede foran valgkommissionens kontor, hvis det kommer dertil, siger han til Ritzau.