Boris Becker tyer til et af verdens fattigste lande for at undgå retten

16x9
Boris Becker på en pressekonference sidste år. En sag om skattegæld og andre pengesager lurer mod den tidligere tredobbelte Wimbledon-vinder, men han hævder, at han har diplomatisk immunitet. Foto: Daniel Roland / Scanpix Denmark

Den tidligere tyske tennisstjerne mener, at han som diplomat har fået diplomatisk immunitet i forbindelse med en skattesag.

Boris Becker og et af verdens mest ludfattige lande, Den Centralafrikanske Republik (CAR), er ikke just en konstellation, man havde set komme.

Men den tidligere tredobbelte Winbledon-vinder mener helt afgjort, at han er blevet udnævnt til CAR's attaché for sport og kultur ved landets repræsentation i EU.

Mr. Becker fremmer fredelig sameksistens ved at bruge sine kontakter indenfor sport, kultur og internationale kontakter

Talsmand, CAR's repræsentant ved EU

Hans advokater bakker ham op. I april i år lagde han et foto på Twitter, hvor man ser ham sammen med CAR's præsident, der var på besøg i Bruxelles. 

Posten som diplomat vil i givet fald yde Becker beskyttelse mod retsforfølgelse i Storbritannien, hvor han har sager kørende, der alle handler om penge og tilgodehavender.

- Han fremmer fredelig sameksistens

Becker blev erklæret konkurs i juni sidste år i forbindelse med penge, som han skylder en bank. Andre kreditorer vil også gerne have deres tilgodehavender. Så en retssag lurer.

Fra officiel side i CAR bliver udnævnelsen både bekræftet og benægtet. Landets udenrigsminister siger ifølge den engelske avis The Independent, at han ikke har underskrevet noget, som skulle give Becker rollen som diplomat.

På den anden side sagde CAR's repræsentant ved EU nogle få timer forinden, at Boris Becker så sandelig var blevet udnævnt.

Pokalen, som Boris Becker vandt ved US-Open i 1989 med en sejr over Ivan Lendl. Nu vil Becker forsøge at sælge sine trofæer for at komme kreditorerne i møde.
Pokalen, som Boris Becker vandt ved US-Open i 1989 med en sejr over Ivan Lendl. Nu vil Becker forsøge at sælge sine trofæer for at komme kreditorerne i møde. Foto: Matt Dunham / Ritzau Scanpix

- Mr. Becker arbejder indenfor sport, kultur og humanitære anliggender for vores land og vores ambassade. Han fremmer fredelig sameksistens ved at bruge sine kontakter indenfor sport, kultur og internationale kontakter. Ambassaden ser ingen grund til at kommentere Mr. Beckers private insolvens. Det påvirker ikke Mr. Beckers arbejde for vores land, siger en talsmand for ambassaden ifølge The Independent.

Tredobbelt Wimbledon-vinder

Der er altså modstridende oplysninger. Men så sent som i sidste uge sagde Beckers advokater ved en domstol i London, at Becker var immun over for retsforfølgelse, og før præsident Touadera ophæver hans immunitet, er der ikke noget at komme efter.

Boris Becker er den første tysker, der vandt Wimbledon. Det var i 1985, og han var kun 17 år. Han vandt to gange mere, i 1986 og 1989.

Så Boris Becker er god til tennis, men ikke så heldig som forretningsmand. Berlingske citerede i januar i år det franske nyhedsbureau AFP for, at Beckers situation var så desperat, at han ledte efter sine gamle pokaler for at sælge dem.

Efter han indstillede tenniskarrieren, har Boris Becker blandt andet været kommentator hos BBC, og fra 2014-16 var han træner for Novak Djokovic.

Hvorfor det lige netop er blevet Den Centralafrikanske Republik, der har – eller ikke har – knyttet Becker til sig, fortaber sig i tågerne. Ifølge BBC er det heller ikke noget, de går op i i landet. De har andre ting at tænke på. At overleve er en af dem.

CAR lever op til forestillingerne om noget af det værste ved Afrika; sult, krig, kup, oprør og elendighed.

Afrikas eneste kejser

Landet har oven i købet haft noget for Afrika så sjældent som en kejser. Det var Jean-Bedel Bokassa, der lod sig krone ved en ceremoni i 1977. At kalde ceremonien for overdådig ville være en underdrivelse. Der var både guldkaret og en diamantbesat tronstol.

Kroningen af kejser Bokassa den 4. december 1977 i Den Centralafrikanske Republik. Det land, som Boris Becker hævder han er diplomat for. Hvis det er rigtigt, kan han kræve diplomatisk immunitet i en sag mod ham i Storbritannien.
Kroningen af kejser Bokassa den 4. december 1977 i Den Centralafrikanske Republik. Det land, som Boris Becker hævder han er diplomat for. Hvis det er rigtigt, kan han kræve diplomatisk immunitet i en sag mod ham i Storbritannien. Foto: PIERRE GUILLAUD / Scanpix Denmark

Folk vidste ikke, om de skulle grine eller græde over synet, der var resultatet af Bokassas beundring for en anden kejser, nemlig Frankrigs Napoleon.

Bokassa myrdede og torturerede i stor stil. Da han slog blodigt ned på protesterende skolepiger, der var blevet tvunget til at købe skoleuniformer fra et firma, der var ejet af Bokassas kone, fik den tidligere kolonimagt Frankrig nok og afsatte ham.