Trump forlader råd for menneskerettigheder - nu vil Putin ind

16x9
Vladimir Putin under et møde i 2011. Foto: Pool New / Ritzau Scanpix

Putins Rusland melder sig klar til at overtage USA's arbejde med menneskerettigheder i FN.

Efter Donald Trumps regering højst overraskende har trukket USA ud af FN's Menneskerettighedsråd, er der kommet en hurtig melding fra Vladimir Putins folk i Rusland.

Russerne ønsker at træde ind i rådet, som USA netop har forladt.

Det oplyser Ruslands FN-mission på sin hjemmeside.

- USA ønsker tilsyneladende at lave rådet om til et lydigt værktøj, der skal fremme landets interesser og straffe uønskede lande, skriver Ruslands FN-mission.

Amerikanerne trak sig ud af rådet tirsdag, hvor USA's FN-ambassadør Nikki Haley kaldte det for en "dobbeltmoralsk og selvretfærdig organisation, der gør grin med menneskerettighederne".

Meldingen fra USA kom to dage efter FN's menneskerettighedskommissær, Zeid Ra'ad Al-Hussein, kritiserede Donald Trumps regering for at tage immigranters børn fra deres forældre ved grænsen til Mexico.

Zeid Ra'ad Al-Hussein brugte ordene "børnemishandling, der er støttet af regeringen" om den amerikanske politik.

Begrundelsen for, at USA trak sig ud, var imidlertid ikke kommissærens kritik.

I stedet begrundede Nikki Haley blandt andet USA's udtrædelse med, at rådet har haft en "kronisk partiskhed mod Israel".

Ifølge Rusland anerkender amerikanerne tilsyneladende ikke rådets formål - nemlig at arbejde for at fremme menneskerettigheder over hele kloden.

- Det er en FN-organisation, der, som hele FN-systemet, skal tjene alle medlemsstater, ikke kun et land eller en gruppe af lande. Desværre bliver det ikke anerkendt af vores kolleger i Washington, skriver russerne.

Rusland, der selv er under anklage for omfattende brud på menneskerettighederne, håber at kunne træde ind i rådet i 2012 for at "opretholde en ligeværdig dialog og samarbejde om menneskerettigheder".