Stephen Hawkings stemme vil ende i sort hul

16x9
Stephen Hawkings aske vil blive begravet ved siden af andre store fysikere. Foto: Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix

Mindehøjtidelighed ærer afdød fysikers interesse for universets mange kroge og sender budskab til sort hul.

Han dedikerede sit liv til forskning i universet, dets fysiske love og sorte huller. Stephen Hawking opnåede status som en af verdens største fysikere - og fredag klokken 12 begyndte den sidste officielle mindehøjtidelig for geniet, som døde i marts måned, 76 år gammel.

Her blev asken af videnskabsmanden begravet i katedralen Westminister Abbey i London under overværelse af hans familie og flere forskere og kulturpersonligheder. 

Men helt særligt for ceremonien er, at der - i Stephen Hawkings ånd - sendes en lydfil med den afdødes stemme ud i rummet

3500 lysår ud i rummet

I forbindelse med mindehøjtideligheden har den kendte og Oscar-belønnede komponist Vangelis komponeret et stykke musik, som Stephen Hawkings ord spilles ind over. 

Fysikeren fik som kun 21-årig konstateret den degenererende nervesygdom ALS og var derfor bundet til en kørestol det meste af sit liv. Han mistede senere også evnen til at tale selv, men fik en maskine til hjælp, som gav ham en karakteristisk computerstemme.

Herunder ses den mindesten, der pryder hans gravsted:

Og den kan man høre inde over det seks minutter lange musikstykke, som efter ceremonien blev sendt afsted via antennen Cebrero i Spanien. Foran venter en lang rejse på godt 3500 lysår ud i rummet til det nærmeste sorte hul, 1A 0620-00. 

- Det er en besked om fred og håb, om sammenhold og behovet for, at vi lever sammen i harmoni på denne planet, fortalte Hawkings datter, Lucy, til BBC i sidste uge.

Efter ceremonien blev stykket spillet for de indbudte, som også fik en kopi med hjem.

Hawkingstråling vil nedbryde besked

Optagelsen vil derfra blive fysisk "fastlåst" uden for det sorte hul, fortæller Mark McCaughrean, der er seniorrådgiver i European Space Agency, der står for afsendingen, til CNN

Sorte huller fordamper over milliarder år - en af de teorier, som Stephen Hawking selv udviklede - og bliver dermed langsomt nedbrudt ved at frigive Hawkingstråling.   

- Det er altså hans egen stråling, der vil få det til at forsvinde, siger Mark McCaughrean til mediet.   

- Det er en fin historie, og vi er meget beærede over at være blevet bedt om at gøre dette, siger han. 

Udover at få sendt sit budskab ud i rummet, så får fysikeren også en ærefuld plads i Westminster Abbey, som også er begravelsesstedet for de britiske monarker. 

Fysikeren kommer til at ligge mellem Isaac Newton, som stod bag Newtons tre love om bevægelse og Charles Darwin, naturforskeren bag evolutionsteorien. 

Den seneste videnskabsmand, der blev begravet i kirken, var i 1940, da elektronens opdager, Joseph John Thomsen, fik en plads i gulvet. 

Otte af de bedste Stephen Hawkings citater

Om rumvæsner

- Hvis rumvæsner nogensinde besøger os, så tror jeg, at resultatet vil være, ligesom da Christopher Columbus første gang kom til USA. Og det endte ikke særlig godt for de indfødte amerikanere.

Om uvidenhed

- Videns største fjende er ikke uvidenhed. Det er illusionen af viden.

Om talens kraft

- I millioner af år levede menneskeheden som dyr. Så skete der noget, der udløste fantasiens kraft: Vi lærte at tale, og vi lærte at lytte. Tale har tilladt kommunikationen af idéer, hvilket har gjort mennesker i stand til at arbejde sammen og bygge umulige ting. Menneskehedens største bedrift er sket ved at tale sammen og de største nederlag ved ikke at tale sammen.

Om at forstå universet

- Vi er blot en avanceret type aber på en lille planet fra en gennemsnitlig stjerne. Men vi kan forstå universet, og det gør os helt særlige.

Om at forstå universet

- Mit mål er simpelt: Det er at forstå universet helt og aldeles. Hvorfor det er, som det er, og hvorfor det overhovedet eksisterer.

Om selve livet

- Livet ville være tragisk, hvis det ikke var sjovt.

Om liv efter døden

- Jeg tror, at den mest simple forklaring er, at der ikke er en gud. Der var ikke nogen, der skabte universet, og der er ikke nogen, der styrer vores skæbne. Det har ledt mig til den konklusion, at der formentlig ikke findes en himmel, og at der ikke findes liv efter døden. Vi har ét liv til at sætte pris på det fantastiske univers, og det er jeg taknemmelig for.

Om sin sygdom

- Selv om jeg ikke kan bevæge mig og bliver nødt til at tale gennem en computer, så er jeg fri i mit sind.