Irriteret amerikansk udenrigsminister: - Fornærmende og latterligt

16x9
Mike Pompeo. Foto: Kim Hong-ji / Ritzau Scanpix

Mike Pompeo understreger, at sanktionerne mod Nordkorea først vil blive ophævet, når landet har gennemgået en komplet atomnedrustning.

USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, kunne natten til tirsdag præsentere en aftale, der blandt andet indeholdt, at Nordkorea skal nedruste deres atomprogram.

Siden er der fra flere sider blevet sået tvivl om, hvordan en sådan nedrustning vil blive verificeret. Det blev USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, spurgt ind til, da han deltog i et pressemøde i den sydkoreanske hovedstad Seoul omgivet af de japanske og sydkoreanske udenrigsministre.

Tydeligt irriteret Pompeo

Og ifølge The Guardian var det en tydeligt irriteret Pompeo, der forsvarede aftalen. Da han blev spurgt, om verificeringen var blevet diskuteret mellem Trump og Jong-un, hvilket ville involvere, at USA sendte våbeninspektører til Nordkorea, svarede han:

- Jeg finder det spørgsmål fornærmende og latterligt og for at være ærlig, absurd.

Mike Pompeo understregede, at sanktionerne mod Nordkorea først vil blive ophævet, når landet har gennemgået en komplet atomnedrustning.

Udtalelsen kom som svar på en udtalelse fra Nordkorea, hvor det forlød, at Donald Trump og Kim Jong-un var blevet enige om en gradvis nedrustning af Nordkoreas atomprogram.

Det blev fortolket, som om at USA ville give indrømmelser over for Nordkorea undervejs, til trods for at USA længe har insisteret på, at det ikke var tilfældet.

"Enormt tydelig"

Ifølge Pompeo har Trump været "enormt tydelig" omkring, i hvilken rækkefølge USA vil lade tingene ske.

På mødet mellem topdiplomaterne i Seoul sagde den sydkoreanske udenrigsminister, Kang Kyung-wha, at forholdet mellem Japan, Sydkorea og USA aldrig har været stærkere.

Trump sagde onsdag, da han landede i USA efter topmødet, at atomtruslen fra Nordkorea nu er fortid. 

Kritikere peger dog på, at det er en meget løs aftale, Trump har indgået med Kim Jong-un. Pompeo vil stå i spidsen for forhandlingerne med Nordkorea. Han forventer, at parterne vil genoptage deres forhandlinger i næste uge.

Her er aftalen

Trump og Jong-un fremlagde følgende fire punkter efter deres historiske møde natten til tirsdag.

1) USA og Nordkorea giver tilsagn om at etablere nye relationer mellem de to lande i overensstemmelse med deres befolkningers ønsker om fred og velstand.

2) USA og Nordkorea vil samarbejde om at skabe en varig og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Bekræftelse af Panmujon-erklæringen af den 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligter sig til at arbejde mod en fuldstændig atomafrustning af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligter sig til at tilvejebringe de jordiske rester af krigsfanger/savnede, herunder hjemsendelse af dem, der allerede er identificeret.