Italien får ny premierminister: - Jeg vil være alles forsvarsadvokat

Den nye premierminister kan nu danne sig en regering.

Italiens præsident godkender Giuseppe Conte som premierminister, og han kan nu danne en regering, der består af protestpartiet Femstjernebevægelsen og det stærkt højreorienterede Lega.

Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Juraprofessoren, som ikke har politisk erfaring, har accepteret opgaven. 

- Han har accepteret med forbehold. Det betyder, at han nu skal samle en regering og komme op til præsidenten igen om et par dage, hvor de skal finde ud af, om det kan lade sig gøre, siger TV 2s Italien-korrespondent, Eva Ravnbøl.

Præsidenten skal godkende hans ministerliste, før regeringen kan blive taget i ed.

Den nye premierminister kan nu danne sig regering.

Uerfaren regeringsleder får opbakning

Giuseppe Conte er uddannet jurist og er knyttet til Femstjernebevægelsen, men han har aldrig været valgt ved et parlamentsvalg i Italien. 

Han blev af partiet ført frem i forbindelse med valget i marts, da Femstjernebevægelsen vandt. Siden har partiet fundet sammen med Lega på højrefløjen. 

For to dage siden blev han blev udpeget som koalitionens foretrukne premierminister.

Ifølge Eva Ravnbøl havde de to partiledere for henholdsvis Femstjernebevægelsen og Lega ellers kæmpet i forhandlinger om at blive Italiens kommende premierminister. Men det kunne ikke lade sig gøre.

- Derfor har de lagt arm og forhandlet frem til den her person, som de mener, der har det, der skal til for at repræsentere Italien og leve op til det, som de står for – som er mange nye forandrende tiltag, siger hun.

De nye tiltag er nedskrevet i et såkaldt fælles program, som de kalder det. Her lægger de op til at øge det offentlige forbrug i en grad, som vil sende Italien på kollisionskurs med EU, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Programmet nævner også, at sanktioner mod Rusland bør ophæves, og at den økonomiske politik i EU lægges om, herunder at der skal være ret til budgetoverskridelser.

Ifølge Gert Sørensen, som er seniorforsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, bliver regeringen på mange måder umage.

- Partierne har forskellige interesser, og det fremgår af programskitsen, der stikker i alle retninger, siger han ifølge Ritzau og tilføjer:

- Det bliver en centrumhøjreregering, måske med understregning af højre. Det ligger i kortene.

- De har forhandlet og forhandlet. De vil begge, to ledere af protestpartierne, ville gerne selv have været premierministre. Men det kunne ikke lade sig gøre, siger Eva Ravnbøl.

Conte skal på oprydningsarbejde

Giuseppe Conte har lovet at rydde op i Italiens bureaukrati.

- Jeg er juraprofessor og advokat. Nu vil jeg være alle italieneres forsvarsadvokat, sagde han under sin tale onsdag ifølge Eva Ravnbøl.

Ifølge Italien-korrespondenten skulle den nye premierminister have bidraget til programmet.

- De har fået meget stor opbakning blandt italienerne, siger Eva Ravnbøl og fortæller, at Italien i mange år ikke har haft vækst, at der er store økonomiske problemer og en høj arbejdsløshed.

Det er ting, som Giuseppe Conte skal være med til at ændre.

- Han har intet med politik at gøre. Men de mener, at han er den rette. Og det synes jeg også, man kunne fornemme, at han selv mente. At han ville repræsentere Italien, også udadtil, siger Eva Ravnbøl.