Mystisk stigning i farligt udslip chokerer forskerne

16x9
Demonstranter protesterer mod en for dårlig FN-indsats for at reparere ozonlaget. Foto: Joe Klamar / Scanpix Denmark

For første gang i tre årtier er der pludselig sket en stigning i udslippet af CFC-gasser, og det er en stor trussel mod ozonlaget.

Amerikanske forskere fra agenturet NOAA i Colorado har gjort en overraskende og foruroligende opdagelse.

I 27 år har ledende forsker Stephen Montzka overvåget niveauet af de farlige CFC-gasser i atmosfæren, og for første gang i den periode har han nu fundet en stigning.

Siden 1987 har der været et kontinuerligt fald i udslippet af CFC-gasser. Men for den ene af de tre typer gasser, der hedder CFC-11, stoppede faldet i 2013, og siden er det steget støt. Og nu er niveauet højst uventet 25 procent højere end for fem år siden.

- Det her er det mest overraskende, jeg nogensinde har set. Jeg var dybt chokeret over det, siger Stephen Montzka i en rapport om sagen, der netop er offentliggjort.

Skader ozonlaget

CFC-kemikalier var meget benyttede i blandt andet køleskabe og i byggeriet frem til 1987, hvor de blev forbudt i den såkaldte Montreal-protokol. Det skete, fordi videnskabsfolk forbandt gasserne fra kemikalierne til et voksende hul i ozonlaget over Antarktis.

Ozonlaget, der beskytter Jorden mod de mest skadelige af Solens stråler, har siden været i gang med en langsom helingsproces, men den kan være truet af den mystiske stigning i udslippet, som ingen endnu ved, hvor kommer fra.

- Hvis det ikke bliver stoppet, så kan ozonlagets bedring blive forsinket med 10 år, og hvis stigningen fortsætter, kan det endda blive endnu længere, advarer Stephen Montzka.

Kan kun skyldes ny produktion

Der har hele tiden været et vist niveau af udslip af CFC-gasser, da enormt mange af kemikalierne allerede var benyttet i industrien og byggeriet, da forbuddet blev indført i 1987. Hver gang en bygning, der indeholder eksempelvis skum lavet på CFC-kemikalier, bliver revet ned, sker der derfor et udslip.

Af den grund har forskerne da også grundigt undersøgt, om stigningen blot kan skyldes en større frekvens af nedrivninger, men stigningen er nu set over så lang en periode, at det er blevet udelukket.

Man har også undersøgt, om der kan dannes CFC-gasser ved en fejl, som et biprodukt ved en anden produktion. Men heller ikke dette kan forklare stigningen på 25 procent.

- Den eneste mulige forklaring, der er tilbage, er, at det ser ud til, at nogen laver CFC-gasser fra ny, lyder det fra Stephen Montzka.

Indtil videre ved forskerne ikke andet om udslippets oprindelse, end at det sandsynligvis stammer fra Østasien. FN går nu ind i sagen for at hjælpe de amerikanske forskere.

- Hvis disse udslip fortsætter uhindret, har de potentiale til at sløve ozonlagets bedring. Det er derfor helt afgørende, at vi finder frem til årsagen og tager de nødvendige skridt, siger Erik Solheim, der er leder af FN's miljøagentur.