Universitet betaler milliarder til sexmisbrugte gymnaster

16x9
Larry Nassar modtager sin dom på mellem 40 og 125 års fængsel i retten i februar Foto: Rebecca Cook / Ritzau Scanpix

Universitetet, hvor den sexdømte sportslæge Larry Nassar arbejdede det meste af sin karriere, vil betale erstatning til flere hundrede kvinder.

Det amerikanske universitet Michigan State University har accepteret at betale en samlet sum på 500 millioner dollars (svarende til 3,2 milliarder danske kroner) i erstatning til flere hundrede kvinder, der er blevet seksuelt misbrugt af sportslægen Larry Nassar.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Aftalen om den store erstatning blev indgået mellem universitetet og advokaterne for 332 kvindelige ofre, der har anklaget Larry Nassar for misbrug.

Den kendte sportslæge har i årtier været tilknyttet USA’s hold af kvindelige, olympiske gymnaster, sideløbende med at han var læge for sportsfolk på universitetet i Michigan, hvor han havde sin egen klinik.

I februar i år blev Nassar idømt mellem 40 og 125 års fængsel for at have misbrugt flere hundrede sportskvinder og helt unge gymnastikpiger, som han befølte og overgramsede under dække af at give dem massage eller behandlinger.

Han blev samtidigt kendt skyldig i besiddelse af børneporno.

Under retssagen erkendte han at have misbrugt et stort antal piger.

Livsvarigt

For den nu 54-årige Larry Nassar svarer fængselsstraffen på mindst 40 års fængsel efter al sandsynlighed til fængsel i resten af hans liv.

Dommeren i sagen, Rosemarie Aquilina, var da heller ikke i tvivl, da hun afsagde dommen på 40 til 125 års fængsel:

- Jeg har lige underskrevet din dødsdom, sagde hun i retten.

Sagen har vakt enorm opmærksomhed i USA, ikke mindst fordi adskillige amerikanske topgymnaster – blandt dem flere OL-guldvindere – er stået frem med anklager mod sportslægen.

Tyve år siden

Selv om Larry Nassar har været den eneste, der sad på anklagebænken, så har sagen rejst voldsomme anklager mod en række topfolk i amerikansk kvindegymnastik og på Michigan State University.

Det er nemlig tyve år siden, de første anklager blev rejst mod Larry Nassar. Unge sportskvinder og deres forældre henvendte sig til både universitetet, topledere og toptrænere inden for den amerikanske gymnastikverden med beskyldninger mod Nassar, men alle anklager blev dysset ned.

Flere kvinder har fortalt i retten, at de klagede over ham allerede før årtusindeskiftet, men at de direkte blev rådet til at droppe anklagerne og lade være med at gå til politiet, skriver avisen USA Today i en gennemgang af sagen.

Først i august 2016 begyndte sagen at rulle for alvor, og Larry Nassar blev omgående fyret fra Michigan State University. Men retssagen har afsløret, at universitetet forsøgte at dække over historien i årevis, og det har siden ført til flere hundrede sagsanlæg alene mod Michigan State University. Både universitetets rektor og sportschef er undervejs blevet tvunget til at trække sig tilbage.

Nu forsøger universitetet så at lukke sagen én gang for alle – med en udbetaling på 425 millioner dollars til de kvinder, der allerede har rejst sager, og yderligere 75 millioner dollars til andre sager, der måtte dukke op senere.